Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Yurt dışında lisansüstü eğitim görenlerin burs ücretleri arttı

Güncelleme Tarihi:

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Yurt dışında lisansüstü eğitim görenlerin burs ücretleri arttı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 13, 2023 15:20

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, yurt dışında lisansüstü eğitim alan gençlere verilen bursun artışla birlikte kırtasiye ödeneği dahil Amerika Birleşik Devletleri’nde aylık 1780 Dolardan 2 bin 426 Dolara, İngiltere’de aylık 1200 Sterlinden 1646 Sterline, Almanya’da 1490 Eurodan aylık 1993 Euro’ya yükseltildiğini açıkladı.

Haberin Devamı

Yurt dışında lisansüstü eğitim alanlara yönelik verilen Milli Eğitim Bakanlığı Bursu'nda artışa gidildi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz " kırtasiye ödeneği dahil Amerika Birleşik Devletleri’nde aylık 1780 Dolardan 2 bin 426 Dolara, İngiltere’de aylık 1200 Sterlinden 1646 Sterline, Almanya’da 1490 Eurodan aylık 1993 Euro’ya yükseltildi" dedi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın açıklamaları şöyle:

Bugün burada dünyanın 40’ı aşkın ülkesinde lisansüstü eğitim alan gençlerimizi misafir ediyoruz.

Aydınlık yarınlarımızın teminatı olarak gördüğüm siz gençlerimizle bir araya gelmekten büyük memnuniyet duyuyor; bu güzel buluşmaya vesile olan Milli Eğitim Bakanımıza ve ekibine teşekkür ediyorum.

Yurt dışında sürdürdüğünüz eğitim hayatınızın başta sizler olmak üzere, aileleriniz, ülkemiz ve milletimiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum.

Haberin Devamı

Eğitim ve meslek hayatınız süresince icra edeceğiniz çalışmalarda her birinize şimdiden başarılar niyaz ediyorum.

Ülkemizi nitelikli insan kaynağının omuzlarında Türkiye Yüzyılı’na taşımak için gayret gösteren Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın her birinize en kalbi selamlarını ve başarı dileklerini iletiyorum.

Ülkemizin eğitim-öğretime atfettiği önemin tezahürlerinden biri sizlersiniz.

Şu an burada bulunan her bir kardeşim, maarif ve kalkınma davamıza damgasını vuran köklü bir geleneği temsil ediyor.

Millet olarak 2,5 asırdan fazla bir süredir yurtdışına eğitim, öğretim ve bilgi-görgü amacıyla talebe gönderiyoruz.

Bunları da sizler gibi evlatlarımızın en başarılılarından, en parlak, en iştiyaklı olanlarından seçiyoruz.

Osmanlıda, devletin duraklama ve gerileme dönemine girmesiyle birlikte önce Fransa’ya, ardından Almanya’ya öğrenci gönderdik.

Sultan Üçüncü Selim’le başlayan yurtdışında talebe okutma uygulaması, Cumhuriyetin ilanından sonra da devam etti.

Nice eğitimli evladını kurban verdiği büyük bir savaştan zaferle çıkan yeni devletimiz; toparlanmak, yeniden ayağa kalkmak, kalkınma yolculuğunu devam ettirebilmek için yetişmiş insanlara ihtiyaç duyuyordu.

Haberin Devamı

Ekonomik bakımdan imkânlar çok kısıtlı olmasına rağmen, Cumhuriyetin ilk 10 yılında 400’den fazla öğrenci yurtdışına yüksek tahsil amacıyla gönderilmiştir.

Cumhuriyetin ilk yıllarından 2002 yılına kadar yurtdışına devlet bursuyla giden öğrenci sayısı 10 bin civarındadır.

Bu öğrencilerin çoğu ülkeye geri dönerek, millete şükran borcunu ödemek için farklı alanlarda başarılı çalışmalara imza atmıştır.

Bir kısmı ise gittiği ülkelerde kalarak hayatlarına orada devam ettirmiştir.

Bursiyer olarak yurtdışına gidip, şu an bakan, üst düzey bürokrat, kurum başkanı olarak, Türkiye’ye hizmet eden pek çok kardeşimiz bulunuyor.

Cumhurbaşkanımızın güçlü liderliğinde 2002 yılında ülkeyi yönetme sorumluluğunu devraldığımızda, eğitime dair diğer tüm konular gibi bu meseleye de özel önem ve öncelik verdik.

Haberin Devamı

2006 yılında “5 YILDA 5 BİN ÖĞRENCİ PROJESİNİ” başlattık.

Böylece 2006’dan itibaren yurtdışına burslu gönderilen öğrencilerin sayısını ciddi oranda yükselttik.

O günden bugüne kadar, hükümetlerimiz döneminde yurt dışına burslu giden öğrenci sayısı 12 bindir.

Yani Cumhuriyet tarihi boyunca, program kapsamında giden 21 bin 500 öğrencinin yüzde 56’sını biz gönderdik.

Sadece kontenjanları artırmakla kalmadık.

Programın kapsamı, içeriği ve imkânlarında ciddi iyileşmelere gittik.

Öncelikle ülkemizin neye gerek duyduğunu, hangi alanlarda daha fazla yetişmiş insan kaynağına ihtiyacı olduğunu tespit ettik.

Türkiye’nin kalkınma hamlesine katkı verecek; enerji, savunma, havacılık, siber güvenlik, yapay zekâ, ilaç ve aşı çalışmaları gibi stratejik konularını belirledik.

Haberin Devamı

Ayrıca, devletimizin dış politika önceliklerine göre öğrenci gönderilen ülke yelpazesini genişlettik.

Avrupa ve Amerika’nın yanı sıra; Hindistan, Malezya, Brezilya, Güney Afrika, Tunus, Azerbaycan gibi stratejik ilişkilerimizin olduğu 50’den fazla ülke ve bölgeyi de listeye ekledik.

Hâlihazırda 48 farklı ülkede, 123 üniversite ve 40 farklı kamu kurumu adına toplam 3 bin 415 öğrencimiz bulunuyor.

Bursiyerlerin dönüşte yaşadıkları en önemli sıkıntı kadro meselesiydi.

Kadro bulamama sorununu da yasal düzenlemeyle çözüme kavuşturduk.

Adına gittikleri üniversitelerde eğitimlerine uygun kadrolara, kadro kısıtı aranmaksızın atanabilmelerini sağladık.

Yine yaptığımız kanun değişikliği ile devlet memuru olup burstan yararlanmak isteyen adaylar için istifa şartını kaldırdık.

Haberin Devamı

Yurt dışında geçirilen sürelerin tamamının memuriyete sayılmasına imkân tanıdık.

Daha evvel, bursiyerlerimizin eş ve çocuklarının yurt dışındaki tedavi giderleri karşılanmazken, attığımız adımla bunu da çözdük.

Doktora sonrası uluslararası proje, araştırma veya yeni teknolojilerle ilgili çalışma yapacak öğrencilere, ilave 2 yıl süre verilmesini sağladık.

Daha bunların dışında öğrencilerimizin pek çok talebini karşıladık.

Şüphesiz şartlar değiştikçe, ihtiyaçlar da değişmektedir.

Tüm dünyada son 60-70 yılın zirvesine çıkan enflasyonun, milletimiz gibi yurtdışında burslu okuyan siz öğrencilerimizi de etkilediğini biliyoruz.

6 Şubat depremlerinin yol açtığı ekonomik zorluklarla mücadele ederken, imkânlar dâhilinde bu sorunlara çözüm bulmaya gayret ediyoruz.

Sizlerin eğitimlerini en iyi şartlarda sürdürmeniz noktasında bugüne kadar hiçbir fedakârlıktan kaçınmadık.

İnşallah bundan sonra da sizlerin yanında olmaya devam edeceğiz.

Bizler, ilk emri “oku” olan bir inancın mensupları, “hikmet müminin yitik malıdır, onu nerede bulursa alır” buyuran bir Peygamberin ümmetiyiz.

Tarih boyunca medeniyetimiz hikmet menbağı şehirler kurmuş, toplum ve insanı odağa alan bir yaklaşımla mefkuremiz; hakikat neyse onu bulup topluma kazandırmak olmuştur.

Astronomiden tıp bilimlerine kadar bilim dünyası ilk kaynağını bizim köklerimizden; Buhara’dan, Semerkand’dan, Bağdat ve Kurtuba’dan almıştır.

İşte 21 yıldır bizler, medeniyet birikimimizi kullanarak bugün de ilimde öncü olmanın gayreti ve üretkenliği içindeyiz; çalışmalarımızı bu azimle sürdürüyoruz.

Türkiye’nin rekabetçiliğini korumak ve her alanda “tam bağımsız” hale getirmek için Cumhurbaşkanımız liderliğinde her alanda yerli ve milli tasarımı, patenti, üretimi ve teknolojiyi teşvik etmeye devam ediyoruz.

Türkiye’nin otomobili TOGG, dünyada dengeleri değiştiren SİHA’lar, milli uydu projemiz ve özel sektörde çığır açan TURCORN şirketler ve daha nice yerli-milli teşebbüs, bir gencin hayalleriyle ve azminin buluştuğu yerde filizlenmiştir.

İşte yurt dışına açılarak irfan yolculuğuna çıkan sizler, Türkiye’nin nitelikli insan kaynağı olarak; bilim ve teknolojide geleceğe yön veren, sosyal ve ekonomik problemlere çözüm üretebilen bireyler olarak adınızı bu başarı yolculuğuna yazdıracaksınız.

Rahmetli Prof. Dr. Fuat Sezgin’den, Nobel Kimya Ödülünü alan Prof. Dr. Aziz Sancar’a, Matematikçi Cahit Arf’den mütefekkir Nurettin Topçu’ya,

Rahmetli Erbakan Hocamızdan 8’inci Cumhurbaşkanımız Turgut Özal’a uzanan bu gurur listesine eklenerek, ülkemize yeni ufuklar çizeceksiniz.

Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan her zaman eğitimi hizmetlerin odağına koymuş, ülkemizin içinden geçtiği zor günlerde bile eğitim harcamalarından kesintiye gitmemiştir.

Yurtdışında MEB bursu ile eğitim gören gençlerimizin kıymetinin ve yaşadıkları meşakkatli süreçlerin farkındayız.

Eğitiminiz boyunca aklınızı maddi sorunlara değil bilimsel gelişime daha iyi odaklayabilmeniz için MEB burslusu öğrencilerimizin burs miktarını bulundukları ülkenin enflasyonuna bağlı olarak değişen oranlarda yükseltiyoruz.

Yapılan bu artışla birlikte öğrencilerimiz, kırtasiye ödeneği ile dahil Amerika Birleşik Devletleri’nde aylık 1780 Dolardan 2 bin 426 Dolara, İngiltere’de aylık 1200 Sterlinden 1646 Sterline, Almanya’da 1490 Eurodan aylık 1993 Euro’ya yükselmiş şekilde burslarını alacaktır.

Böylece hiçbir öğrencimizi bulundukları ülkede enflasyona ezdirmeyecek bir artış yapmış olduk. Hepinize hayırlı olsun!

Kendisi de devlet bursu ile yurtdışında yükseköğrenim görmüş bir münevver olan Nurettin Topçu’nun ifadeleriyle “Her cemiyet kendi gençliğinin çehresinde değer kazanır”.

Sizler için ne gerekiyorsa yapmaya devam edeceğiz yeter ki sizler önce ailenize sonra milletimize hayırlı işler yapın, değerlerinizi de bırakmadan yükselin ve Türkiye Yüzyılı’na umut olun, nefer olun!

Sizlere güveniyoruz!

Önce memleketimize, bu topraklara değer katma amacından ayrılmayacağınıza inanıyor, başarılarınızın daim olmasını diliyorum.

Ailelerinize selamlarımı iletiyorum.

Milli Eğitim Bakanlığımıza emekleri için teşekkür ediyor sizleri bir kez daha sevgiyle ve muhabbetle selamlıyorum.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!