Global Turks’ten lider akademisi: Robot çağının Türk liderlerini yetiştirecek

Güncelleme Tarihi:

Global Turks’ten lider akademisi: Robot çağının Türk liderlerini yetiştirecek
Oluşturulma Tarihi: Ocak 27, 2024 07:00

18 Eylül’de Birleşmiş Milletler’in New York’taki merkezine yapılan Türkiye çıkarmasında lansmanı yapılan Global Turks par Excellence platformu, geniş çaplı bir projeye hazırlanıyor. Platformun kurucu lideri Ayşegül Dicle Aydın, robot çağının Türk liderlerini yetiştirmek üzere üniversite, özel sektör ve kamunun yer alacağı bir ‘Liderlik Akademisi’ kurulacağını söyledi.

Haberin Devamı

Türkiye’nin 18 Eylül’de Birleşmiş Milletler’in New York’taki genel merkezine yaptığı çıkarma yurtiçi ve dışında büyük ses getirmişti. Yeni ekonomi yönetiminin aldığı kararlar ve OVP hakkında merak edilenler bu etkinlikler çerçevesinde yerli ve yabancı yatırımcılara bu çıkarmanın sonrasında duyurulmuştu. Bu sırada ilgi çeken bir lansman da yapıldı. Amerika başta olmak üzere dünyanın dört bir yanında üst düzey pozisyonlarda görev yapan 1200’ün üzerinde Türk yöneticinin dahil olduğu Global Turks par Excellence platformu duyuruldu.

TÜRK’ÜN SPONSORU OLSUN İSTEDİK

Global Turks par Excellence platformunun arkasındaki isim, uzun yıllar küresel yönetici yerleştirme şirketi Heidrick&Struggles’ın Türkiye Başkanı olarak görev yapan Ayşegül Dicle Aydın. 2016’da buradaki görevinden ayrılan Aydın, uzun süredir aklında olan Global Turks projesini hayata geçirdi. Aydın ile Global Türkler projesi için bir araya geldik. Çıkış noktasını, “Ben bir global şirkette 20 yılı aşkın süre çalıştım. İyi donanımlı bir Türk’ün Anglosakson kökenli bir meslektaşından geride kalmaması gerektiğine inandım. Ancak aynı özelliklerde iki aday kısa listeye kaldığında yabancı şirketlerin tercihlerini Türk’ten yana yapmadığını üzülerek gördüm. Neden diye sorduğumda ‘tanımıyoruz’ diyorlardı. Yani global şirketlerde Türk yöneticinin sponsoru yoktu. Bu platform işte bu durumun ortadan kalkması amacıyla kuruldu” dedi. Aydın’a göre şu anda dünya çapında önemli pozisyonlarda en az 100 ‘Muhtar Kent’ potansiyelli Türk var ama en tepede olmaları için sponsor yaklaşımı önemli.

Haberin Devamı

Global Turks’ten lider akademisi: Robot çağının Türk liderlerini yetiştirecek

Aydın, yurtdışında Muhtar Kent gibi en tepede görev alabilecek en az 100 Türk yönetici olduğunu söyledi.

1200 TÜRK LİDERİN ANALİZİ

Global Turks’ün ilk projesi, yurtdışındaki Türk yöneticilerle bir ankete imza atmak olmuş. Belli kriterler belirlenmiş, 5 bin özgeçmişten 3 bin 500’üne Linkedin üzerinden mektup gönderilmiş. Bunların bin 500’ünden çalışmaya katılacaklarına dair yanıt gelmiş. Arkasından her kişi için 400 analiz başlığı bulunan anket formları gönderilmiş. Aydın, “Ankete bin yönetici yanıt verdi. Bizim için büyük bir katılımdı. Güçlü yönlerini de zayıf yönlerini de belirledik. Bir arada olmaya, birlikte güçlenmeye söz verdik” diye anlattı süreci.

Haberin Devamı

ÜÇLÜ SACAYAĞI OLACAK

Ayşegül Dicle Aydın’ın bahsettiği ‘zayıf yönler’, Global Turks par Excellence platformunun yeni projesinin konusu. Projenin adı Liderlik Akademisi. Aydın, “Bu eksiklikleri giderdiğimizde Muhtar Kent’ler artacak. Türkler çok esnek, pratik zekalı, çalışkan, pes etmeyen yöneticiler olarak tanınıyor ama genel kanı ‘günü kurtaran liderler’ oldukları yönünde. Orta ve uzun vadeli stratejiler geliştirebilen yetkinlikte Türk liderler yetiştirmek gerektiğini düşündük” diye açıkladı projenin gerekçesini. Akademinin üçlü sacayağı şeklinde bir yapısı olacağını söyledi Aydın. Planı şöyle anlattı: “Ayaklardan biri üniversite olacak, bunun için görüşmeler yaptık. İkincisi Türkiye’nin önde gelen beş holdingi bu işi uzun vadeli sahiplenecek. Bu holdingler için de görüşüyoruz. Bu ayakta ayrıca AmCham’in üye şirketleri de olacak. Son ayak ise kamu. Projenin ilk gününden itibaren Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi ve Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi bize yakın destek veriyor. Onlara akademi projesini anlattığımızda çok inandıklarını ve sıcak baktıklarını söylediler.”

Haberin Devamı

BÜTÇE 1 MİLYON DOLAR

30-45 yaş arası donanımlı Türk yönetici adaylarının katılacağı Liderlik Akademisi’nin altyapı çalışmalarının 2024’te tamamlanması hedefleniyor. 2025’te de eğitimlere başlanması planlanıyor. İngiltere, Singapur, Çin gibi ülkelerin 1980’lerden itibaren global liderler yetiştirme programları uyguladığını hatırlatan Ayşegül Dicle Aydın, “Biz de dünyayı manipüle edecek liderler yetiştirmeliyiz. Bu liderler yeni adaylara sponsor olmalı. Yurtdışında 20 yıldan fazla yöneticilik yapmış 260 Türk var. Bu kişilerden akademide yararlanmak misyonumuz. Eğitim paralı olacak. Akademinin bütçesinin de yıllık 800 bin ila 1 milyon dolar arasında olacağını öngörüyoruz” ifadelerini kullandı.

BAKMADAN GEÇME!