Ayağını maaşına göre uzat!

Güncelleme Tarihi:

Ayağını maaşına göre uzat
Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 2013 00:59

BDDK aylık taksit miktarına maaşa göre sınır getirecek.

Haberin Devamı

KREDİ kartı limitleri ve taksit sayılarına önlem getiren BDDK şimdi de bir kişinin ayda ödeyeceği toplam taksit miktarına sınır getirmeye hazırlanıyor. Bir kişinin konut, taşıt ve tüketici gibi bireysel kredilerinin aylık ödemeleri ve kredi kartı taksitlerin toplamı maaşının belli bir bölümünü geçemeyecek.

BANKACILIK Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) kredi kartı ile yapılan alışverişlere taksit sınırlaması getiren uygulamaları daha hayata geçmeden kurum, bireysel kredi dahil aylık toplam taksit miktarında da sınırlamaya gidiyor. Çalışmalarına henüz başlanan bu yeni modele göre bir kişinin kredi kartı ile alışverişlerde ve kullandığı bireysel kredilerde ödemesi gereken bütün taksitlerin toplamı maaşının belli bir kısmını geçmeyecek. BDDK’nın çalışmalarını başlattığı modele göre bir kişinin bütün taksitleri aylık maaşının belli bir kısmını geçmeyecek. Bu taksitler ev, araba, ihtiyaç kredisi gibi bütün kredileri kapsayacak. Bir kişinin maaşı diyelim ki 1000 liraysa BDDK’nın belirleyeceği sınır da yüzde 45’se, o kişi 450 liranın üstünde aylık taksit yapamayacak. Yani bir kişi hem konut hem araba hem de ihtiyaç kredisi kullandıysa bu üç kredi için kullandığı taksit miktarı maaşının yüzde 45’ini geçemeyecek. BDDK’nın bu konuda belirleyeceği bir tavan olacak.

GELİRE BAĞLI BORÇLULUK

BDDK’dan üst düzey bir yetkili yaptıkları çalışmayı ‘gelire bağlı borçluluk’ olarak nitelerken, “Yeni hedefimiz gelire bağlı borçluluğu getirmek. Kredi kartında gelire göre limit sınırlaması geliyor. Taksit sayısı konusunda da sınırlama var, bütün bunlar sırayla devreye giriyor. Şimdi hedefimiz gelire göre boçlanılmasını sağlamak. Kişinin gelire göre harcaması konusunda bu tür bir düzenleme, borçluğunu ayarlaması açısından önemli. Örneğin bir kişinin aylık geliri 1000 liraysa toplam taksitleri 450 lirayı geçemeyecek. Yoksa geri kalanı ile ne yiyeceksin? Örneğin kişilerin 1000 lira geliri var. 990 lira ile taksit ödüyor, 10 lira ile geçiniyor. Nasıl yaşayacak bu insan” dedi.

ABD’DE BENZER UYGULAMA

Söz konusu sistemin ABD’de olduğunu dile getiren yetkili, “ABD’de de 1000 lira gelirin varsa en fazla 450 lirasını taksite yatırabilirsin diyor. ABD’de herkes tasarruf diye konuta gitti, konut sektörü patladı. ABD’de konut krizden sonra bu uygulama başladı. Şimdi ABD’de borç-gelir oranı bir de değere göre borçluluk sistemleri uygulanıyor” diye konuştu.

Esnaf da risk alsın

Haberin Devamı

BDDK kredi kartına taksit sınırlaması düzenlemeleri ile ilgili de görüşleri topladı. Yakın bir zamanda kurulun toplanacağı ve taslaklara son şeklini vereceği belirtildi. BDDK yetkilisi, 9 ay genel taksit ile ilgili bir değişiklik olmayacağını ancak 6 taksit olarak belirlenen elektronik eşya bölümünde bütün elektronik eşya için olmasa da bazı ürün grupları için taksit sayısının artırılmasının gündeme gelebileceğini belirtirken, “Biz şunu da düşünüyoruz. Riskler sadece banka üzerinde birikmesin. İstiyoruz ki biraz da esnaf riski kendi üzerine alsın. Kendi alınca biraz zorlanacaktır. Esnaf riski bankacılık sektörü üzerine attığı için rahat rahat satıyor. Tanımıyorsa vermesin, kredibiltesi yoksa vermesin. Esnaf alsın riski. Bu durum enflasyonu da artırıyor. 36 vadeli buzdolabı satıyor kredi kartı ile onun içinde en az yüzde 20 faiz var. İndirince 1000 liralık televizyon 800 liraya iniyor. Otomatik olarak enflasyonu da aşağı indirmeye katkısı olacak” diye konuştu. Yetkili, belki bazı gruplar için de taksit sayısının azaltılabileceğini söyledi.


BAKMADAN GEÇME!