Devletten flaş süt hamlesi

Güncelleme Tarihi:

Devletten flaş süt hamlesi
Oluşturulma Tarihi: Mart 17, 2016 11:29

Üreticilerin süt fiyatlarındaki düşüşe tepki göstermesinin ardından ESK devreye girdi. Kuruluş günlük arz fazlası olduğu tahmin edilen bin 500 ton sütü, litresine 1,15 lira ödeyerek piyasadan toplayacak.

Haberin Devamı

Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük, Et ve Süt Kurumunun (ESK), Türkiye'de günlük arz fazlası olduğu tahmin edilen bin 500 ton sütü, litresine 1,15 lira ödeyerek piyasadan toplayacağını söyledi.

Eskiyörük, ESK'nın sektör temsilcileriyle Ankara'da yaptığı toplantıya ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Sektör temsilcilerinin toplantıda ESK'ya arz fazlası sütün piyasadan toplanması gerektiğini vurguladığını aktaran Eskiyörük, Et ve Süt Kurumunun kısa süre sonra piyasaya müdahale etmeye başladığını belirtti.     

'SÜT TOZU TESİSLERİNE TESLİM EDİLECEK'

Toplantıda sektör temsilcilerinden alınan görüşlerin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'e sunulacağını belirten Eskiyörük, "Et ve Süt Kurumu Türkiye'de değerinde satılmayan sütleri toz ya da yaş süt olarak piyasadan alıp değerlendirecek. Süt fiyatlarının 75 kuruşa gerilmesinden dolayı üreticiyi korumak adına, bazı fırsatçıların bu durumu kullanmak istemelerini engellemek adına bu sütler alınacak ve Et ve Süt Kurumu tarafından süt tozu tesislerine teslim edilecek" diye konuştu.   

Haberin Devamı

'BAKAN KARAR VERECEK'

Eskiyörük, Türkiye'de günlük ortalama bin 500 ton sütün arz fazlası olduğunun tahmin edildiğine dikkati çekerek, "ESK, arz fazlası olduğu tahmin edilen günlük bin 500 ton sütü, 1,15 lira maliyeti üzerinden piyasadan toplayacak. Bu sütü tozlaştırarak mı piyasadan çekecek yoksa yaş süt olarak mı alacak henüz belli değil. Buna sayın bakan karar verecek" ifadelerini kullandı.     

Arz fazlası sütün kurum tarafından piyasadan toplanmasının sektörü rahatlatacağını dile getiren Eskiyörük, bu girişim sayesinde süt veren hayvanların et için kesilmesinin önüne geçilmiş olacağını kaydetti.     

'HAYVANLAR KESİLMEKTEN KURTULACAK'

ESK ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının sorunun çözümü konusunda doğru adım attığına işaret eden Eskiyörük, sözlerini şöyle sürdürdü:     

"2008'de de benzer bir durumla karşılaşılmış gerekli adımlar atılmayınca süt veren inekler kesilmişti. Bunun Türkiye'ye maliyeti 3 milyar dolar olmuştu. Şu an 200 milyon liralık bir kaynakla hayvanlarımız kesilmekten kurtulacak. Sayın Bakanımız Faruk Çelik, bu sorunun çözümü konusunda kararlı ve bence doğru bir adım attı. Olması gereken baştan yapılması gereken bir uygulamaydı."     

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!