Çılgın foncular iş başında!

Güncelleme Tarihi:

Çılgın foncular iş başında
Oluşturulma Tarihi: Aralık 18, 2015 22:00

1 milyon TL ve üzerinde nakdi olanları hedefleyen RE-PİE Gayrimenkul’ün rotasında 86 bin kişi var. Fonlara yatırım çekmeyi hedefleyen şirket kâr payları ve vergi avantajlarıyla yatırımcıyı cezbetmeye çalışacak.

Haberin Devamı

TÜRKİYE emlak piyasasında doping etkisi yaratacak yeni bir uygulama resmen başlıyor. Emlak piyasasına bireysel yatırım yerine fon aracılığıyla yatırım yapmayı teşvik eden sistem daha az riskle daha çok kazandırmayı hedefliyor.  

Çılgın foncular iş başında


Türkiye’nin ilk gayrimenkul portföy yönetimi şirketi EYG Gayrimenkul Portföy Yönetimi AŞ’de hisse devir işlemleri tamamlandı. Şirket, GYODER Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Haluk Sur, Soyak Holding CEO’su Emre Çamlıbel ve gayrimenkul yatırım danışmanlığı yapan Mehmet Ali Ergin ile Caner Bingöl adına tescil oldu. Yeni yönetim şirketin adını SPK onayından sonra RE-PİE Gayrimenkul Portföy Yönetimi AŞ olarak değiştirmeyi planlıyor.
Şirketin hedefi ise hayli büyük. Yaklaşık 500 milyon liralık bir fon büyüklüğüne ulaşmak istiyorlar.

Çılgın foncular iş başında


Şirket yönetimi, düzenlediği basın buluşmasında, “nitelikli yatırımcı” peşinde olduklarını 1 milyon TL ve üzeri nakit veya nakit benzeri varlığı olan 86 bin kişiyi hedef kitle olarak belirlediklerine dikkat çekti. Bu kesimin varlıkları 280 milyar TL civarında. Oluşturacağı portföylerden sağlanan kira gelirleri ve alım-satım kazançları ile hem yatırımcısına kazandırmak hem de gayrimenkul sektörüne yeni kaynak ve fon imkanları yaratmak isteyen şirketin kuracağı markalı konut fonlarına sepet bazında ve iskontolu olarak yatırım yapılabilecek.

Şirket, AVM yatırımı da yapacak. Bunun için kira getirili ticari gayrimenkul fonu kuracak. Şirket ortakları Türkiye’nin farklı yerlerindeki 8 AVM için hazırlık yaptıklarını söyledi. Yatırımcılar yabancı para cinsinden kira getirisi olan AVM’lerden katılım payı alabilecek. 3 ayda bir düzenli kira geliri sağlayacak. EYF, ayrıca arsa/arazi gayrimenkul yatırım fonu da kuracak.

Şirketin Genel Müdürü Hasan Bayhan, “Son dönemlerde tartışılan gayrimenkul yatırım ortaklıklarının vergi avantajı veya gayrimenkullere yönelik vergi artışı konuları, gayrimenkul yatırım fonları için bir endişe oluşturmuyor. Beklenti, yıl sonunda uzatılacak olan geçici 67 vergi kanununun GYF’leri de içermesi. Bu sayede, yatırımcı için vergi yükü yüzde 34-35’lerden yüzde 10’a düşmüş olacak” dedi.

Haberin Devamı


Sistem nasıl çalışıyor

Haberin Devamı

Gayrimenkul Yatırım Fonları (GYF), gayrimenkule, gayrimenkule dayalı haklara, Türkiye’de kurulan anonim ortaklıklarına ait paylara, özel sektör ve kamu borçlanma araçlarına, vadeli mevduat ve katılma hesabı, yatırım fonu katılma payları, kira sertifikaları ve gayrimenkul sertifikaları gibi birçok yatırım aracına yatırım yapabiliyor. Önce bir fon seçimi yapıyorsunuz. Fon sözleşmesi aynı zamanda yapacağınız yatırımın kurallarını da ortaya koyuyor. Sözleşmede kaç yıl paranızı çekmemeniz gerektiğiniz de belirtiliyor. Örneğin 2 yıl çekmeme kuralı varsa 2 yılın sonunda kar payı almaya başlıyorsunuz. Bu sürecin sonunda isterseniz payınızı fona devredebiir isterseniz 3. kişilere satabilirsiniz. Genelde fonlarda 5 yıllık süreç oluyor. 5 yılın sonunda fondaki varlıklar satılıp parası katılımcılara pay ediliyor. GYF kazançları üzerinden gelir vergisi stopajı yapılmıyor. Gerçek kişilerin için kazancın yarısı vergiden muaf. Tüzel kişilerde kazanç kurum kazancına dahil edilebiliyor. GYF katılma belgelerinin fona iadesinde oluşan alım satım kazançları da kar payı geliri gibi vergilendiriliyor. GYF kazançları kurumlar vergisinden muaf.

Haberin Devamı

Ekibin başında tecrübeli isim

RE-PİE Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı gayrimenkul sektörünün deneyimli ismi Haluk Sur üstlendi. Sur, bir süre önce Emlak GYO’dan ayrılarak Torunlar GYO’da yönetim kurulu üyesi olmuştu. Şirketin ortaklarından Mehmet Ali Ergin, Yönetim Kurulu Başkan Vekili oldu. Ergin, 1985 doğumlu genç bir yatırımcı. BÜ İşletme ve Ekonomi Bölümü mezunu. İTÜ’de Fen Bilimleri Enstitüsü Gayrimenkul Geliştirme Bölümü’nde yüksek lisans yapmış. Şirketin diğer bir ortağı Caner Bingöl de 1982 doğumlu. Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nden mezun. Şehir Planlama Bölümü’nde 2011 yılında çift lisans eğitimini tamamlamış. Genel Müdür görevini üstlenen Hasan Bayhan, 1985 doğumlu. 2007 yılında Washington College’da değişim programını ve Amerikan Ticaret Odası’nda staj programını tamamladıktan sonra, 2008 yılında Boğaziçi Üniversitesi İşletme Bölümü’nden mezun olmuş. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!