Müzik rekabeti kavgaya döndü

Güncelleme Tarihi:

Müzik rekabeti kavgaya döndü
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 01, 2016 20:48

Online müzik servisleri Spotify ve Apple Müzik arasında komisyon kavgası başladı. Spotify, Apple’a komisyon vermemek için test uygulamasındaki ödeme seçeneğini kapattı. Apple ise bu uygulamayı geri çevirdi. Spotify da buna haksız rekabet derken, Apple da uygulama standartlarına dikkat çekiyor.

Haberin Devamı

İNTERNET üzerinden müzik dinleme servisleri alanında iki dev şirket bulunuyor. Bunlardan biri 2008’de İsveç’te kurulan ve şu anda 30 milyon ücretli aboneye ulaşan Spotify. Diğeri ise teknoloji devi Apple’ın geçtiğimiz yıl kullanıcılarına sunmaya başladığı Apple Müzik. Bu kıran kırana rekabet başladıktan bir yıl sonra iki şirket arasında anlaşmazlık çıktı. Anlaşmazlığın sebebi de Apple’ın, son sürüm Spotify uygulamasını iş modellerine uymadığı gerekçesiyle reddetmesi.

KOMİSYON VERMEK İSTEMİYOR

Spotify, akıllı telefon ve diğer cihazlarda müzik dinlenebilmesini sağlayan ‘premium’ abonelerinden Türkiye’de 9.99 TL, yurtdışında ise 9.99 dolar aylık ücret alıyor. Bu paketi satın almak isteyen kullanıcılar, Apple’ın uygulama mağazası App Store’da daha yüksek fiyatla karşılaşıyor. App Store’dan satın alınan Spotify paketinin aylık fiyatı Türkiye’de 12.99 TL, yurtdışında ise 12.99 dolar ödüyor. Bu fiyat farkının sebebi de Apple’ın uygulama geliştiren şirketlerden yüzde 30 komisyon alması. Başka bir deyişle Apple Spotify’a App Store üzerinden abone olan kullanıcılardan 3.89 TL komisyon alıyor. Spotify’ın da itiraz sebebi tam bu noktada başlıyor. İsveçli şirket, geliştirdiği son sürümde uygulama içindeki ücretli abone olma seçeneğini kaldırdı. Bu sayede ise daha fazla ödeyen kullanıcılarını web sitesi yönlendirecek ve Apple’a komisyon da ödemeyecek. Spotify danışmanı Horacio Gutierrez, Apple’ın genel danışmanı Bruce Sewell’e bir mektup yazdı. ABD merkezli teknoloji haber sitesi Recode’ta yer alan bilgilere göre Gutierrez, Apple’ın faturalama modellerinin Amerika ve Avrupa rekabet hukukunda endişeye yol açabileceğini söyledi. Apple’ın Spotify yeni sürümünün onayını bekletme sürecini ise rekabete zarar verme amaçlı bir süreç olduğu da Gutierrez’in mektubunda dikkat çeken bilgiler arasında.

Haberin Devamı

APPLE KURALLARI

Madalyonun öteki yüzünde ise Apple’ın geliştiricilere sunduğu kurallar bulunuyor. Bu kurallara göre hiçbir uygulama içinde farklı ödeme sistemine yönlendirme yapılmaması ve geliştiricilerin ‘uygulama içi satın alma’ (in-app purchase) yöntemini kullanması vurgulanıyor. Ayrıca Apple, tüm ekosisteminde sunduğu servis ve hizmetlerin bir standartta olmasını istiyor. Kullanımdan ödemeye kadar Apple deneyimini sunarak kullanıcıların belli bir standartta hizmet almasını sağlıyor. Bu çerçevede ise Spotify’ın yeni uygulamasının App Store’da reddedilmesi doğal olarak yorumlanıyor. Öte yandan Google ise uygulama mağazası Google Play’de geliştiricilere ödeme yöntemi için sınırlandırmıyor. Geliştiriciler, arzu ederlerse Google Play ödeme yöntemini veya yönlendirmeyle diğer seçenekleri tercih edebiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!