Getirisi düşük emeklilik fonuna denetim geliyor

Güncelleme Tarihi:

Getirisi düşük emeklilik fonuna denetim geliyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 26, 2013 01:21

Vakıf Emeklilik Genel Müdürü Mehmet Bostan, bireysel emeklilik sisteminde fon getirilerinin sürek tartışıldığını belirterek, SPK’nın, yıllık ortalama net getirinin altında kalan fonların, belirlenecek kriterler çerçevesinde denetlenmesine yönelik çalışma yaptığını ve yakın zaman-da uygula-maya geçe-ceğini söyledi.

Haberin Devamı

VAKIF Emeklilik Genel Müdürü Mehmet Bostan, getirisi düşük emeklilik fonlarının sıkı denetleneceğini açıkladı.
Mehmet Bostan, emeklilik şirketlerinin önceki yıllarda fiyatlandırma ve fon performansı olmak üzere temelde iki gösterge üzerinde rekabet ettiklerini, ancak bu senenin başında yürürlüğe giren yeni sistemle birlikte, hem fon işletim hem de şirket yönetim gideri kesintilerinin ciddi oranlarda aşağıya çekildiğini belirterek, emeklilik şirketlerinin marjlarının düştüğünü ve sunulan fiyatların birbirine çok benzer seviyelere geldiğini kaydetti. Bostan, şirketlerin şu anda fon yönetimi performansında rekabet ettiklerini ifade ederek, emeklilik şirketlerinin en önemli gündem maddelerinden birinin fon yönetim performansını artırmak olduğunu vurguladı.
Mehmet Bostan, bireysel emeklilik sistemindeki fon getirilerinin sürekli tartışılan bir konu olduğuna dikkat çekerek, “Bu konuda çok çeşitli yorumlar mevcut fakat en popüler olanlarından biri de getirilerin düşük olduğu ve memnuniyetsizlik oluşturduğu. Hatta bu konuda Sermaye Piyasası Kurumu (SPK) da bir çalışma yaptı ve yıllık ortalama net getirinin altında kalan fonların; belirlenecek kriterler çerçevesinde, sıkı bir şekilde denetleneceğini belirtti. Bu konuda yapılan son açıklamalar, ilgili kriterlerin belirlenmekte olduğunu ve çok da uzak olmayan bir zamanda yürürlüğe girebileceğini gösteriyor” dedi.

Haberin Devamı

OECD ÜLKELERİNDE İLK SIRADAYIZ

Mehmet Bostan, bireysel emeklilik sisteminin bir fon sistemi olduğunu, sistemdeki fonların performansının hem yurtiçi hem de global manada çeşitli gelişmelerden etkilendiğini belirterek, şunları söyledi:
“Dolayısıyla fonların getirilerinden bahsederken diğer ülkelerdeki sistemlerin getirileriyle karşılaştırmak gerekiyor. 2012 yılsonu itibariyle OECD ülkeleriyle bir kıyaslama yapacak olursak, ülkemizdeki getirilerin çok iyi bir noktada olduğunu görebiliriz. OECD ülkelerindeki bireysel emeklilik sistemlerinin son 5 yıllık ortalama nominal getirilerinde Türkiye, yüzde 11,6’lık getiriyle birinci sırada bulunuyor. Reel getiri açısından ise Danimarka ve Hollanda’nın ardından üçüncü sırada yer alıyor. Son bir yıllık reel getiride ise Türkiye, yine tüm OECD ülkeleri arasında üçüncü sırada geliyor.”

Haberin Devamı

FONLAR YÜZDE 85 BÜYÜDÜ

Mehmet Bostan, emeklilik fonları büyüklüğünün Gayri Safi Milli Hasıla’ya (GSMH) oranının OECD ülkelerinde ortalama yüzde 77, Türkiye’de ise henüz yüzde 2’ler seviyesinde olduğuna değinerek, emeklilik fonlarının son on yıllık gelişimine bakıldığında OECD ülkelerinde fon büyüklüklerinin ortalama yıllık yüzde 7,2 büyüdüğünü, Türkiye’de ise büyümenin yüzde 85 olduğunu söyledi. Mehmet Bostan, bireysel emeklilik sisteminde özellikle 2013 yılbaşı itibariyle katılımcılara sağlanan yeni avantajlar ve devlet katkısı ile birlikte sektörün altın çağını yaşamaya başladığını da ifade ederek, şunları söyledi: “Yakalanan bu ivmenin ileriki yıllarda sistemin bilinirliliğini arttırmasını ve kişilere tasarruf alışkanlığı kazandırmasını bekliyoruz. Başka hiçbir yatırım aracında sunulmayan yüzde 25 devlet katkısı ile sistem, daha sosyal bir yüz kazandı, toplumun farklı kesiminden birçok kişiye sistemin sağladığı olanaklardan eşit şekilde faydalanma imkânı sağlandı.”

Haberin Devamı

Fon büyüklüğü 25 milyar TL’yi aştı

VAKIF Emeklilik Genel Müdürü Mehmet Bostan, 2013 yılındaki katılımcı sayısı artışı açısından beklentilerin karşılandığını, hatta beklenilen rakamların üzerine çıkıldığını belirterek, şunları söyledi: “İlk on ay sonunda bireysel emeklilik sistemine katılımcı sayısı beklentilerin de üzerinde artış göstererek 3,96 milyon kişiye ulaştı. Böylece yılbaşından bu yana sistemdeki net katılımcı sayısı artışı 839 bin kişi olarak gerçekleşti ve geçen yılın aynı dönemine göre iki katın üzerinde bir artış sağlandı. Katkı payı tutarında ise yılbaşından itibaren geçen yılın bir buçuk katı hacminde 4,9 milyar TL’lik bir üretim hacmine ulaşıldı.
Bu üretimle toplamda 21,1 milyar TL’lik bir tutara ulaşıldı. Toplam fon büyüklüğü ise yılbaşından beri yüzde 23 büyümeyle
25 milyar TL’yi aştı.”

Haberin Devamı

Utkueri, Eureko’dan ayrılıyor

Eureko Sigorta Genel Müdürü Okan Utkueri, 1 Mart 2014 itibariyle görevinden ayrılıyor. Utkueri, görevinden ayrılma kararını, kısa bir süre önce, Eureko Sigorta’nın üyesi olduğu uluslararası sigorta grubu Achmea’nın İcra Kurulu’na ve Eureko Sigorta Yönetim Kurulu’na bildirdi.
Eureko’dan yapılan açıklamada, Achmea ve Okan Utkueri’nin, yeni genel müdürün görevine sorunsuz geçiş yapılabilmesi için gereken düzenlemeleri yakın işbirliği içinde sürdürecekleri belirtildi. Açıklamada, “Gelecekteki büyümesi açısından Türkiye’yi ana pazarlarından biri olarak gören Achmea Grubu, bankasürans alanında Garanti Bankası ile mevcut olan uzun vadeli ortaklığını sürdürecek. Utkueri’nin yerini alacak yeni genel müdür ile ilgili arayış kısa süre içinde başlatılacak. Genel Müdürlük görevinde 1 Mart 2014’e kadar kalacak olan Okan Utkueri ise daha sonra Eureko Sigorta’nın Yönetim Kurulu’na danışman olacak” denildi.

Haberin Devamı

Mapfre Genel’in notu teyit edildi

ULUSLARARASI Kredi Derecelendirme Kuruluşu Fitch Ratings, Mapfre Genel Sigorta’nın Ulusal Finansal Güçlülük Notunu AA (Tur) olarak teyit etti ve görünümünü durağanda tutmayı sürdürdü. Fitch Ratings’in bu not teyidi, Mapfre Genel Sigorta, Mapfre Holding’in (Mapfre SA) önemli bir iştiraki olması, rekabetçi olan Türk sigorta piyasası içerisindeki güçlü duruşu, ihtiyatlı yatırım politikasının bir yansıması. Fitch, Mapfre Genel Sigorta’nın sermayesinin önümüzdeki dönemde de poliçe sahiplerine olan yükümlülüklerini karşılayacak seviyede kalmaya devam etmesini, kârlılığının ise önümüzdeki 12-24 aylık süreçte artmasını bekliyor.

6 saniyede 1 kişi trafik kazası mağduru

ALLIANZ tarafından hazırlanan Risk Raporu’nda dünya genelindeki trafik kazalarına dikkat çekildi. Kişi başına gelir seviyesinin daha düşük olduğu ülkelerde trafik kazalarının daha yoğun olduğuna işaret edilen raporda, ölümlü trafik kazalarının yüzde 90’dan fazlasının düşük ve orta seviyede gelire sahip ülkelerde olduğu kaydedildi.
Allianz’ın Risk Raporu’na göre dünyada her yıl 50 milyon yaralanmalı trafik kazası gerçekleşirken, 1.2 milyon trafik kazası insanların hayatlarına mal oluyor. Raporda, dünya üzerinde her 6 saniyede bir kişinin trafik kazası mağduru olduğu belirtiliyor. Raporda, Dünya Sağlık Örgütü’nün ölüm sebepleri sıralamasında trafik kazaları, kalp krizinin ardından dokuzuncu sırada. Afganistan, Irak, Sudan, Yemen, Lübnan gibi ülkelerde trafik kazasında hayatını kaybetme ihtimali, savaş veya çatışmada hayatını kaybetme ihtimalinden daha fazla. Ölümlü kazalarda ülkelere göre dağılımda ilk beş ülke Hindistan, Çin, ABD, Rusya ve Brezilya. Türkiye ise en çok ölümlü kazanın yaşandığı 20’inci ülke. Nüfusa göre en çok ölümlü kazanın yaşandığı ülkeler, Eritre, Cook Adaları, Mısır, Libya ve Afganistan.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!