Türkiye'de büyük potansiyel var

Güncelleme Tarihi:

Türkiyede büyük potansiyel var
Oluşturulma Tarihi: Ekim 27, 2018 00:38

Alman İşadamları Türkiye'nin potansiyeline inandıkları mesajını verdi

Haberin Devamı

ALMAN işadamları Türkiye’de enerjiden beyaz eşyaya birçok farklı alanda yatırıma hazır oldukları mesajını verirken, “Yeter ki yatırım için uygun ortamı yaratın” dedi. Türk ve Alman iş dünyası temsilcileri Ankara’da Türk-Alman Ekonomi ve Ticaret Komisyonu (JETCO) oturumunun ardından yuvarlak masa toplantısında Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ve Almanya Ekonomi ve Enerji Bakanı Peter Altmaier başkanlığında biraraya geldi. Türkiye-Almanya İş Konseyi Yuvarlak Masa Toplantısı’nda iki ülke şirket temsilcileri beklentilerini ve hangi alanlarda ortak işbirliği yapmak istediklerini anlattı. Alman işadamları özellikle yenilenebilir enerji sektöründe Türkiye’yi çok büyük bir potansiyel olarak gördüklerini, yatırım yapmaya hazır olduklarını, ancak bunun için genel şartların yaratılması gerektiğini belirttiler.

Haberin Devamı

500 MİLYON EURO YATIRIM

Avrupa’nın önde gelen enerji şirketlerinden EnBW Başkanı Hans Josef Zimmer, “Biz Türkiye’de Borusan şirketiyle çalıştık. Daha önce 500 milyon Euro’luk enerji hattını Türkiye’de gerçekleştirdik. 450 megabit rüzgar 50 megabit su enerjisi hattını yaptık. Çok başarılı olduk. Türkiye enerji sektöründe çok büyük bir potansiyele sahip. Şimdi de 500 milyon Euro yatırım için hazırız. Ancak bunun için uzun vadeli genel şartların yaratılması gerekiyor. Türk bankalarının düşük faiz kredi imkânları sağlaması lazım.” Türkiye’de köklü yatırımları bulunan Aunde Başkanı Rolf Königs ise Alman şirketlerine “Sadece Türkiye’de montaj yapmayın, patentler geliştirin, üretimi geliştirin” çağrısında bulundu. Diğer Alman şirket temsilcileri şu ortak mesaj ve örnekleri verdiler: “Türkiye bizim için üçüncü pazarlar açısından da çok önemli. Bunun örnekleri var. Bosch şirketi Türkiye üzerinden tüm Ortadoğu’ya açıldı. Basf yine Türkiye’den 78 ülkeye ticaret yapıyor. Yatırım için uzun vadeli istikrar şartlarının yaratılması gerekiyor.”

Türkiyede büyük potansiyel var

Haberin Devamı

VİZE KONUSU ÖNEMLİ

Türk şirket temsilcileri ise özellikle Ortadoğu, Avrasya ve Afrika’da Alman şirketleriyle işbirliği yapmak istediklerini vurguladı. Türk şirketlerinin ortak işbirliği için vizenin kaldırılması gerektiğini talep ettiler. TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Bahadır Balkır, ”İkili ilişkilerde normalleşmeyi çok sevindirici buluyoruz. JETCO’nun hayata geçmesi bizi çok sevindirdi. . Vize serbestisi görüşmeleri bir an önce tamamlanmalı” dedi. Türk iş dünyası Alman Ekonomi Bakanı Altmaier ile Alman işadamlarına şu mesajları verdi: “Bizim Almanya’yla çok eskiye dayanan bir dostluğumuz var. Almanya’nın Gümrük Birliği’nin genişletilmesi ve vize serbestisi konusunda desteğini görmek istiyoruz.”

Haberin Devamı

Almanya Ekonomi ve Enerji Bakanı Peter Altmaier ile birlikte ekonomik yatırımları ve ortak işbirliği imkânlarını görüşmek için Türkiye’ye gelen Alman işadamları, “Türkiye’de büyük potansiyel görüyoruz. Yatırım yapmak istiyoruz. Genel şartları yaratın” çağrısı yaptı.

Türkiyede büyük potansiyel var

YATIRIMLAR ZIPLAYACAK

TİCARET Bakanı Ruhsar Pekcan toplantıda Almanya’nın Türkiye’nin en büyük ticaret ortağı olduğunu belirterek, “ Türkiye’de iş yapan 7 bin 100 civarındaki Alman şirketinin yatırımlarının toplamı 9.3 milyar dolar. Bugünden sonra o da zıplayacak. İnşallah ticaretimiz, ihracatımız da artarak devam edecek” dedi Türkiye’nin Almanya’dan 21 milyar dolar ithalat, Almanya’ya ise 15 milyar dolar ihracat yaptığına işaret eden Pekcan şunları söyledi: “Ticaret kanunumuz 1928’de Almanya’dan alınmıştır. O nedenle Alman yatırımcılar Türkiye’de yabancılık çekmiyor. Kendilerini evlerinde hissediyorlar. Gelecek yıllarda daha fazla Alman yatırımcı bekliyoruz. Türkiye-Almanya Ortak Ekonomik ve Ticaret Komitesi (JETCO) anlaşmasını imzaladık ve her sene yapılmasına karar verdik. Bizim bakanlığımızda Almanya ile ilgili bir kişi atanacak, onların bakanlığında da Türkiye ile ilgili bir kişiyi atayacaklar. Ayrıca birer de değişim programı uygulayacağız.”

Türkiyede büyük potansiyel var

Haberin Devamı

SORUNLARI ÇÖZELİM, ÇIKIŞ YAPALIM

ALMANYA Ekonomi Bakanı Peter Altmaier ise toplantıda şu mesajı verdi: “Türkiye Almanya ilişkilerinde son yıllarda bazı zorluklar yaşandı. İlişkiler zor bir sınavdan geçti. Bu ilişkileri şimdi düzeltmeye kararlıyız. Yeni bir çıkış yapmamız lazım. Siyasi problemlerin yanında ekonomik sorunları da tek tek çözmeliyiz. Biz sizin başarılı olmanızı, Türk Alman ticaret hacminin büyümesini istiyoruz. Hermes kredilerini aktif hale getirmek istiyoruz. Gelecek yıl JETCO’nun Berlin’de toplanmasını istiyorum. Bakanlığımızda bir Türkiye masası kurabiliriz.”

ALMANYA İLE ENERJİDE NİYET MEKTUBU

ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Almanya ile Türkiye arasında enerjideki iş birliği potansiyelinin hızlıca hayata geçirilmesi için Almanya Ekonomi ve Enerji Bakanı Peter Altmaier ile bir niyet mektubu imzalayacaklarını belirterek, "Bu niyet mektubunda yer alan iş birliği alanlarında çalışmalarımızı süratle ve sonuç odaklı devam ettirerek, halihazırda belirli bir seviyeye ulaşmış olan ikili iş birliğimizi daha da geliştireceğimize yürekten inanıyorum" dedi. Dönmez, 2. Türk-Alman Enerji Forumu'nda iki ülke ilişkilerine dair değerlendirmelerde bulundu. Dönmez, bu yıl içinde Türkiye ve Almanya yetkilileri arasında gerçekleştirilen toplantılar neticesinde, enerji alanındaki iş birliğinin canlandırılarak daha ileri bir seviyeye taşınması, spesifik hedef ve amaçların belirlenmesi amacıyla bir "yol haritası" oluşturulduğuna dikkati çekti. Bu yol haritasında, iki ülkenin kamu ve özel sektörünün enerji alanında iş birliği yapabileceği alanlara ve odaklanabileceği projelere yer verildiğini anlatan Dönmez, şunları kaydetti: "Yol haritasında belirlenen iş birliği konularının Türk ve Alman özel sektörünün de katkılarıyla somut iş birliklerine dönüştürülebilmesi için dört çalışma grubu oluşturuldu. Bu çalışma gruplarının faaliyet alanları içinde hem Türkiye’nin hem de Almanya’nın büyük önem verdiği yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği başta olmak üzere enerji altyapısı ve sektör eşleşmesi ile elektrik ve doğal gaz piyasalarındaki düzenlemeler yer almaktadır.”

BAKMADAN GEÇME!