‘Kara ve denizde enerji aramaları artarak sürecek’

Güncelleme Tarihi:

‘Kara ve denizde enerji aramaları artarak sürecek’
Oluşturulma Tarihi: Kasım 18, 2023 07:00

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, kara ve deniz alanlarında yoğun şekilde yürütülen arama çalışmalarına tempoyu artırarak devam edeceklerini söyledi.

Haberin Devamı

Bayraktar, “Coğrafya kaderdir ancak enerjide dışa bağımlılık kader değildir anlayışıyla milletimizin refahı ve yaşam kalitesini artırmak için bulduğumuz kaynakları hızla devreye alacağız” dedi. Bayraktar, Sakarya Gaz Sahası’ndaki projenin faz-1 kısmı tamamlandığında üretimi günlük 10 milyon metreküpe, faz-2 kısmı tamamlandığında ise günlük 40 milyon metreküpe çıkaracaklarını belirterek, “Diğer taraftan, hedefimiz sadece Gabar’da 2024 yılı sonunda günlük 100 bin varil üretime ulaşarak yurtiçi üretimimizi toplam günlük 200 bin varilin üzerine çıkarmaktır. Bu da tüketimimizin yaklaşık yüzde 20’sinin kendi kaynaklarımızdan karşılanması anlamına gelmektedir” diye konuştu.

1.5 MİLYON HANENİN İHTİYACI KARŞILANIYOR

Bayraktar, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki bütçe görüşmelerinde yaptığı sunumda, “Dışa bağımlılıkla ve cari açıkla mücadelemizde özellikle kendi hidrokarbon kaynaklarımızı üretmemiz hayati önemi haizdir” dedi. Dünyanın en gelişmiş filolarından birini kurduklarını da vurgulayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, “Bu çerçevede, Sakarya Gaz Sahası’nda 710 milyar metreküplük doğalgaz rezervi keşfi sonrası 3 yıldan kısa bir sürede doğalgazı Filyos Doğal Gaz İşleme Tesisi’nde karaya çıkararak halkımızın kullanımına sunduk. Sakarya Gaz Sahası’ndan halihazırda günlük 4 milyon metreküp üretime ulaştık. Bu üretim 1.5 milyon hanenin doğalgaz ihtiyacını karşılamaktadır” diye konuştu.

Haberin Devamı

270 MİLYAR LİRA ELEKTRİK VE DOĞALGAZ DESTEĞİ

-Bayraktar, ihtiyaç sahibi hanelere elektrik tüketim desteği verilmesine yönelik karar çerçevesinde, hanedeki kişi sayısına göre aylık 150 kWh karşılığı tutara kadar destek yapıldığını hatırlatarak, “2019’dan bugüne toplam 18.2 milyar lira tutarında elektrik tüketim desteği verdik. Ayrıca, 2022 yılında 1.9 milyon aileye 1.7 milyon ton kömür desteği sağladık. 2022’de vatandaşlarımızın elektrik ve doğalgaz tüketimlerinin 270 milyar lirası devletimiz tarafından karşılanmıştır” ifadelerini kullandı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!