AYM’den gece alkol satış yasağına vize

Güncelleme Tarihi:

AYM’den gece alkol satış yasağına vize
Oluşturulma Tarihi: Ocak 10, 2024 07:00

Anayasa Mahkemesi (AYM) gece alkol satış yasağına vize verdi.

Haberin Devamı

Dünkü Resmi Gazete’de yayımlanan AYM kararına göre, 6 Ekim 2018 saat 00.45’te İstanbul Büyükçekmece’de bekçiler bir işyerinden elinde siyah poşetle çıkan M.K.’nin, iki bira ve bir vokta aldığını tespit ettiler. Satış işlemine ilişkin fişi de gören bekçiler tutanak düzenledi. Emniyet tutanağı Tarım ve Orman Bakanlığı’na gönderdi. Bakanlık, İspirto ve İspirtolu İçkiler İnhisarı Kanunu’ndaki, “Alkollü içkiler, 22.00 ile 06.00 saatleri arasında perakende olarak satılamaz” hükmünün ihlal edildiği gerekçesiyle, şirkete 42 bin 76 lira idari para cezası uyguladı. Şirket, sulh ceza hâkimliğine başvurarak, cezaya itiraz etti. İtirazın reddi üzerine ise mülkiyet hakkının ihlal edildiği gerekçesiyle 22 Şubat 2019’da AYM’ye başvurdu. AYM, 21 Eylül 2023’te, bireysel başvuruyu oybirliği ile reddetti.

Haberin Devamı

Kararda, 22.00 ile 06.00 saatleri arasında perakende içki satışının yasaklanmasıyla alkolizmin önlenmesinin amaçlandığı, bu düzenlemelere uymayanlara idari para cezası uygulanmasının anayasal açıdan meşru bir amaç taşıdığı ve cezanın alt sınırdan uygulandığı belirtilerek, özetle şöyle denildi:

ANAYASAL AÇIDAN MEŞRU MÜDAHALE ÖLÇÜLÜ

“Başvurucunun işlediği kabul edilen kabahatin sonuçlarını öngörebilecek durumda olduğu ve şikâyet ettiği müdahaleye kendi ağır kusuruyla yol açtığı dikkate alınmalıdır. Yapılan müdahalenin başvurucuya şahsi olarak aşırı ve olağandışı bir külfet yüklemediği değerlendirilmiştir. Başvurucunun mülkiyet hakkının korunması ile kamu yararı arasında olması gereken adil dengenin bozulmadığı ve müdahalenin ölçülü olduğu sonucuna varılmıştır. Açıklanan gerekçelerle Anayasa’nın 35. maddesinde güvence altına alınan mülkiyet hakkının ihlal edilmediğine karar verilmesi gerekir.”

BAKMADAN GEÇME!