Biber gazı ilk defa tanımlandı

Güncelleme Tarihi:

Biber gazı ilk defa tanımlandı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 03, 2013 13:11

SİLAH Kanunu Tasarısı’nı irdelemek üzere oluşturulan İçişleri Komisyonu bünyesindeki Alt Komisyon çalışmalarında sona yaklaştı. Silah ruhsatı alma yaşı 25 olarak belirlendi. Polisin kullandığı biber gazının kimyasal yoğunluk oranının yüzde 12 olması gerektiği belirtilirken, sokaktaki vatandaşın kendisini koruması için biber gazı satın alma yaşınının en az 18 olarak belirlenmesi dikkat çekti.

Haberin Devamı

SİLAH Kanunu Tasarısı’nı irdelemek üzere oluşturulan İçişleri Komisyonu bünyesindeki Alt Komisyon çalışmalarında sona yaklaştı. Silah ruhsatı alma yaşı 25 olarak belirlenirken, kılıç kategorisine giren ve özellikle statlardaki olaylarda adını duyuran döner bıçağıyla işlenen suçlara da ağır cezalar getiriliyor. Ayrıca YÖK Başkanı ve Vekilleri ile Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcılarının da özel silah ruhsat yetkisi de kaldırıldı.

İki haftayı aşkın süredir çalışan Alt Komisyon, tasarıyı şekillendirmeye başladı. Halen düzenlemelerin devam ettiği ve çeşitli değişikliklerin yapıldığı tasarıda son olarak şu tablo oluştu:

GEÇİCİ GÖZ YAŞARTICI

* İlk defa biber gazının tanımlaması yapıldı. Biber gazı için, ‘doğal biber bitkisinin işlenmesiyle elde edilen, canlılar üzerinde geçici göz yaşartıcı ve tahriş edici etki yapan madde’ olarak tanımlandı. Ancak henüz kullanımının nasıl sınırlanacağı veya hangi cezaların verileceği kararlaştırılmadı.

Haberin Devamı

 * Silah alma ruhsatı ise 25 olarak belirlendi. Av silahları için bu sınır 18 olarak belirlendi.

ÇOCUK İSTİSMARCILARINA VERİLMEYECEK

* Silah taşıma ruhsatına haiz kişiler, alkollü iken silahlarıyla yakalandıkları takdirde silahlarına ömür boyu el konuluyordu. Yeni yapılan son düzenlemeyle, bu kişiler ilk kez yakalandıysa uyarılıyor. İkinci kez yakalandığı takdirde silahını beş yıl başkasına devretmesi, geri almanın ise ancak beş yıl sonra olamsı sağlanıyor.

* Silahla girilmeyecek yerler de belirlendi. Bunlardan bazıları ‘bar, pavyon, gazino, gece kulübü gibi alkollü içki tüketiminin yapıldığı eğlence yerleri, ruh ve sinir hastalıkları hastaneleri, hastanelerin psikiyatri bölümleri, eğitim ve öğretim kurumları, düğün törenlerinin yapıldığı yerler’ oldu.

* Silah ruhsatı verilmeyecek kişiler suça göre de şöyle sıralandı: Radyasyona maruz bırakarak, nükleer, biyolojik veya kimyasal silah kullanarak mala zarar verme, suç işlemek amacıyla örgüt kurma veya yönetme veya üye olma, organ ticareti, ulaşım araçlarının kaçırılması, çocukların cinsel istismarı suçlarından mahkûm olanlar.

Haberin Devamı

 HAYATI TEHLİKEDEYSE SİLAH

* Hayatının ciddi tehlike içinde bulunduğu hususunda somut bilgi ve belge bulunan, yapılan araştırma sonucunda tehlikenin ciddiyetinin tespiti halinde silah verilmesi planlanıyor.

* Yeni düzenlemeyle, silahı taşıma yetkisine sahip olan YÖK Başkanı, Başkan Vekilleri, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcıları ve TBMM Genel Sekreter Yardımcıları’nın bu yetkisi kaldırıldı.

* Köy ve Mahalle muhtarları da silah taşıyabilecek.

“HER TÜRLÜ” YENİDEN TASARIDA

* Polise tank alınmasının önünü açacak olan “her türlü” ibaresi yeniden tasarıya girdi. Maddede, ‘Millî Savunma Bakanlığı, Türk Silahlı Kuvvetleri, Millî İstihbarat Teşkilatı Müsteşarlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı, kanunlarla kendilerine verilen görevleri yerine getirmek amacıyla ve görevlerine uygun her türlü silah, (önerge) mühimmat, teçhizat, araç ve sair malzemeyi ithal eder veya yetkilendirdiği kişilere ithal ettirebilir’ denildi.

Haberin Devamı

YOĞUNLUĞU YÖNETMELİKLE BELİRLENECEK

Alt Komisyon’da biber gazının içeriğindeki kimyasal maddelerin hangi oranlarda olacağı da masaya yatırıldı. Polisin biber gazı kullanımına ilişkin herhangi bir tanım ve sınır getirilmezken, sokaktaki vatandaşın kendisini koruması için biber gazı satın alma yaşını en az 18 olarak belirledi.

POLİSLER KENDİNİ SAVUNAMAYACAK MI?

Komisyonda CHP’li Celal Dinçer ile Muharrem Işık, polisin eylemlerde kullandığı biber gazının yoğunluk oranının fazla olduğu ve gereksiz yerlerde devreye sokulduğunu savunurken, emniyet yetkilileri, “ne yapalım polisler kendilerini savunmayacaklar mı? Taşla demir çubukla saldırılar oluyor. Topluluğu nasıl dağıtacaklar” karşılığını verdiler.

Haberin Devamı

GAZIN YOĞUNLUK ORANI YÜZDE 12

Sağlık Bakanlığı yetkilileri kullanılan biber gazının kimyasal yoğunluk oranının yüzde 12 olması gerektiğini, bunun üzerindeki etkinlik maddelerinin insan sağlığına zararlı olduğunu belirtirken, emniyet yetkilileri kullandıkları gazlardaki yoğunluk oranının yüzde 12’den fazla olmadığını savundu. Yetkililer biber gazına yasayla yoğunluk tanımı getirilmesi halinde gelişen teknoloji karşısında geride kalınacağını, bunun yönetmelikle düzenlenmesi gerektiğini önerdi. Bu çerçevede yasaya “Yoğunluk oranı, yönetmelikle belirlenen biber gazı” ifadesi konuldu. Kılıç tanımında kılıcın boyu 28 santimden 40 santime çıkarıldı. Sokaklarda ve maçlarda ölüm saçan döner bıçaklarının taşınması yasaklandı.

Haberin Devamı

uerdem@hurriyet.com.tr

 


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!