‘Bu kış enerjide sıkıntımız yok’

Güncelleme Tarihi:

‘Bu kış enerjide sıkıntımız yok’
Oluşturulma Tarihi: Eylül 12, 2022 07:00

Avrupa’da yaşanan enerji krizi nedeniyle bölge ülkelerinin çareler aradıklarını belirten Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Şu anda Avrupa bırakın sanayisi için enerji tedarik etmeyi ısınma, aydınlatma bununla ilgili harıl harıl formüller düşünüyor. Biz şu an için enerji tedarikinde bir sıkıntı yaşayacağımızı düşünmüyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Enerji ve Tabii Kaynalar Bakanı Fatih Dönmez, Avrupa Birliği’nin büyük bir kriz içinde olduğunu belirterek, şu an için enerji tedarikinde bir sıkıntı öngörmediklerini söyledi. Fatih Dönmez, “Şu anda Avrupa Birliği ‘Acaba biz bu kışı nasıl geçireceğiz?’ derdinde. Bakıyorsunuz siyasiler vatandaşlarına odun yakarak nasıl ısınılır, bununla ilgili tavsiyelerde bulunuyorlar. Rusya’nın Avrupa’ya olan gaz arzını tamamen kesmesiyle şimdi olay bambaşka bir boyuta dönüşmüş durumda. Şu anda Avrupa bırakın sanayisi için enerji tedarik etmeyi ısınma, aydınlatma bununla ilgili harıl harıl formüller düşünüyor. Doğalgaz tedarikçileri sevkıyat programlarına uyduğu takdirde bu kışı sıkıntı yaşamadan geçireceğiz inşallah. Fiyatlar konusunda maalesef biz de dünyadaki gelişmelerden olumsuz yönde etkileniyoruz” değerlendirmesini yaptı.

Haberin Devamı

MADENCİLİK İHRACATI

Bilecik’te seramik fabrikasının temel atma töreninde konuşan Bakan Dönmez, özellikle demir, çelik, cam, seramik gibi enerji yoğun sektörlerde enerji krizinin, Avrupa’yı ciddi oranda etkilemeye başladığına dikkat çekerek, “Bu fabrikaların tamamı şu anda Avrupa’da kapanmaya başladı. Yani bizde enerji maliyetleri iki kat arttıysa emin olun oralarda 50 kat arttı ya da hiç enerji bulamaz hale gelip şu anda üretimlerini durdurmak zorunda kalıyorlar” dedi. Türkiye’de savunma sanayi teknolojisinin, bugün dünyanın takdir ettiği bir noktaya geldiğini kaydeden Bakan Dönmez, şunları söyledi: “Son dönemde ihracatta yakaladığımız büyüme rakamları madencilik ihracatımıza da aynı oranda yansımış durumda. Madencilikte hem üretimde hem de ihracatta mevcut rekorlarımızı tazeliyoruz.

2020 yılı global maden üretimi verilerine göre, miktar bazında dünyada yirmi birinci, değer bazında ise yirmi dördüncü sıradayız. Bor, feldispat ve pomza üretiminde dünya lideriyiz. Trona/soda külü, perlit ve krom üretiminde dünya ikincisi, manyezit ve diatomit üretiminde dünya üçüncüsüyüz. Ayrıca kurşun, linyit, bentonit, barit gibi 12 madenin üretiminde de dünyada ilk 10 içerisindeyiz. 2002 yılında 565 milyon dolar olan maden ihracatımız 2021 yılında yaklaşık 6 milyar dolara ulaştı. 2022’nin ilk 6 aylık döneminde maden ürünleri ihracatımız, 2021’in aynı dönemine göre yüzde 19 oranında arttı. Son 10 yılda ortalama 742 milyon ton maden üretimi yaptık. 2021’de14 farklı madende üretim rekorları kırdık. Bütün madenlerimizde önemli miktarlarda üretim artışları yakaladık.” 

Haberin Devamı

YERLİ GAZDA HEDEF 2023’ÜN İLK ÇEYREĞİ

Bakan Dönmez, Bilecik temasları kapsamında, Karadeniz’de bulunan doğalgazla ilgili olarak da açıklamalarda bulundu. Dönmez, “Denizden 170 kilometre açıktaki bu keşfimiz tarihimize rekorlarla adını yazdırdı. Şimdi bu gazı milletimizle buluşturmak için hummalı bir çalışma içindeyiz. Bütün hedefimiz yerli gazımızı 2023’ün ilk çeyreğinde evlerimizde kullanmak. Şu an hem denizde hem de karada operasyonlar sorunsuz bir şekilde ilerliyor. İnşallah gelecek yıl Türkiye Karadeniz gazıyla bulaşacak. Sondaj filomuzun en güçlüsü Abdülhamid Han’ı Akdeniz’de Yörükler-1 kuyusuna gönderdik. Gemimizdeki tüm personelimiz canla başla çalışıyor. Keşfin ateşini Akdeniz’de de yakmaya kararlıyız” diye konuştu. 

Haberin Devamı

İKİ YENİ LİTYUM TESİSİ AÇILACAK

Bakan Dönmez, madenleri katma değerli ürünler haline getirmeyi hedeflediklerini belirterek, “Bu yıl içinde, 3 yıl önce temelini attığımız bor karbür tesisimizin açılışını gerçekleştireceğiz. Eskişehir’de Kırkada pilot tesiste üretimine başladığımız yerli lityumda da tam kapasite çalışacak iki yeni fabrikanın temelini atma aşamasına geldik. Biri Balıkesir’de diğeri yine Eskişehir Kırkada olacak yıllık 700 ton üretim kapasiteli iki yeni lityum tesisimizin temelini bu yıl atacağız” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!