Pazarlıklar başladı! Yüzbinlerce işçinin gözü kulağı bu kararda!

Güncelleme Tarihi:

Pazarlıklar başladı Yüzbinlerce işçinin gözü kulağı bu kararda
Oluşturulma Tarihi: Nisan 26, 2017 20:46

Türk-İş kamu işçilerinin 2 yılını belirleyecek toplu sözleşme pazarlığını ilk yıl için yüzde 18 zam talebiyle açtı. Bakan Mehmet Müezzinoğlu’na taleplerini sunan Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, iyileştirme ve denge ödeneği de istediklerini vurguladı.

Haberin Devamı

YÜZBİNLERCE kamu işçisini ilgilendiren toplu sözleşme pazarlığında, dün ilk adım atıldı. Türk-İş ilk yıl için yüzde 18 ücret zammını da içeren teklif dosyasını Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’na sundu. Bakan Müezzinoğlu, taleplerin güzel olduğunu ancak yapılabilirlik durumuna bakılacağına söylerken; “Çalışmaları 1 ay içinde tamamlamayı umut ediyoruz” dedi. Türk-İş Başkanı Ergun Atalay da, “Konu 4 aydır masada, artık kısa zamanda bitirelim. İnsanların gözü kulağı bu konuda” ifadelerini kullandı.

Atalay dosyayı sunarken, toplu sözleşme kapsamında Türk-İş’e bağlı 157 bin çalışan bulunduğunu belirtti. Diğer sendikalarda da 33 bin civarında üye bulunduğunu söyleyen Atalay, “Yaklaşık 200 bin kişiyi ilgilendiren bir toplu sözleşme taslağı hazırladık. Maddelerimizin başında da ücret iyileştirmesi geliyor” dedi. Brüt 2 bin 200 liranın altında ücret alan işçilere 400 lira, 2 bin 250-2 bin 500 arasında brüt ücret alan işçilere 200 lira, 2 bin 500-2 bin 800 lira arasında brüt ücret alan 100 lira iyileştirme yapılmasını istediklerini söyleyen Atalay, 2017 yılı için yüzde 18’lik ücret zammının yanı sıra, 2018 yılı için de gerçekleşen enflasyon artı 4 puan zam yapılmasını istediklerini söyledi.

Haberin Devamı

BİR DEFALIK ÖDENEK

Bir önceki toplu sözleşme döneminde işçilerin vergiden dolayı düşen ücretleri için, bir defaya mahsus 500 TL’lik denge ödeneği verilmesi konusunda uzlaşma sağlanmıştı. Bu dönem için söz konusu ödeneğin bin TL’ye çıkarılmasını istediklerini vurgulayan Atalay, “Sosyal yardımlar birinci yıl 400 lira, ikinci yıl 500 lira. Yemek parası birinci yıl 15 lira, ikinci yıl 16 lira. Aile ve çocuk yardımı devlet memurlarına verilen miktarda, giyim birinci yıl 400 lira, ikinci yıl 500 lira olarak uygulansın” dedi. Atalay, taşeron işçiler ve geçici işçilerin de teklif metinleri içinde yer aldığını ifade etti.

KIDEM HASSAS KONU

Tüm bunların yanı sıra kıdem tazminatı konusundaki gelişmeleri de yakından takip ettiklerini söyleyen Atalay, “Kıdem tazminatı konusunda netiz. 30 günün altına düşmesini istemiyoruz. Birilerinin kredi kaynağı olacak bir fon kurulsun hiç istemiyoruz. Taleplerimizi söylüyoruz. Bunlara aykırı olumsuz bir konu gündeme gelirse, onu da masadaki gündem maddelerimiz arasına alırız. Kıdem konusunda biz çok netiz” dedi. Atalay, görüşmelerin seyriyle ilgili olarak da, “Daha yeni bugün tekliflerimizi ilettik. Onlar da tekliflerini oluşturacaklar ve toplu sözleşme masası böyle ilerleyecek” diye konuştu.

 

BAKMADAN GEÇME!