Turizmde bayram temposu sürecek... ‘Fiyatlarda kırılma ancak sezon sonunda olacak’

Güncelleme Tarihi:

Turizmde bayram temposu sürecek... ‘Fiyatlarda kırılma ancak sezon sonunda olacak’
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 04, 2023 07:00

Bayram döneminde yaşanan yoğunluk turizmcinin yüzünü güldürdü. Bazı oteller tam kapasite çalıştı. Marmaris’te turizmciler talebe yetişemediklerini, vatandaşların mecburen sokakta kaldığını anlattı. Yüksek zamlı fiyatlar yüzünden ev kiralayan veya yazlığına gidenlerin sayısında yükseliş yaşanırken turizmciler, eylül-ekim aylarında fiyatlarda kırılma olacağını belirtiyor. Temmuz ve ağustos aylarında ise yoğunluğun sürmesi öngörülüyor.

Haberin Devamı

Dokuz günlük bayram tatili sona erdi. Bu dönemde Akdeniz ve Ege kıyılarına tatil için gidenler yollarda yoğunluk oluşturdu. Otellerde doluluk yaşanırken, otel fiyatlarının artmasıyla yazlık veya ev kiralayarak konaklama yapanların sayısı da yükseldi. Turizmciler bayram döneminde yoğunluk yaşandığını belirtirken yaz sezonunun devamından ise umutlu. Eylül-ekim gibi fiyatlarda kırılma yaşanacağını belirten turizmcilere göre, Euro kurunun yükselmesiyle artan maliyetler karşılanıyor. Akdeniz Turistik İşletmeciler ve Otelciler Birliği (AKTOB) Başkanı Kaan Kavaloğlu, sezonun en yoğun aylarının temmuz-ağustos olduğunu belirterek, fiyatlarda ancak sezon sonu düşme olabileceğini belirtti. Kavaloğlu, “Euro kurunun yukarı çıkması bizim sistemimizi toparlıyor. Yeme-içme ve enerji maliyetlerimiz çok yükseldi. Bunların bir kısmını Euro kurundan karşılıyoruz. Önümüzdeki sene Euro bazında yüzde 20-25 oranında zam yapmak zorundayız” dedi.

Haberin Devamı

Turizmde bayram temposu sürecek... ‘Fiyatlarda kırılma ancak sezon sonunda olacak’

ANTALYA’DA PAKET TUR ETKİSİ

Bayram döneminin yoğun geçtiğini söyleyen Kaan Kavaloğlu, “Sadece Antalya’ya gelişlerde 200 binin üzerinde insan paketli tur satın aldı. Bu durum çok büyük bir ivme yakalattı ve dolulukları yüzde 100’e taşıdı. İlk altı ayda Antalya’ya gelen kişi sayısı 5.5 milyonu geçti. Bu rakam 2022’ye göre yüzde 30 artışa denk geliyor. Temmuz ayına ise rekorla başlandı. Bir günde Antalya’ya 90 binin üzerinde yabancı turist geldi. En fazla Rusya, Almanya, İngiltere, Polonya, Hollanda’dan turist geldi. Yabancı turistler en az bir hafta konaklama yaparken yerli turist dört-beş günlüğüne geliyor” dedi.

15 MİLYON TURİST HEDEFİ

Rus pazarının hâlâ bir numara olduğunu ama 2019’a göre yüzde 40 azalma yaşandığını belirten Kavaloğlu, “2019’da ilk altı ayda 2 milyon 112 bin Rus gelirken bu yıl 1 milyon 309 bin turist geldi. Yine 2019’a göre Almanların sayısında yüzde 26 yükselme var” dedi. Geçen sene 13.5 milyon turistin geldiğini belirten Kavaloğlu, “Bu sene 15 milyonun geçileceğini düşünüyorum. Diğer hedefimiz ise 2024’te 2019 rakamlarını yakalamak” diye konuştu.

Haberin Devamı

TALEBE YETİŞEMEDİK

TÜRSAB Marmaris  Bölge Temsil Kurulu Başkanı Suat Esin ise yoğun bayram döneminde otellerde kalamayanların sokaklarda konakladığına dikkat çekti. Esin, “Bayramda gelen misafirler özellikle plajlarda ve arabalarda kaldı. Bu şekilde yapılan turizm hem bize hem çevreye zarar veriyor” dedi.

Suat Esin, en çok İngiltere’den turist geldiğini belirterek, “İkinci sırada Rusya, daha sonra Polonya ve Hollanda’dan gelen oluyor” diye konuştu. Esin, “Geçen sene beklentimiz olmamasına rağmen çok iyi bir sezon geçirdik. Bu sezon geçen seneyi baz alarak beklentiler yüksekti ama maalesef şu ana kadar bir karşılık alınamadı” dedi.

BODRUM’DA YAZLIK KLASİĞİ

Haberin Devamı

- TÜRSAB Bodrum Bölge Temsil Kurulu Başkanı Yüksel Aslan, Bodrum’a giriş yapan araçların çoğunluğunun kendi evine veya yazlığına geldiğini belirterek, “Arkadaşında, yazlığında ya da ev kiralayıp konaklayanların sayısı arttı. Otellerin genelinde doluluk ise yüzde 80 civarındaydı. Bayram dönemi geçtiğimiz yıllara göre beklentimizin altında geçti. Temmuz ayı da beklentinin altında gerçekleşecek gibi duruyor. Ama yine de sezonu geçtiğimiz yılların üzerinde kapatacağımızı umuyorum” dedi. Aslan, Bodrum’a en çok İngiltere, Rusya ve Polonya’dan turistlerin geldiğini de belirtti.

Turizmde bayram temposu sürecek... ‘Fiyatlarda kırılma ancak sezon sonunda olacak’

‘FİYATLAR REEL DEĞİL’

Haberin Devamı

Fiyatlarda kırılmanın başladığını ifade eden Yüksel Aslan, “Pandemide birçok ülke kapalı olduğu için ülkeler en yakın lüks segment olan Bodrum’u keşfettiler ve çok fazla talep oldu. Böyle olunca konaklama sektöründekiler enflasyonun üzerinde zamlar yaptı. Fiyatlar reel değil. Sezonu yabancı pazarlar için kaybetme tehlikesi var. Bodrum’da otelciler hata yaptı ve bunun farkındalar. Fiyatı kırıyorlar ama müşteri bekliyor” diye konuştu.

Turizmde bayram temposu sürecek... ‘Fiyatlarda kırılma ancak sezon sonunda olacak’

AVRUPA’DA REKOR TURİZM

- The Wall Street Journal’ın haberine göre, İtalya, İspanya ve Yunanistan rekor kıran bir turizm sezonuna doğru ilerliyor. Avrupalı ​​ve Amerikalı, pandemiden etkilenen 2020-2022 yıllarında kaybedilen seyahat süresini telafi etmeye çalışıyor. Çin’in seyahat kısıtlamalarının kaldırılmasının ardından bu yaz ve sonbaharda milyonlarca Çinli turistin de Avrupa’yı ziyaret etmesi bekleniyor. İtalyan pazar araştırma şirketi Demoskopika’ya göre, İtalya’nın 2019’da belirlenen rekor turist ve geceleme sayısının pandemiden önceki dönemi geçmesi bekleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!