Turizmde rekor beklenti: Almanya’dan yaz sezonu için destek mesajı

Güncelleme Tarihi:

Turizmde rekor beklenti: Almanya’dan yaz sezonu için destek mesajı
Oluşturulma Tarihi: Mart 08, 2023 07:00

Depremi takip eden ilk günlerde rezervasyonlarda görülen gerilemenin yarattığı endişe, yeni taleplerle giderildi. Turizmde ön sıraları alan Almanya’dan iyi haber var. Alman Seyahat Acenteleri Birliği Başkanı Norbert Fiebig, Hürriyet’e konuştu: “Depremin ilk günlerindeki çekimserlik çok çabuk aşıldı. Almanya’nın seyahat tercihinde Türkiye ilk sırada. Bu yıl Almanya’dan Türkiye’ye gelen turist sayısında rekor bekliyoruz.”

Haberin Devamı

Depremin birinci ayı geride kalırken, turizm sektörü yaz sezonu için hazırlıklarını sürdürüyor. 2023 yılında 60 milyon turist ve 56 milyar dolarlık gelir hedeflenen sektörde, depremin etkileri tartışılıyor. 6 Şubat’tan sonraki ilk günlerde rezervasyonların iptali nedeniyle endişelenen sektör temsilcilerine Almanya’dan iyi haber var.

Alman Seyahat Acenteleri Birliği (DRV) Başkanı Norbert Fiebig, Almanya’nın seyahat tercihlerinde Türkiye’nin ilk sırayı aldığını söyledi. Üç yıllık aranın ardından bu yıl ilk kez düzenlenen, dünyanın en büyük turizm fuarı Uluslararası Berlin Turizm Fuarı’nda (ITB) Hürriyet’in sorularını yanıtlayan Fiebig, Türkiye’ye ilginin artarak devam edeceğine kesin gözüyle baktığını dile getirdi.

PANDEMİ ÖNCESİNE DÖNÜŞ BEKLENİYOR

Haberin Devamı

Fiebig, depremle birlikte rezervasyonların etkilerini ise şu sözlerle değerlendirdi: “Depremin ilk günlerinde Türkiye’ye dönük rezervasyonlarda bir düşüş kaydedildi. Ancak bu çekimserlik çok çabuk aşıldı. Türkiye, yaz tatili rezervasyonlarında yeniden ilk sıraya yükseldi. 2023’te pandemi öncesi rakamlara rahat şekilde ulaşılacağını tahmin ediyoruz. Net bir tahminde bulunmak kolay olmasa da bu yıl Almanya’dan Türkiye’ye gelen turist sayısında rekor bekliyoruz.”

Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü verilerine göre, 1 Ocak-28 Şubat tarihlerinde Almanya’dan gelen turist sayısı 79 bin 797 oldu ve Almanya bu sayıyla Rusya’dan sonra ikinci sırada yer aldı. Resmi verilere göre, 2019’da Almanya’dan Türkiye’ye 5 milyon 27 bin 472 turist geldi. 2020’de pandemi nedeniyle bu sayı 2 milyon 128 bin 760’ya düştü. Türkiye’yi ziyaret eden Alman turist sayısı 2021 yılında yeniden artış göstererek 4 milyon 694 bin 420’ye çıktı. Geçen sene ise 5 milyon 679 bin 190 turist sayısına ulaşıldı.

Turizmde rekor beklenti: Almanya’dan yaz sezonu için destek mesajı

Sağda-Norbert Fiebig

SATIŞLAR TÜRKİYE’YE YÖNELİYOR

Pronto Tour Yönetim Kurulu Başkanı Ali Onaran, depremin ardından yakın dönemde yurtdışı rezervasyonların az da olsa etkilendiğini belirtti. Onaran, “Bahar ve yaz sezonunda gerileme beklemiyorum. Uzak destinasyondan gelenler depremden etkilenen bölgeleri ayrı değerlendirmiyor, İleriye dönük taleplerde azalma yok, hatta İtalya’dan Irak’a kadar biraz da destek olmak için satışları Türkiye’ye yönlendirdiklerini söylüyorlar. Kışın gelen Rusya, Gürcistan, Bulgaristan, İran, Almanya gibi ülkelerin hepsinde şubat ayında düşüş var” dedi.

Haberin Devamı

‘REZERVASYONLAR NORMALLEŞTİ’

Ege Turistik İşletmeciler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler ise şunları söyledi: “Yurtdışı rezervasyonlarda depremden sonra yavaşlama olsa da şu an normalleşti. Türkiye yabancılar için ekonomik anlamda fırsatlara sahip. Dış pazarda da en büyük sıkıntımız maliyetler. Maliyetler sürekli artıyor, döviz artmıyor, baskılanıyor. Aradaki makas daralıyor ve dış pazarda yaptığımız satışlar turizmciye kar bırakmıyor. Turizmcinin karlılığı bu yıl çok düşecek. Rezervasyonlar iyi gitse de eskisi kadar karlılıklar söz konusu olmayacak.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!