Verimli kaynak

Güncelleme Tarihi:

Verimli kaynak
Oluşturulma Tarihi: Kasım 13, 2018 08:30

Türkiye’nin enerji verimliliğinde yatırımları sürdüreceğini anlatan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Bu en temiz ve milli enerji kaynağıdır. Önümüzdeki dönemde kamuda yapılacak enerji verimliliği yatırımları için Dünya Bankası ile 200 milyon dolarlık bir kaynak anlaşmasına vardık” dedi.

Haberin Devamı

TÜRKİYE son yıllarda enerji verimliliği konusunda önemli atılımlar gerçekleştiriyor. Bu konuda yatırımların devam edeceğini anlatan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “2017’deki enerji verimliliğine yapılan yatırımlarla yaklaşık 122 milyon dolarlık bir tasarruf yaptık. Böylece, 500 milyon dolarlık doğalgaz ithalatını da önlemiş olduk. Önümüzdeki dönemde kamuda yapılacak enerji verimliliği yatırımları için Dünya Bankası ile 200 milyon dolarlık bir kaynak anlaşmasına vardık. Bunu inşallah İller Bankası üzerinden, kamu binalarımızın başta ısı yalıtımı olmak üzere enerji tasarrufuna dönük çalışmaları için merkezi idari birimlerin ve belediyelerle birlikte yerel yönetimler uzun vadeli ve düşük faizli bu kaynaktan yararlanmış olacak” dedi.

Haberin Devamı

DÖNÜŞÜM YAPMALIYIZ

Dönmez, Enerji Verimliliği Derneği 5’inci Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı'nın açılışında yaptığı konuşmada, son 10 yılda birincil enerji tüketiminin kümülatif olarak yarı yarıya arttığını ifade etti. Türkiye'nin enerjide kaynak zengini bir ülke olmadığını ve yurtdışı kaynaklı her bir ilave enerji kaynağının ekonomiye yük anlamına geldiğini vurgulayan Dönmez, şöyle konuştu: “İhtiyacımız kısa vadede değil, uzun vadeye bakarak gereken dönüşümü hayata geçirmek. Enerjinin verimli kullanılması sonucunda oluşan tasarruf ilave bir arz kaynağı demek. Bu kapsamda verimlilik, en temiz, yerli ve milli kaynakların başında geliyor. Daha az enerjiyle daha fazla katma değer almak için enerji verimliliğini istisnasız uygulamak zorundayız. Enerji yoğunluğumuz Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü ülkelerinin ortalamasının üzerinde. Hedefimiz dünyanın en büyük 10 ekonomisinden birisi olmak. O zaman yapılacak şey çok basit. Enerji yoğunluğumuzu en az küresel rekabette önde olan ülkeler seviyesine ve hatta daha da altına çekmek zorundayız. Bunun başka yolu da yok. Verimli enerji, yüksek katma değer.”

HEDEF 30 MİLYAR DOLAR

Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı'na değinen Dönmez, planın birçok sektörü ilgilendiren 6 alanda toplam 55 eylemi içerdiğini kaydetti. Dönmez, plan kapsamında 2023'e kadar enerji verimliliğinde yaklaşık 11 milyar dolar yatırım gerçekleştirileceğine dikkati çekerek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

Haberin Devamı

“2023'e kadar kümülatif olarak yaklaşık 24 milyon ton eş değer petrol tasarrufu da gerçekleştirmiş olacağız. 2033'e geldiğimizde ise elde edeceğimiz tasarruf miktarı yatırım bedelinin yaklaşık üç katı karşılığında, yani 30 milyar dolarlık bir seviyeye ulaşmış olacak. Başka bir ifadeyle, bir koyup üç kazanacağız. Binalarda enerji verimliliği fırsatları daha yüksek. Standarda uygun yalıtımla yüzde 40'a varan tasarruf sağlanabilir. Bir hane için yıllık yaklaşık 600 liralık tasarruf anlamına geliyor bu miktar. Diğer yandan, kış ayları için ideal iç ortam sıcaklığı 20-23 derece. Oda sıcaklığımızı bir derece düşürdüğümüzde elde edeceğimiz tasarruf yüzde 7. 2017'deki enerji verimliliğine yapılan yatırımlarla yaklaşık 122 milyon dolarlık bir tasarruf yaptık. Böylece 500 milyon dolarlık doğalgaz ithalatını da önlemiş olduk.”

Verimli kaynak

Haberin Devamı

VERİMLİLİĞİN SONUCU ENERJİDE BAĞIMSIZLIK

ENERJİ Verimliliği Derneği 5’inci Olağanüstü Kurulu’nda Murat Kalsın başkanlığa seçildi. Kalsın, “Enerji Verimliliği Derneği kurulduğu günden bugüne, kaynak verimliliğini üretimin ve tüketimin olduğu her alanda yaygınlaştırmak amacıyla birçok projeye imza attı, sosyal ve ticari alanda farkındalık oluşturmayı önemli ölçüde başardı. Türkiye’nin enerji ithalatını azaltmasının en önemli yolu yerli ve milli kaynakların etkin biçimde kullanmak ve enerji verimliliğini sağlamaktan geçiyor. Enerji verimliliği ile elde edeceğimiz asıl büyük sonuç, enerjide bağımsızlıktır” dedi.

ELEKTRİKLİ ARAÇ KULLANIMI ARTACAK

ULAŞTIRMA sektöründeki gelişmeleri de yakından izlediklerine işaret eden Dönmez, şunları kaydetti: “Ulaştırma sektöründe son yıllarda önemli değişiklikler meydana geliyor. Hükümet olarak bunları yakından takip ediyoruz. Elektrikli araçların kullanılması ile yaşanan devrim gelecekte artarak devam edecek. Ulaştırmada enerji verimliliğini artırmak için düşük emisyonlu, çevre dostu, küçük motor hacimli, yakıt pilli, elektrikli ve hibrit araçlara verilen destek devam edecek. Bakanlık olarak elektrikli ve hibrit araçlar konusunda da öncü olmak istiyoruz. Kiralama ve satın alma yoluyla yapılacak yeni araçların temininde yerlilik oranına haiz elektrikli ve hibrit araçları tercih edeceğiz. Böylece yüzde 30’lara varan bir tasarruf imkanı elde edeceğiz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!