Turizmde Çin çıkmazı

Güncelleme Tarihi:

Turizmde Çin çıkmazı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 13, 2023 07:00

Çin’in salgın nedeniyle uyguladığı yurtdışı seyahat kısıtlamalarını kaldırması, başta AB ülkeleri olmak üzere çok sayıda ülkeyi teyakkuza geçirdi. AB’den arka arkaya kısıtlama kararları gelmesi üzerine Türkiye’ye gelen Çinli turist sayısının artabileceği belirtiliyor. Prof. Dr. Mehmet Ceyhan ise ‘fırsat uyarısı’nda bulunarak, “Türkiye’nin de AB ülkeleri gibi kısıtlama kararı alması gerekiyor” dedi.

Haberin Devamı

Avrupa Birliği ülkelerinin Çin’den gelen turistler için arka arkaya açıkladığı kısıtlama kararları, bölgeyi ikiye böldü. Airports Council International Europe (ACI Europe) Çin’den gelen kısıtlamaları eleştirerek, “Bilimsel olarak haksız” ifadesini kullandı. Geçtiğimiz hafta İsveç’in başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda ise test ya da maske takılması konusunda herhangi bir zorunluluk getirilmezken bir dizi öneri paylaşıldı.

AB kurumlarının, gelişmeler ışığında önümüzdeki dönemde görüşlerini güncellemesi beklenirken; küresel anlamda turizmi etkisi altına alan bu gelişme, Türkiye’de de tartışma yarattı. Pronto Tour Yönetim Kurulu Başkanı Ali Onaran, bu durumun Türkiye’nin turizmini pozitif etkileyebileceğini belirtti. Onaran, “Benzer durum Rusya’da da oldu. Savaş sonrası AB’nin koyduğu engeller, bizim tercih edilirliğimizi arttırdı ve yılı beklentinin üzerinde sonuçlarla kapattık. Çin mart ayından bu yana kapalı. Ötelenmiş bir tatil talebi var. Bu anlamda bize daha fazla turistin yönelmesi büyük olasılık” dedi.

Haberin Devamı

FIRSAT MI TEHLİKE Mİ

Turizm sektörünün pozitif beklentisine karşılık Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği ve Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, dikkatli olunması gerektiğini söyledi. AB’nin kısıtlama kararlarına fırsat olarak bakmanın çok tehlikeli olduğunu belirten Ceyhan, “Hastalık son derece yayılmış durumda. Çin’den herkes korkuyor; Türkiye’nin de korkması lazım. Turizm bölgelerinde yeniden salgın dalgası başlatırsak, tüm ülkeye yayılması bir haftayı bulur. Varyantların artık Çin’den yayılmaya başladığını göreceğiz. Türkiye’nin de AB ülkeleri gibi kısıtlama kararı alması gerekiyor” değerlendirmesini yaptı.

Turizmde Çin çıkmazı
Mehmet Ceyhan

KISITLAYAN ÜLKE SAYISI ARTIYOR

AB ülkeleri kısıtlamalar konusunda henüz koordinasyon sağlayabilmiş değil. Bölgeden, Çin’e kısıtlama getiren ülkelere son olarak Yunanistan da katıldı. İtalya, İspanya, Hollanda, İsveç, Almanya ve Fransa da Çin’den gelen yolcular için negatif test zorunluluğu getirirken; Belçika, varyantları tespit edebilmek için Çin’den gelen uçakların atıksularının incelenmesine karar verdi. Çin’e AB ülkeleri dışında ABD, İngiltere, Avustralya, Kanada, Güney Kore, Hindistan, Japonya, Fas ve Tayvan da test zorunluluğu getirdi.

Haberin Devamı

AVRUPA BİRLİĞİ SUÇLANMAK İSTEMİYOR’

Küresel araştırma şirketi AllianceBernstein Analisti Richard Clarke, Hürriyet’e yaptığı açıklamada söz konusu gelişmeleri “Büyük ölçüde geçici” olarak yorumladı.

Turizmde Çin çıkmazı
Richard Clarke

Avrupa’da birçok ülkenin Covid-19’un ilk çıktığı günlerde yavaş adım atmakla suçlandığı için önlem almaya gayret ettiğine dikkat çeken Clarke şöyle devam etti: “Bir ülke herhangi bir kısıtlama getirdiğinde, bunun kaldırılması politik olarak çok zor. Eğer yeni varyantlar yoksa, Çinli turistlerden kaynaklanan vakaların yüzdesi küçük olacaktır. Seyahatlerin iptal olmaması için kısa vadeli kararlar alınacağına eminim. Genel olarak Çin’in açılma kararı alması çok daha şaşırtıcı ve önemli.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!