Bu bina sekiz katlı

Güncelleme Tarihi:

Bu bina sekiz katlı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 17, 2023 07:00

Hatay’daki depremde eski binaların yanı sıra kentsel dönüşümden geçmiş bazı binaların da büyük hasar görmesi dikkat çekiyor.

Haberin Devamı

Bunlardan biri de Antakya’nın Akevler semtinin Fahri Korutürk Caddesi’ndeki 8 katlı Mehmet Göktaş apartmanı.

10’DaN FAZLA KAYIP

6 Şubat tarihinde 7.7 büyüklüğündeki depremden Mehmet Göktaş apartmanı ağır hasar aldı. İstanbul’dan Dr. Pınar Yozgatlı Karagülle, o apartmanın dördüncü katında yaşayan anne ve babasının ölümden döndüğünü anlatırken 20’den fazla komşusuna henüz ulaşılamadığını anlatıyor. Karagülle’nin emekli öğretmen olan annesi Sıdıka Yozgatlı bina duvarının üzerine çökmesi sonrası eşi Ahmet Bey’in çabalarıyla çıkarılabilmiş. Kalçası kırılan Sıdıka öğretmenin tedavisi İstanbul’da sürüyor.

KENTSEL DÖNÜŞÜM

Söz konusu apartman kentsel dönüşüm çerçevesinde inşa edilmiş. Mali Müşavir Sıtkı Yozgatlı’nın verdiği bilgiye göre kentsel dönüşümün başlamasıyla birlikte 1970’li yıllarda yapılmış iki komşu binaya da ‘çürük’ raporu çıkmış. Çoğu emeklilerden oluşan bina sakinleri birer daire karşılığında inşaat mühendisi olan müteahhit ile anlaşmış. İlgili mercilerin de onayıyla beş katlı eski binanın yerine sekiz katlı bina inşa edilmiş. Alt kattaki asma katlı dükkânlar ile üstteki dubleks daireler müteahhide kalmış. Söz konusu bina müteahhidin Antakya’da ilk ve tek apartmanıymış aynı zamanda.

Haberin Devamı

MÜTEAHHİT DE AYNI EVDE

Üç yıllık bir inşaat süresinin ardından bina sakinleri pandemiden hemen önce yeni dairelerine taşınmaya başlamışlar. Altında bir fizyoterapi merkezi ve antikacı olan binanın en üst katında da müteahhit ve ailesi yaşıyormuş. Depremde binanın alt üç katı tamamen çökmüş, dördüncü kat binanın girişi olmuş. Dışarıdan beş katlı yana yatmış gibi duran apartmanın alt kısmı tamamen çökmüş. Alt katta yaşayan komşuların büyük bir kısmından ise maalesef haber yok.

DEPREME UYGUN MUYDU

Sıtkı Yozgatlı’ya müteahhit ile anlaşırken “Depreme dayanıklılığı konusunda konuştunuz mu” diye sordum. Binanın kentsel dönüşümden geçtiğini, zaten amacın bu olduğunu, ayrıca yetkili mercilerden onay alındığı için bu konuda şüphelerinin olmadığını söylüyor. Sıtkı Yozgatlı da başka bir binada yıkılan eşyaların altında kalmış iki küçük çocuğunu ve eşini zorlukla kurtarmış. Şimdi Ankara’daki yakınlarının yanlarına gitmişler. Diğer bir binada yaşayan kayınvalidesi enkazdan sağ çıkarılırken henüz kayınpederine ulaşılamadığını anlatıyor. Sıtkı Yozgatlı, “Henüz hayatımıza nasıl devam edeceğimize dair bir karar vermedik” derken yüz binlerce depremzedenin çaresizliğine de tercüman oluyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!