Başbakan Yıldırım: Rusya kafaya koymuş, denesinler bakalım

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Mayıs 23, 2017 19:57

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) 73’üncü Genel Kurulu’nun ilk günü Başbakan Binali Yıldırım ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu ağırladı. Başbakan Yıldırım, sanayici ve yatırımcının önünü tamamen açtıklarını dile getirirken, Rusya’nın da domates üretimini denemesini beklediklerini kaydetti.

Haberin Devamı

TÜRKİYE Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) 73’üncü Genel Kurulu kapsamında dün düzenlenen Hizmet Şeref Belgesi ve Plaket Takdim Töreni, Başbakan Binali Yıldırım, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun katılımıyla yapıldı. Başbakan Yıldırım, konuşmasında “sanayici ve yatırımcıların önünü tamamen açacakları” mesajını verdi. Sanayi üretim paketi tasarısını Meclis’e gönderdiklerini söyleyen Başbakan Yıldırım “Bu tasarı 23 farklı kanunda 75 tane değişiklik getiriyor. Bu değişiklikte iş ve yatırım ortamı iyileştiriliyor. İş yapma kolaylaştırılıyor. Yatırımcının, sanayicinin önünü tamamen açıyoruz” dedi.

Yıldırım, sözlerine işadamlarına teşekkür ederek başladı,

5 AYDA 1 MİLYON İŞ

Hain darbe girişiminden sonra işadamlarının ekonominin çarklarının durmasına izin vermediğini belirten Yıldırım, “İstihdam seferberliği çağrısına en yüksek düzeyde karşılık vererek gösterdiniz. 5 ay gibi kısa bir sürede 1 milyondan fazla işsize iş, aş sağladınız” dedi. İşadamlarından gelen önerileri her zaman dikkate aldıklarını vurgulayan Yıldırım, “Türkiye’nin geleceği çalışmak, yatırım yapmak, üretim yapmak, istihdam oluşturmak, pastayı büyütmek, ihracatı artırmak, artan refahın adilce paylaşımını sağlamaktır. İşçi ve işverenlerimizle bu vaziyete kenetlenmiş durumdayız. Ekonomimiz güçlendikçe demokrasimizde güçlenecek. Aramızdaki anlaşmazlıklar ortadan kalkacak” diye konuştu.
Yeni dönemde gerçek anlamda reform dönemi olacağını söyleyen Yıldırım, “Yeni sistemin uyum yasalarını TBMM’den çıkaracağız” dedi.Meclis’e getirdikleri üretim sanayi paketi için de muhalefetten destek isteyen Yıldırım şöyle devam etti:
“Sanayicinin önünde bazı gereksiz mali yükler var, kesintiler var, bunları hep kaldırıyoruz. Elektronik belge yönetim sistemi temmuz ayı itibarıyla hayata geçmiş olacak. Planlı, sanayi alanlarında yer alan binalar için emlak vergilerini tamamen kaldırıyoruz. KOSGEB desteklerine erken ödeme imkanı getiriyoruz. Yazılım sektörünü sanayi sektörü içine dahil ediyoruz. Birçok düzenleme Meclis’te, önümüzdeki hafta bunların görüşmeleri yapılacak.”

Haberin Devamı

DENESİNLER BAKALIM

Haberin Devamı

Yıldırım, Rusya ile Türkiye arasında tarım alanında yaşanan sorunların geride kaldığını belirterek, “Turizmde kötü günler geride kaldı. Rusya ile ilişkilerimizi önceki gün yapılan anlaşmayla büyük oranla normalleştirmiş durumdayız. Bundan böyle artık yatırımcılarımız önünde hiçbir kısıtlama yoktur. Ayrıca tarım ürünlerinde domates hariç serbestleşme sağlanmıştır. Domatesle ilgili olarak da kısıtlı olarak imkan ortaya konmuştur. Önümüzdeki süreçte onun da çaresini bulacağız. Çünkü Rusya domates yetiştirmeyi kafasına koymuş. Bir denesinler bakalım. Yetiştirirlerse ne ala yetiştiremezlerse
biz buradayız” dedi.

KILIÇDAROĞLU:HER ŞEY ÇOK İYİYSE VERGİLER NEDEN ÖDENEMİYOR 

Haberin Devamı

Binali Yıldırım’dan sonra TOBB delegelerine seslenen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise, “Sayın başbakan, sorunlu olmayan bir ülkenin başbakanı olarak konuştu. Eğer her şey çok iyiyse, vergiler ve sigorta primleri niye ödenemiyor” dedi. Türkiye’nin bundan sonra yeni bir stratejiye ihtiyaç duyacağını belirten Kılıçdaroğlu, “Bir ülkede demokrasi yoksa, o ülkenin büyüme şansı yoktur” dedi. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun 2008’de anayasada uzlaşı aranması gerektiği yönünde bir açıklama yaptığını söyleyen Kılıçdaroğlu, “Sayın Hisarcıklıoğlu şimdi böyle bir konuşmayı yapabilir mi?” sorusunu yöneltti.

Kılıçdaroğlu’nun bu sözüne bir delegenin tepki göstermesi üzerine, delegeler arasında kısa çaplı bir tartışma yaşandı. Kılıçdaroğlu, bunun üzerine, “Anayasa değişiklikleri çıktığında neden bu ülkenin üniversiteleri konuşmadı? Güçlü ekonominin sırrı güçlü demokrasiden geçer. Herkes bunu böyle bilmeli” dedi. Kılıçdaroğlu’nun sözleri salonda yoğun alkışla karşılandı.

Haberin Devamı

Gece gündüz konuşulduğunu ve AB’den yeni fasıl açılması talebinde bulunulduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, “AB dayatınca mı, yapacağız bazı şeyleri? Sayın Başbakan’a açık ve net çağrıda bulunuyoruz. AB’nin tüm standartlarını parlamentoya onlar dayatmadan getirsinler, destek olacağız” dedi. Yıldırım’ın konuşması sırasında Avrupa’ya satılan beyaz eşyaların üçte birini Türklerin ürettiğini söylediğini ifade eden Kılıçdaroğlu şöyle devam etti: “Artık gelişmiş ülkeler, buzdolabı, çamaşır makinesi üretmiyor. Katma değerli ürün üretmezseniz, katma değerli ürün tüketirsiniz. Bunun için de, üniversitelerin bilgi üretmesi gerekiyor. İran üniversitelerinin ürettiği bilgiler, Türkiye üniversitelerinin ürettiği bilgileri geçti. Haberiniz var mı?”

Haberin Devamı

HİSARCIKLIOĞLU: GÜÇLÜ TÜRKİYE İÇİN ÜRETMEYE DEVAM

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da, tüm oda ve borsalara teşekkür ederken, “Güçlü Türkiye için üretmeye devam” dedi. Hisarcıklıoğlu, şunları söyledi: “Biz birbirimizi anladık, öteki diye bakmadık. Farklılıklarımıza, farklı düşüncelere ve inançlara saygı gösterdik. Kimseye ayrım yapmadık. Sonuçta ayrılık değil, birlik ve beraberlik hâkim oldu. Bu sayede Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği iş dünyamızın en güçlü sesidir. Her gün halkımızın içinde, piyasaları en iyi bilen, ülkemizdeki sıkıntıları en yakından takip edenler işte buradaki iş dünyasıdır. Bu camianın mensupları, yaşadıkları sıkıntılara rağmen, her sene daha çok iş, daha çok aş sağlıyor, milletimize daha çok umut veriyor. Yatırımı, üretimi, istihdamı, ihracatı işte bu salonda gördüğünüz insanlar ve temsil ettikleri kitle yapıyor.

Türk özel sektörü olarak dün olduğu gibi yarın da, ülkemizi daha güçlü, daha zengin yapmak için üretmeye, emek vermeye devam edeceğiz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!