‘İnşaatçının sicili vatandaşa açılsın’

Güncelleme Tarihi:

‘İnşaatçının sicili vatandaşa açılsın’
Oluşturulma Tarihi: Nisan 09, 2023 07:00

Kahramanmaraş depremlerinden sonra inşaat sektörüne eleştiriler arttı. Yapılan hatalar binlerce canın kaybına neden oldu.

Haberin Devamı

Bugün gelinen noktada ise olası depremlerde can kaybını en aza indirmek ve sektörü disipline etmek için farklı öneriler ele alınıyor. İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Başkanı Tahir Tellioğlu da geçtiğimiz günlerde Meclis’te bir sunum yaptı. Tellioğlu bu sunumdaki en önemli önerilerinin ‘Müteahhitler Odası’ kurulması olduğunu dile getirdi.

‘İnşaatçının sicili vatandaşa açılsın’

Bunun sadece sektör değil, tüm vatandaşlar için önemli olduğunu belirten Tahir Tellioğlu şunları söyledi:

‘ÇÜRÜKLER AYIKLANIR’

“Önce müteahhit sayısını netleştirelim. Sanıldığı gibi ülkemizde 350 bin müteahhit yok. Bakanlık 2019 yılında bir düzenleme yaptı ve müteahhitleri teknik ve mali yeterliliğine göre sınıflandırdı. Kendi evini ya da düşük metrekareli işleri yapacaklar için verilen geçici belgeleri bir kenara bırakırsak, bugün sınıflandırma yapılan 50-55 bin firma var. İşte bu firmaların sağlıklı iş yapması için bir adım atılmalı.  Müteahhitin meslek tanımı yapılmalı ve meslek odası kurulmalı. Bu hem sektör, hem kamu hem de vatandaş için ihtiyaç. Bugün vatandaşın iş yaptıracağı ya da ev alacağı firmayı sorgulayacağı bir mekanizma yok. Kurulacak oda sicil kaydı tutar ve paylaşır. Vatandaş sitesine baktığında ya da aradığında istediği sorulara yanıt alır. Kamu da isteği tüm verilere tek elden bu oda sayesinde ulaşır. Ancak ticaret odaları gelir kaybı yaşamaktan çekindiği için bunu istemiyor. Sektörün kimi dernekleri de kendi varlıklarının değer kaybedeceği endişesi ile karşı çıkıyor. Oysa böyle bir oluşum sektörün disiplin altına alınmasını sağlar, çürükler de ayıklanır.” Kurulacak odanın mesleki eğitimler de verebileceğine değinen Tellioğlu, “Sadece para koyarak yatırımcısı olmak yetmez. Müteahhit firma yöneticinin sorumluluklarını da bilmesi gerekir. Biz kurulacak oda ile bunu da yapabiliriz. Böylece firma temsilcisi olası bir hatasında bilgim yok diyemez” ifadelerini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!