Yapay zekâya yön veriyorlar

Güncelleme Tarihi:

Yapay zekâya yön veriyorlar
Oluşturulma Tarihi: Mart 08, 2024 07:00

Bilimde kariyer yapmak kolay değil. Müthiş bir adanmışlık gerektirdiğini kadın ya da erkek bütün bilim insanları söylüyor. O adanmışlığın kendini gerçekleştireceği sahaya ihtiyaç olduğu da kesin. İşte o sahalardan biri İş Bankası ve Koç Üniversitesi ortaklığında kurulan KUIS AI Yapay Zekâ Uygulama ve Araştırma Merkezi. İstanbul Levent’teki İş Kuleler’in 21’inci katında bir yapay zekâ araştırma merkezi olduğu kimin aklına gelirdi ki?

Haberin Devamı

Ve o bilim merkezinin direktörlüğü Prof. Dr. Çiğdem Gündüz Demir’e emanet edilmiş durumda. Yanındaki öğrencisi Dr. Fatma Güney başta olmak üzere bilim insanlarıyla birlikte sessiz, sakin dünyanın geleceğini etkileyecek projelere imza atıyorlar.

TIPTA YAPAY ZEKÂ

Prof. Dr. Çiğdem Gündüz Demir, aslında bilgisayar mühendisi. Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği’ni bitirdikten sonra doktora derecesini 2005’te Rensselaer Politeknik Enstitüsü Bilgisayar Bilimleri bölümünde aldı. Bir dönem Bilkent’te görev aldı, sonra Koç Üniversitesi’ne geçti. Bilgisayar Mühendisliği ve Tıp Fakültesi’nde profesör olarak görev yapan Demir’in derin öğrenme ve medikal görüntü analizi üzerine, özellikle de dijital patoloji alanında, etki değeri yüksek araştırmaları var. Prof. Dr. Demir, aynı zamanda Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) Yapay Zekâ Bilim Kurulu üyesi olarak çalışıyor. Merkezde neler yaptıklarını, “Burada 80 ila 90 arasında lisans üstü öğrencimiz var. Burada akademik bağımsızlığımız olması çok güzel. Bizler yapay zekânın farklı alanlarında yenilikçi yöntemler geliştirmeye çalışan öğretim görevlileriyiz” diye özetledi. Kendisi ne yapıyor sorusuna gelince, onu da şöyle yanıtladı: “Kanserde mutasyon olduğunda tedaviler var ama bunun için o mutasyonun olması lazım. Bunu belirlemek için sekanslama yapılıyor ve bu çok pahalı. Ben, yapay zekâ teknolojisi ile sekanslama ihtiyacını ortadan kaldırmak üzere çalışıyorum. Ya da ilaçta klinik araştırma safhasına gelmeden önce yapılan testleri yapay zekâ ile aşabilir miyiz, buna bakıyoruz.”

Haberin Devamı

SÜRÜCÜSÜZ VE KAZASIZ ARAÇ

Dr. Öğretim Üyesi Fatma Güney de Bilkent Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği mezunu. Almanya’da doktorasını yaptıktan sonra Türkiye’de çalışmalarına devam etmek üzere dönmüş. Yapay zekânın insanın önyargılarla alabileceği hatalı kararları ortadan kaldırabileceğini söylüyor. Onun çalışması ise otonom araçlarla ilgili. Sürücüsüz araçların gerçek dünyada karşılaşabilecekleri belirsizlikleri daha etkili bir şekilde yönetmesi üzerine çalışıyor. “ENSURE: Muhtemel Akıbetler Rehberliğiyle Kazaları Önleyen Tahminler” isimli projesiyle Avrupa’nın en prestijli bilimsel araştırma desteklerini sağlayan Avrupa Araştırma Konseyi’nden (ERC) Başlangıç Desteği almaya hak kazandı. Proje 5 yıl devam edecek.”

 

BAKMADAN GEÇME!