İşte hayvancılığın yol haritası

Güncelleme Tarihi:

İşte hayvancılığın yol haritası
Oluşturulma Tarihi: Şubat 29, 2024 07:00

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 10 maddelik ‘Hayvancılık Yol Haritasını’ açıkladı. Buna göre, anaç hayvan sayısı artırılacak. Bunun için cinsiyeti belli sperma kullanılacak. Aile işletmelerine ilave destek verilecek. Üreten herkese, ürettiği kadar destek yapılacak.

Haberin Devamı

Bakan Yumaklı planlanan çalışmaları şöyle anlattı:

-“2024-2028 yılları arasında uygulayacağımız hayvancılık yol haritamızı 10 madde olarak belirledik. Yeni sistemde, hayvansal üretimi planlıyoruz. Üretimin, maliyet, kapasite ve pazarlama imkânları doğrultusunda planlanmasını ve ürünlerin bölgesel bazlı nerede ne kadar üretileceğine dair üretim modelini oluşturduk.

İşte hayvancılığın yol haritası

AİLE İŞLETMESİNE İLAVE DESTEK

-Mevcut modelde aşısı ve kaydı olan her buzağıya destek veriyorduk. Yeni modelde buzağının yanı sıra, aşısı ve kaydı yapılan her kuzu ve oğlak için de destek veriyoruz.

-Mevcut desteklemelerimizde işletme büyüklüğüne göre belirli sınırlandırmalar vardı. Yeni desteklemelerimizde bu sınırlandırmaları kaldırıp, üreten herkese ürettiği kadar destek veriyoruz.

Haberin Devamı

-Aile işletmelerine tüm hayvancılık desteklemelerinde ilk defa ve ilave destek veriyoruz.

KADIN VE GENÇLERE ÖNEMLİ KATKI

-İlk defa genç ve kadın üreticilerimize yüzde 70 ilave destek veriyoruz. Örneğin, sahibi kadın olan bir aile işletmesi düşünelim. Tüm şartları yerine getirdiğinde, buzağı başına mevcut modelde 2 bin 68 lira destek alırken, yeni sistemde, ilave verdiğimiz aile işletmesi, kadın desteği ve diğer verimlilik destekleriyle 5 bin 200 lira alacak. Eğer bu işletme, ari işletme olursa ilave destek vereceğiz ve bu rakam buzağı başına 7 bin 900 liraya kadar çıkabilecek.

-Diğer taraftan besici aile işletmesi, besilik olarak 20 buzağısını kesime kadar beslerse ve bu verimlilik kriterlerine uygun bir süreç olması durumunda, kesim anında dana başına ilave olarak 4 bin 500 liraya kadar destek alabilecek.

ARİ İŞLETMELER ARTIRILACAK

-Yol haritamızın önemli başlıklarından biri de anaç hayvan üretiminin artırılması. Suni tohumlama, yerli sperma, soy kütüğü, ari işletme gibi verimliliği yükselten destekleri artırarak vermeye devam edeceğiz. Ari işletme sayısını bin 136’dan 2024 yılında 2 bine, 2025 yılında ise 2 bin 500’e çıkarmayı hedefliyoruz. Bu kapsamda, hastalıktan ari işletmelerde cinsiyeti belirli sperma kullanımını teşvik ediyoruz.

Haberin Devamı

İşte hayvancılığın yol haritası

AŞI ÖNLEMİ DEVREYE GİRECEK

-Buzağı kayıplarını azaltmak için, ilk etapta 200 bin gebe sığırı aşılayacağız. Kuzu kayıplarını azaltmak amacıyla, ülke genelindeki tüm küçükbaş hayvanlara bu yıl içinde koyun keçi çiçek aşısı, yeni doğan tüm küçükbaş hayvanlara ise koyun keçi vebası aşısı yapılacak.

-Hayvan hareketliliğinin kontrolü amacıyla Veteriner Yol Kontrol ve Denetim İstasyonları açıyoruz. Buradaki amacımız, hastalıklı hayvanın başka bir bölgeye giderek hastalığın yayılmasını engellemek.

-Buzağı ve kuzu kayıplarını azaltmak amacıyla, her ilçede eğitimler düzenliyoruz. Bu yıl ve gelecek yıl içinde 100 bin yetiştiriciye yönelik eğitim ve farkındalık çalışmaları yapacağız.”

Haberin Devamı

3 YILDA İTHALAT SONA ERECEK

-”kendi kendine yetebilmek için çalışmalar yapılıyor” diyen Bakan Yumaklı şu ifadeleri kullandı: “Ama bugün başlasanız süt sığırcılığında iki yıl, besicilikte üç yıl ve üzeri zaman içinde çalışmalar kendini gösterebilecektir. Karkas et ile ilgili fiyat artışı yok, tersine iki haftadır düşüş var. Temel amacımız üreticimiz zarar etmesin, ancak makul olandan fazla da kâr oluşmasın. Haksız kazanca yol açacak ne varsa, bunlara zerre kadar tahammül etmiyoruz. Amacımız en geç üç yılda ithalat konusunu sona erdirmek. 2023 yılında 2 milyon 245 bin olan çiftçi sayısı, bugün itibarıyla 2 milyon 328 bin 502 oldu. 156 milyon dekar alan da 157 milyon dekar alana yükseldi. Yol haritamız için tüm taraflarla konuştuk. Bu konu Türkiye’nin gıda arz güvenliği ile ilgili. Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü de (TİGEM) artık vites artıracak.”

 

BAKMADAN GEÇME!