Türkmenistan ile ticareti artırmada kararlılık vurgusu

Güncelleme Tarihi:

Türkmenistan ile ticareti artırmada kararlılık vurgusu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 27, 2023 07:00

Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhammedov Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nde (TOBB) düzenlenen iş forumunda Türk iş dünyasının temsilcileri ile bir araya geldi.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih  Kacır ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun da katıldığı toplantıda işbirliği ve ticareti artırma yönündeki kararlılık dikkat çekti.

İŞBİRLİĞİ ÇAĞRISI

TOBB ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu işbirliğinde düzenlenen Türkiye-Türkmenistan İş Forumu’nda konuşan Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhammedov, bilişim ve teknoloji alanında işbirliği çağrısında bulunarak, Türkmenistan’da bulunan Karakum Kanalı’nın genişletilmesi ve yan kanallarının altyapısının yenilenmesiyle ilgili olarak da Türk şirketleriyle yakın temas içinde olduklarının mesajını verdi. Tarım sektörünün önemi üzerinde de duran Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhammedov, ana görevlerinin ülkelerin gıda güvenliğini sağlamak ve bu yöndeki uluslararası çabalara katkı sağlamak olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

YATIRIM POTANSİYELİ

“Türkmenistan doğal zenginlik ve kaynaklara sahip bir ülke” diyen Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz da, Türkmenistan’ın bu kaynaklardan sağlanan geliri yeni şehirler, altyapılar, yollar, sanayi ile tarıma yönelik yatırımlar için kullandığını ve giderek daha da kalkındığını anlattı. Türkmenistan doğalgazı ve elektriğinin küresel piyasalara arzı konularında iki ülkenin işbirliği yapması gerektiğinin  altını çizen Yılmaz, “Ticaretle birlikte yatırımların da karşılıklı teşviki ve kolaylaştırılması gerekiyor. Daha fazla Türkmen firmasını Türkiye’de görmekten büyük memnuniyet duyarız. Aynı şekilde Türkiye’den de Türkmenistan’a yarım milyar dolara yaklaşan bir yatırım var. Bunun da artarak tabii ki devam etmesini temenni ediyoruz” dedi. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır iki ülkenin ticaret hacmini 5 milyar dolara çıkarma hedefi doğrultusunda hareket ettiğini belirterek, Türkmenistan iş dünyasını Türkiye’ye daha fazla yatırım yapmaya, sunulan fırsatlardan istifade etmeye davet etti.

MERKEZ OLMA YOLUNDA İLERLİYOR

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye-Türkmenistan İş Forumu’nda yaptığı konuşmada işbirliği çağrısında bulundu. Türkmen firmalarının sanayi üretimi dahil büyük ölçeklerde Türkiye’ye yatırım yapmalarını isteyen Hisarcıklıoğlu, “Türkmenistanlı şirketlerle birlikte üçüncü ülkelerde de iş yapmalarını hedeflememiz gerekli” diye konuştu. Türkmenistan’ın, ulaştırma, enerji ve taşımacılık alanında, uluslararası bir merkez olma yolunda hızla ilerlediğine işaret eden Hisarcıklıoğlu, “Türkmenbaşı Limanının hizmete girmesiyle  Türkmenistan bu alanda büyük ilerlemeler kaydetti. Bölgenin en büyüğü, dünyanın da sayılı limanları arasında yerini alan, Türkmenbaşı Limanı açıldı. Dün, Hazar için bizi ayıran deniz diyorduk. Sayenizde Hazar, bundan sonra bizi birleştiren deniz olacak. Bu fırsatı ortak kazanca dönüştürmek de elimizde. Bunun için Türkmenistan’daki liman maliyetlerini de düşürdüğünüz için ayrıca teşekkür ederiz” ifadesini kullandı.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!