İkinci el araç satıcılarına Rekabet Kurulu’ndan ret

Güncelleme Tarihi:

İkinci el araç satıcılarına Rekabet Kurulu’ndan ret
Oluşturulma Tarihi: Eylül 30, 2022 07:00

Rekabet Kurulu, ikinci el binek araç alım satım pazarı ilanlarının en önemli aktörlerinden olan Arabam.Com,  VavaCars, Araba Sepeti ve Letgo Turkey Otomotiv hakkında aralarında centilmenlik anlaşması yaparak rekabeti ihlal edip etmediklerine ilişkin soruşturma açmıştı. Soruşturma üzerine ilgili şirketler mevzuat kaynaklı haklarını kullanarak, ‘ihlallerin giderilmesine ilişkin taahhütlerde’ bulunarak Kurul’a sunmuştu. Ancak Kurul, ‘taahhütleri’ soruşturmaya konu rekabet endişelerini giderebilecek nitelikte bulmayarak reddetti.

Haberin Devamı

Böylece söz konusu şirketlerin rekabeti ihlal soruşturması kaldığı yerden devam edecek.

SÜREÇ NASIL BAŞLADI

Rekabet Kurulu, internetin yaygınlaşmasıyla büyük gelişme gösteren çevrim içi reklamcılık alanında yaşanın rekabet sorunlarının tespit edilmesi ve bunlara dair çözüm üretilmesi amacıyla 2021 yılı başında sektör incelemesi başlatmıştı. Kurul, Modanisa Tesettür Giyim’e ilişkin kararında ise rakipler arasında yapılan çevrim içi reklamlara yönelik hedeflememe anlaşmalarının ne şekilde olması gerektiğini kamuoyuna açıklamıştı.

YETERSİZ TAAHHÜT

Ancak bu gelişmenin ardından ikinci el binek araç alım satımının önemli aktörlerinden Arabam.com, VavaCars Turkey, Araba Sepeti ile Letgo’nun aralarında birbirlerini negatif eşlemeye ve hedeflememeye yönelik yaptıkları centilmenlik anlaşmalarıyla 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un 4. maddesini ihlal ettikleri iddiası üzerine soruşturma açılmıştı. Sektör uzmanlarının verdiği bilgiye göre haklarında soruşturma yürütülen bazı teşebbüsler, mevzuata uygun olarak Rekabet Kurulu’na ihlalleri giderici bir taahhütname sundular. Ancak Kurul, ilgili anlaşmaların açık ve ağır ihlal olarak değerlendirilebilecek nitelikte olmasına karşın sunulan taahhütleri, soruşturmaya konu rekabet endişelerini giderebilecek nitelikte bulunmaması nedeniyle reddetti. Kurul, bu gelişmenin ardından rekabeti ihlal soruşturmasının kaldığı yerden devam etmesine karar verdi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!