G20’den yenilenebilir enerjiyi büyütme adımı

Güncelleme Tarihi:

G20’den yenilenebilir enerjiyi büyütme adımı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 12, 2023 07:00

G20 Zirvesi’nin çıktıları arasında enerji ön plandaydı. Yenilenebilir enerjinin üç, enerji verimliliğinin ise iki katına çıkarılması hedefleri dikkat çekti. Uzmanlar bunu ‘tarihi bir adım’ olarak nitelendirdi ama fosil yakıtların aşamalı azaltılmasına hiç değinilmemesi de büyük eleştiri aldı.

Haberin Devamı

Hindistan G20 Dönem Başkanlığı, Hindistan Başbakanı Narendra Modi’nin liderler arasında uzlaşma sağlandığını açıklamasının ardından G20 Liderler Zirvesi Deklarasyonu’nu yayınladı. Nihai metinde yenilenebilir enerjinin üç, enerji verimliliğinin iki katına çıkarılması, çok uluslu kalkınma bankalarının reformuna duyulan ihtiyaç ve kalkınmaya yönelik trilyonlarca dolarlık fonun kilidini açmak için borçların yeniden yapılandırılması konularında mutabakata varıldı. COP28’de başarılı bir sonuca ulaşılması için kilit bir konu olan fosil yakıtların aşamalı olarak azaltılması konusuna ise değinilmedi. Ayrıca gelişmekte olan ülkeler için 4 trilyon dolarlık finansmanın harekete geçirilmesi ihtiyacı kabul edilirken hükümetlerin, 2023 yılında 100 milyar dolar hedefine ulaşacağı belirtildi.

Haberin Devamı

TARİHİ BİR ADIM

Deklarasyon iklim savunucuları memnun etti. 350.org Politika ve Kampanyalar Yardımcı Direktörü Andreas Sieber konuyla ilgili, “G20’nin yenilenebilir enerjiyi üç katına çıkarma taahhüdü tarihi bir adım, iklim kaosuna karşı savaşımızda bir umut ışığıdır. Yenilenebilir enerjinin 2030 yılına kadar üç katına çıkarılması, küresel ısınmayı 1.5C’de tutma yolunda bizi yeniden ilerletebilir. Ancak henüz kutlama yapmayalım. Özellikle zengin ülkeler sorumluluğun ağırlığını taşımalı ve 2030 yılına kadar yenilenebilir enerjiyi üç katına çıkarma taahhüdünü yerine getirmek için finansman sağlamalıdır” ifadelerini kullandı.

YOL GÖSTERMELİ

Global Citizens AB ve G20 Savunuculuk ve Finansman Kıdemli Direktörü Friederike Roder da, “Bu G20’nin fosil yakıtların olmadığı bir geleceğe giden yolu göstermesi gerekiyordu. Ancak sadece kömürün değil tüm fosil yakıtların kullanımdan kaldırılmasına ilişkin bir şey söylemiyor” sözleriyle deklarasyonu eleştirdi. Roder, “Bu korkunç bir sinyal. Küresel mali reform, iklim değişikliğiyle mücadeleye daha fazla finansman açısından hayati önem taşıyor” ifadelerini kullandı.

NELER ÖNE ÇIKTI?

* Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, zirveye katılmadı. Şi, 2008’den bu yana toplantılara bizzat katılmayan ilk Çin Devlet Başkanı oldu.

Haberin Devamı

* Çin’in zirvede ağırlığını yeterince hissettirememesi Biden’ı ve dolayısıyla ABD’yi ön plana çıkardı. Zirve boyunca ABD’nin verdiği ekonomi özelindeki mesajlar yakından takip edildi.

* Zirveye 55 ülkenin yer aldığı Afrika Birliği de ilk kez katılım gösterdi.

* Ana gündem maddelerinden biri olan Ukrayna’yla ilgili politikalarda ülkelerin fikir birliğinde olmaması dikkat çekti.

* ABD, Suudi Arabistan, Hindistan ve AB’nin yer aldığı ve yeni bir ‘Baharat Yolu’ olarak tanımlanan rotanın enerji ve ticarette yeni bir döneme işaret edeceği belirtildi.

‘ÖZEL SEKTÖR SÜRECE DAHİL EDİLMELİ’

ABD Başkanı Biden, G20 liderlerine Dünya Bankası’nın dar gelirli ülkelere yapacağı yardımlarda daha çok desteklenmesi için çağrıda bulundu. Dünya Bankası Başkanı Ajay Banga, kurumun artık sadece yoksulluğa değil gıda güvenliğine ve iklim değişikliğine de odaklandığını belirterek, “Çok paydaşlı bir kalkınma bankasında ihtiyaç duyulan paranın bulunmasına imkân yok. Özel sektörün sermayesini de sürece dahil etmek çok önemli” açıklamasını yaptı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!