Sanayiciden ‘ikiz teşvik’ talebi

Güncelleme Tarihi:

Sanayiciden ‘ikiz teşvik’ talebi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 26, 2023 07:00

Sanayiciler, Türkiye’nin dünyada değişen koşullar karşısında rekabet gücünü koruyabilmesi için dijital ve yeşil dönüşüm olarak adlandırılan ikiz dönüşüme hükümetin teşvik vermesini istedi.

Haberin Devamı

ASO Başkanı Seyit Ardıç, Muğla’da yapılan meclis toplantısı ile meslek komiteleri ortak toplantısında sanayicilere dönüşüm için hemen harekete geçmeleri uyarısında bulunurken hükümete de sanayide ikiz dönüşümün gerçekleşmesi için teşvik çağrısında bulundu. Ardıç, şunları söyledi: 

“Dijital teknolojilerin Türkiye’de kullanımı OECD ülkeleri içerisinde en düşükler arasında. İkiz dönüşüm, en gelişmiş ve zengin ülkelerde bile yoğun devlet destekleriyle yürütülüyor. ABD sanayide yeşil dönüşüme 2023 federal bütçesinin dörtte biri olan 391 milyar dolar tahsis etti. Avrupa Komisyonu, Avrupa Yeşil Mutabakatı hedeflerine ulaşmak için en az 1 trilyon Euro’yu harekete geçirme sözü verdi. AB, 270 milyar dolar tutarında ek kaynak tahsis etti. Japonya hükümeti, kamu-özel sektör ortaklıkları aracılığıyla 1.1 trilyon dolar tutarında teşvik veriyor. Ülkemizde de devletimizin yeşil dönüşümü, mevzuatıyla finansmanı ve teknik yardımlarıyla sahiplenmesi büyük önem taşıyor.”

Haberin Devamı

Ardıç, ABD’li Nike’ın 147 milyar dolarlık piyasa değerinin Türkiye’nin en değerli ilk 22 firmasına eşdeğer olduğunu, Almanya’nın sandalet üreten Birkenstock’un da 10 milyar dolarlık piyasa değerinin Tüpraş, Arçelik, Vestel ve Turkcell gibi Türk şirketlerinden fazla olduğunu belirterek markalaşma ile ileri teknolojili üretimin önemine dikkat çekti. Çevre, iklim değişikliği, sürdürülebilirlik, döngüsel ekonomi ve yenilenebilir enerji gibi tematik alanların ülkelerin gelecek vizyonlarında kritik konular olarak öne çıktığını kaydeden Ardıç, meclis toplantısında ise şöyle konuştu:

‘İŞÇİ BULAMIYORUZ’

“Yüksek enflasyon, maliyet kaynaklı gelişmeler ve fiyat oluşturmadaki zorluk üretim yapma gücünü ciddi anlamda azaltıyor. İşgücünün nitelik ve nicelik bakımından yetersizliği üretimi olumsuz etkiliyor. Ülkemizde işsizlik yaşanırken, sanayicinin yaşadığı işçisizlik sorunu gündemin ilk sıralarına yükseldi. Bu sorunun bir an önce ele alınmasını bekliyoruz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!