İlk endüstriyel kenevir tarlasında hasat... 30 milyon dolarlık yatırımda sona gelindi

Güncelleme Tarihi:

İlk endüstriyel kenevir tarlasında hasat... 30 milyon dolarlık yatırımda sona gelindi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 21, 2023 07:00

Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi tarafından ‘endüstriyel kenevir’ üretimi için belirlenen 20 şehirden 11’inde ekim yapıldı, ilk tam verimli sonucu Samsun verdi. Türkiye’nin ilk tam randımanlı endüstriyel kenevir ise çiftçilerin de katılımıyla hasat edildi. 19 Mayıs Üniversitesi’nin ıslah ettiği ‘Narlı tohumu’nun kullanımını 10 yıllığına satın alan Keneviro firması, Samsun’da kenevir fabrikası da kurdu.

Haberin Devamı

BİLDİĞİNİZİ UNUTUN

Kenevir deyince herkesin aklına uyuşturucu ve keyif verici madde ile bağımlık geliyor. Oysa ki endüstriyel kenevir ülke ekonomisine muazzam katkılar sağlıyor. Türkiye’de kenevir tarımı uzun yıllar küçük çaplı ve izne tabi olarak yapılsa da 2019 yılında işler değişti. 2019’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kenevir üretimini yeniden yaygınlaştırmak ve ülkemizin kenevir üretim hacmini artırmak için bir karar aldıklarını açıklaması ve 20 ilin pilot bölge olarak belirlenmesiyle, kenevire yönelik tarımsal politikalar yeniden şekillendi.

30 MİLYON DOLARLIK YATIRIM YAPILDI

Tekstil sektöründe faaliyet gösteren İstanbul merkezli UOB Grup da KENEVİRO markasıyla kenevir üretimine odaklandı. Samsun 19 Mayıs Üniversitesi’nde ıslah çalışması tamamlanan yerli sertifikalı tohum ‘Narlı’nın 10 yıllık üretim ve satış haklarını aldı ve ekim başladı. Keneviro, 30 milyon dolar yatırım yaparak Samsun Havza OSB’de kurduğu kenevir işleme fabrikasıyla da, tohumdan nihai ürüne kadar üretim zincirini kurdu. Fabrika şu an kademeli olarak faaliyete geçti ve Ocak 2024’te tüm fonksiyonları ile üretime başlayacak. İlk etapta, ham ve boyalı elyaf, boyalı ve ham iplik, kıtık, kıtıktan yüzde 100 doğal kedi kumu ve hayvan altlığı üretilecek.

İlk endüstriyel kenevir tarlasında hasat... 30 milyon dolarlık yatırımda sona gelindi



Haberin Devamı

HEDEF 35 BİN DEKAR

Keneviro’nun mimarı Uğur Balkuv’un oğlu Orhun Balkuv. Oğul Balkuv, ABD’de okurken oradaki endüstriyel kenevir tarımına merak salmış ve bunu şirketin gündemine taşımış. Türkiye’de yasal şartlar olgunlaşınca da harekete geçmiş. “İlk denememizi 2020 yılında Sakarya’da yaptık” diyen Orhun Balkuv, olumlu bir sonuca ulaşamadıklarını belirtiyor. Balkuv, “Uzun araştırmalarımız sonucu kenevir tarımı ve sanayisi için merkez olarak doğru ilin Samsun olduğuna karar verdik. Avrupa’da bu konuda yetkin ülkeleri ve başarılı şirketleri teker teker gezip buradaki gözlemlerimize göre iş planı yaptık. Hedefimiz 2025 sonunda 35 bin dekar” dedi.

Haberin Devamı

Endüstriyel kenevirin sıfır ithalatla yüzde 100 ihracat yapma potansiyeli sunduğunu da söyleyen Keneviro Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Balkuv, bu yatırımı ‘milli bir proje’ olarak görüyor.

KENEVİRDEN 100’DEN FAZLA ÜRÜN ÜRETİLEBİLİYOR

Tekstilden, gıdaya, otomotivden enerjiye, inşaattan kedi kumuna kadar geniş bir kullanım alanı bulunan kenevir ile 100’den fazla ürün üretilebiliyor. Araba kaportası ve nefes alan hafif tuğla ve yapı malzemeleri ile doğada eriyebilen ve pet şişe gibi plastiklerin yerini alacak biopolimer de buna dahil. Ülkemize sağlayacağı ekonomik faydaların yanı sıra bu kadim bitkinin doğaya ve ekolojiye katkısı büyük. Endüstriyel kenevir topraklarımızın yenilenmesi ve temizlenmesini sağlıyor. Böylece daha sonra ekilen ürünlerde yüzde 20-30 verim artışı görülüyor. Öte yandan, karbon emilimi ve oksijen salınımı için toprakları gençleştirdiği ve verimli hale getirdiği belirtiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!