Mağazalar ‘olaysız’ 1 Mayıs’a sevindi simit ve tost patladı

Güncelleme Tarihi:

Mağazalar ‘olaysız’ 1 Mayıs’a sevindi simit ve tost patladı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 02, 2010 00:00

Yıllar sonra 1 Mayıs’ta işçilerle buluşan Taksim Meydanı’nda, kutlamalara katılan binlerce insan simit, tost ve dönere akın etti. Açık olan kafelerde satışlar iki katına çıkarken, diğer mağazaların satışlarında yüzde 30-50 düşüş yaşandı. Esnafı en çok sevindiren, herhangi bir olay çıkmaması ve 1 Mayıs’ı zararsız kapatmaları oldu.

Haberin Devamı

    
                   
 

TAKSİM'DEN FOTOĞRAFLAR            

İŞÇİLER TAKSİM'E DOĞRU İLERLİYOR /WEB TV            

İŞTE TAKSİM'DEN İLK GÖRÜNTÜLER / WEB TV      

YURTTA 1 MAYIS BÖYLE KUTLANDI / WEBTV

1 MAYIS TAKSİM'DE COŞKUYLA KUTLANIYOR / WEB TV      

TAKSİM MEYDANI'NDAKİ GÖSTERİLER DÜNYA BASININDA

TÜRKİYE'DE 1 MAYIS COŞKUSU

32 yıl aradan sonra 1 Mayıs ‘Emek ve Dayanışma Günü’nde işçilerle buluşan Taksim Meydanı’nda, kutlamalara katılan binlerce kişi açık olan kafe ve restoranların da satışlarını iki katına çıkardı. Taksim Meydanı ve çevresinde bulunan kafe ve restoranlarda simit, tost, döner, çay ve su satışlarında yaşanan bu hareketliliğe karşın, gıda dışı mağazaların satışlarında yüzde 30 ile yüzde 50’ye varan düşüşler yaşandı. Bazı mağazalar 1 Mayıs’ta kendi insiyatifiyle kapalı kaldı. Ancak, kutlamaların düzenlendiği bölgelerde esnafı en çok sevindiren, kutlamalar boyunca herhangi bir olay çıkmaması ve 1 Mayıs’ı zararsız kapatmaları oldu.
Simit satışı iki katına çıktı
Kutlamalar boyunca Taksim Meydanı’nda satışına devam eden kafelerde en çok tüketilen simit, tost ve döner oldu. Simit satışları iki katına çıkarken, tost ve döner de benzer bir hareketlilik yaşadı. Yalnızca Simit Sarayı’nın Taksim şubesinde satılan simit sayısı 3 bine ulaştı. Bazı şubeler meydanlardaki binlerce insana yetişebilmek için diğer şubelerinden destek eleman çağrıldı. 1 Mayıs’larda Taksim Meydanı’nın kapalı olmasından dolayı satışlarında yüzde 60-70 düşüş yaşayan şubeler, bu yıl ellerindeki malzemeyi de tüketti. Diğer şubelerden ek ürünler talep edildi. Ancak Beyoğlu’nda olayların çıkacağını düşünen bir çok kafe ve restoran da satış yapmadı.
Polis-işçi bir arada
Simit Sarayı Genel Müdürü Aykut Okutur, Taksim’deki şubelerinde polisler ve işçilerin bir arada bulunduğunu belirterek, şu bilgileri verdi: “Satışlarımız sabah saatlerinden öğlene kadar yaklaşık 4 kat arttı. 1 Mayıs’ta yoğunluk yaşayacağımızı bildiğimizden, diğer şubelerimizden destek eleman aldık. Elemanları da iki katına çıkardık. Kalabalık bir şekilde hizmet ediyorlar. Özellikle simit satışlarımız arttı. Karton bardaklarla da çay alıp gidenler çok oldu.”
Meydandan sonra Nevizade
1 Mayıs kutlamalarının bitmesinin ardından Taksim Meydanı’ndan dağılan kalabalık, ara sokaklardaki mekanları doldurmaya başladı. Yaklaşık 800 kişinin bulunduğu belirtilen Nevizade Sokağı’nda da, geçen yıl 1 Mayıs’ta yaşanan zararın olmaması da çalışanlara memnuniyet verdi. 1 Mayıs’ın Nevizade’deki mekanlara etkisi ise, hasılatlarına eklenen 5 bin liralık ekstra gelir oldu.

Haberin Devamı

Gıda dışında cirolar düştü

Haberin Devamı

KUTLAMALARIN yapıldığı Beyoğlu ve Kadıköy’de yiyecek-içecek firmaları 1 Mayıs ‘bereketini’ yaşarken, diğer mağazalar aynı durumda kalması ve satışları büyük oranda etkilendi. Gıda dışındaki mağazaların kutlamalar sırasındaki durumu hakkında bilgi veren Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Yılmaz Yılmaz, şunları söyledi: “İstiklal Caddesi’nin Galatasaray’dan Taksim’e kadar olan kısmında yaya trafiği kapalı olduğundan Beyoğlu’nda mağazalar kapalı. Mecidiyeköy’den Taksim’e kadar Halaskargazi Caddesi’nde de trafiğe kapalı olduğundan mağazaların çoğu da kapalı kaldı. İstiklal Caddesi’nin Galatasaray’dan sonraki kısmında saat 12.00’den itibaren mağazalar açıldı.  Kutlamaların çevresinde yani Kadıköy, Mecidiyeköy gibi bölgelerde de yüzde 30 ile 50 oranında ciro düşüklüğü var.”

Haberin Devamı

Takviye polislere 11 uçak kiralandı

TAKSİM’de gerçekleşen 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamaları için alınan güvenlik önlemleri kapsamında, farklı illerden takviye polisler İstanbul’a kiralanan 11 uçakla taşındı. Türk Hava Yolları’ndan (THY) kiralanan uçaklarla, Elazığ, Şanlıurfa ve Adıyaman, Malatya, Erzurum, Antalya, Adana, Trabzon
ve Gaziantep’ten İstanbul’e ekipler taşındı. Ekipler, Atatürk Havalimanı’ndan İETT otobüsleriyle görev alanlarına götürüldü.
Söz konusu emniyet görevlileri, dün gece de yine kiralanan uçaklarla döndü.

Otellerde ‘meydana bakan oda’ titizliği

32 yıl sonra Taksim’in ev sahipliği yaptığı 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, Taksim çevresindeki otelleri de hareketlendirdi. Geçen yıl The Marmara Oteli’nin penceresinden “1 Mayıs 1977’de buradan ateş açanlar bulunsun” pankartının asılmasıyla yaşanan sıkıntıların tekrarlanmaması için meydana bakan odaları olan oteller İstanbul Valiliği ve emniyetle işbirliğine gitti. İstanbul Emniyeti de Taksim Meydanı’ndaki otellerde çalışanların rahat giriş çıkışı için özel kimlik kartı hazırladı.
Lobiyi kapattı
Pankart sıkıntısının yaşanmaması için ekstra güvenlik önlemleri alan The Marmara Oteli, Taksim Meydanı’na bakan odalar için cuma ve cumartesi gecesi rezervasyon kabul etmedi. Meydana çıkan lobisini kapayarak, kahvaltının Roof Restoran’a taşındığı otelde, cuma günü boşaltılan odalar güvenlik tarafından arandı. Cumartesi gecesi rezervasyon için oteli arayanlar ise “Taksim Meydanı’na bakan odaların hiçbirini misafirlerimize veremiyoruz” yanıtını aldı.
Çok rahatız
Taksim Hill Oteli ise sadece acentalar aracılığıyla giden misafirlerin konaklamasına izin verirken, oteldeki güvenlik elemanı sayısını artırdı. Taksim Square Oteli’nin yetkilileri ise, ekstra önlem almadıklarını belirtirken, “Meydan manzaralı odaları sürekli gelen tanıdık misafirlerimize verdik” dedi. Otel çalışanlarının emniyetten sağlanan giriş çıkış kartıyla otele girdiğii de belirtilirken, uçağı erken saatte olan misafirlerin gece 03.00-04.00 arasında çıkış yapmasını sağladıklarını söyledi.
Çalışanlar otelde kaldı
Taksim’deki Titanic City Otel, Eresin Taxim Premier ve Golden Age otelde çalışanlar ise cuma gecesini otelde konaklayarak geçirdi. Titanic City Otel Satış Müdür Yardımcısı Hande Arattan, 15 çalışanın otelde konaklaması dışında ekstra bir güvenlik önlemi almadıklarını anlatırken, “Hiçbir sıkıntı yaşanmadığı için mutluyuz. Biz gerekli düzenlemeleri yaptık. Yabancı gruplarımızın turlarına erken başlaması için kahvaltı saatimizi 06.00’ya çektik. 06.30 gibi ayrıldılar. Otelimizde belirli yönlendirmeler asarak, Taksim bölgesindeki hangi yolların kapalı olacağını bildirdik. Lobide bilgilendirme yaptık” dedi.
Taksi bulamadık
Eresin Taxim Premier Oteli Odalar Bölüm Müdürü Burak Gürgan da, 15 kişilik çalışanların otelde konakladığını belirtirken, ulaşım dışında bir sıkıntı yaşamadıklarını belirtti. Yüzde 90 civarında  doluluk olduğunu belirten Burak Gürgan, “Bazı misafirlerimiz ulaşım sıkıntısı yaşadı. Uçağı olan misafirlerimizi havalimanına uğurlamak için
taksi bulamadık.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!