Vize başvurusunda ‘kopya site’ oyunu

Güncelleme Tarihi:

Vize başvurusunda ‘kopya site’ oyunu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 16, 2023 07:00

Tatil sezonunun açılmasıyla vize başvuru merkezlerinde yaşanan yoğunluk ve başvuruların büyük oranda reddedilmesinden yararlanan siber suçluların dolandırıcılık faaliyetleri arttı.

Haberin Devamı

Uzmanlar, siber dolandırıcıların arama motorlarına reklam vererek, başvuru yapanları sahte sitelere yönlendirdiklerini belirtti. Yurtdışına çıkmayı planlayanları vize dolandırıcılığına karşı uyaran Yandex Leading Certified ve Google Premier Partneri IQUEEM Kurucusu Berkun Meral, “Siber saldırganlar, vize başvuru merkezlerinde yaşanan yoğunluk ve artan ret oranlarını fırsat bildi. Doğru anahtar kelimelerle Google gibi arama motorlarında reklam açan saldırganlar, aracı kuruluşların ve konsoloslukların internet sitelerine benzer arayüzleri kolayca geliştirebiliyor” dedi.

REKLAMLARI KULLANIYORLAR

“Örneğin bir ön ödeme alarak randevu kontenjanı oluşturma veya doğrudan sorunsuz vize alma şansı sunma gibi vaatlerle, vize başvurusu yapmayı planlayanların dikkatsizliğinden yararlanabiliyorlar” diyen Meral, arama motoru reklamlarının, arama trendinin arttığı bu dönemde siber saldırganlar için önemli bir kaynak olduğuna dikkat çekerek, “Doğru anahtar kelimelerle Google gibi arama motorlarında reklam açan saldırganlar, aracı kuruluşların ve konsoloslukların internet sitelerine benzer arayüzleri kolayca geliştirebiliyor. Örneğin bir ön ödeme alarak randevu kontenjanı oluşturma veya doğrudan sorunsuz vize alma şansı sunma gibi vaatlerle, vize başvurusu yapmayı planlayanların dikkatsizliğinden yararlanabiliyor” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

BAŞVURU YAPARKEN BUNLARA DİKKAT

Vize başvurularının yalnızca konsolosluklar ve yetkili kuruluşlar aracılığıyla yapıldığına dikkat çeken Meral, “Kullanıcıların başvuru ve randevu oluşturma işlemlerini, konsolosluklarla yetkilendirilmiş aracı kuruluşların resmi internet sitelerinden yapmaları önem arz ediyor. Bu sebeple arama motoru sorgusu üzerinden ulaştıkları internet sitelerinin resmi site olup olmadığını teyit etmeleri, tüm açıklamaları okumadan ve internet sitesinin güvenilirliğini doğrulamadan kişisel veya kredi kartı bilgilerini paylaşmamaları gerekiyor” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!