Balon balığından çanta, cüzdan, ayakkabı dönemi

Güncelleme Tarihi:

Balon balığından çanta, cüzdan, ayakkabı dönemi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 15, 2024 07:00

Tarım ve Orman Bakanlığı, 2023 yılında 79 bin 703 balon balığı (adet) yakalandığını, bu balıklar için 590 bin 347 lira destek ödemesi yapıldığını, 5 milyon 977 bin 725 balon balığının ekosisteme girişinin engellendiğini bildirdi. Bakanlık, “Geçen dönemde, Ar-Ge çalışmaları için girişimciler tarafından balon balığının derisinin çanta ayakkabı ve cüzdan olarak işlenmesi talebi kabul edildi. Toksin düzeylerinin belirlenmesi ve ilaç sanayisinde bilimsel çalışmalarda kullanılmak üzere, bir firmanın Türkiye’deki temsilcisi aracılığıyla toplam 1600 kilo balon balığı alımı gerçekleştirildi” dedi.

Haberin Devamı

Bakanlıktan konuyla ilgili verilen bilgi şöyle:

DESTEKLEME PROGRAMI

Sucul biyolojik çeşitliliği tehdit eden istilacı yabancı türler arasında yer alan balon balıklarının ekosistemdeki yoğunluklarının azaltılması, sucul biyoçeşitliliğin sürdürülebilirliğinin sağlanması amacıyla balon balıklarının avcılığını teşvik eden destekleme programı başlatıldı. Bu kapsamda girişimcilere yakalanan balon balıklarının ücretsiz verilmesi sağlandı. Ar-Ge çalışmaları için girişimciler tarafından balon balığının derisinin çanta ayakkabı ve cüzdan olarak işlenmesi talebi kabul edildi. Toksin düzeylerinin belirlenmesi ve ilaç sanayiinde bilimsel çalışmalarda kullanılmak üzere, bir firmanın Türkiye’deki temsilcisi aracılığıyla toplam 1600 kilo balon balığı alımı gerçekleştirildi.

Haberin Devamı

EKOSİSTEME BARİYER

Değişen ekonomik koşullar ve artan avcılık giderleri nedeniyle, balon balığı türlerine ait birim destekleme fiyatlarında değişikliğe gidilme ihtiyacı doğdu. Destekler, benekli balon balığı türü için adet başına 12.5 lira, diğer balon balığı türleri için 2.50 lira olacak şekilde güncellendi. Desteklemenin başladığı 2020’den 2023 yılı sonuna kadar toplam 183 bin 974 adet balon balığı yakalandı. Destekleme ile avlanan balon balıkları sayesinde yaklaşık 14 milyon adet yeni bireyin ekosisteme girişinin engellendiği değerlendiriliyor. Sadece 2023 yılında 79 bin 703 balon balığı (adet) yakalandı, bu balıklar için 590 bin 347 lira destek ödemesi yapıldı, 5 milyon 977 bin 725 balon balığının ekosisteme girişi engellendi.

DESTEKLEMELER YÜZDE 400 ARTACAK

Kızıldeniz’den gelerek Akdeniz’e yerleşen balon balıklarının, Ege ve Marmara’dan sonra yayılım alanlarını genişleterek Karadeniz’e kadar ulaşacakları öngörülüyor. Önceki destekleme dönemine göre lagocephalus sceleratus türünün destekleme fiyatında yüzde 100 artış yapılarak 12.5 liradan 25 liraya, diğer balon balığı türlerinde de yüzde 400 artışla 2.5 liradan 10 liraya çıkarılması planlanıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!