AYM’den yüksek yargının ek zammına iptal

Güncelleme Tarihi:

AYM’den yüksek yargının ek zammına iptal
Oluşturulma Tarihi: Ocak 31, 2024 07:00

ANAYASA Mahkemesi’nin (AYM) Yargıtay ve Danıştay üyelerinin maaşlarına birinci sınıf hâkim ve savcılardan daha yüksek ek zam yapılması ve maaşlarının AYM üyelerine eşitlenmesini öngören düzenlemeyi iptal kararı dünkü Resmi Gazete’de yayımlandı.

Haberin Devamı

Düzenlemenin hukuk devleti ilkesi ile mülkiyet hakkı bağlamında eşitlik ilkesine aykırı olduğu vurgulandı. 11 Ekim 2023’te verilen iptal kararı Resmi Gazete’de dünkü yayımından itibaren 6 ay sonra yürürlüğe girecek. Hükümet bu süreçte yargıda eşitlik ilkesine uygun ek zam düzenlenesi yapacak.

HÂKİM DAVA AÇTI MAHKEME BAŞVURDU

Resmi Gazete’nin dünkü sayısında, yayımlanan karara göre Ankara 25. İdare Mahkemesi, bir hâkimin açtığı davada, Yargıtay ve Danıştay üyelerine 40.000, birinci sınıf hakimler için ise 15.000 gösterge rakamının memur aylıklarına uygulanan katsayıyla çarpımı sonucu bulunacak miktarda söz konusu kişilerin aylık ek zam alması düzenlemesinin Anayasa’ya aykırı olduğu iddiasıyla iptali için AYM’ye başvurdu. AYM de düzenlemenin Anayasa’ya aykırı olduğuna ve iptaline hükmetti. İptal kararında, Yargıtay ve Danıştay üyelerinin maaşlarını AYM üyelerine eşitlemek için yapılan düzenlemenin makul ve zorunlu bir nedeninin bulunmadığı vurgulandı.

Haberin Devamı

UYUM BOZULMAMALI

Kanun koyucunun, Anayasa’ya aykırı olmamak şartıyla, yapacağı düzenlemenin içeriğini belirleme konusunda takdir yetkisinin bulunduğuna işaret edilen kararda, Yargıtay ve Danıştay üyeleri için diğer birinci sınıf hâkim ve savcılardan farklı bir rakam da öngörebileceği ancak bu farklılığın, adli ve idari yargı sistemi içinde görev yapan mahkemeler arasındaki uyumu bozmaması gerektiği bildirildi. Düzenlemeyle Yargıtay ve Danıştay üyeleri ile birinci sınıf hakim ve savcılar aleyhine önemli ölçüde gelir farkı meydana getirildiği belirtilen kararda, “Bu durum, adli ve idari yargı sisteminde yer alan mahkemeler arasında yargı hizmetinin yerine getirilmesinde huzursuzluk ve kırgınlığa neden olacak, Yargıtay ve Danıştay üyelerinin birinci sınıf hakim ve savcılardan tamamen farklı bir statüde olması sonucunu doğuracak niteliktedir” denildi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!