Arpa, buğday, mısırda gümrük vergisi % 130

Güncelleme Tarihi:

Arpa, buğday, mısırda gümrük vergisi % 130
Oluşturulma Tarihi: Nisan 26, 2023 07:00

BUĞDAY, arpa ve mısır ithalatında gümrük vergisi, 1 Mayıs’tan geçerli olmak üzere yüzde 130’a yükseltildi.

Haberin Devamı

Gıdada önemli yeri olan bu üç üründe iki yıl önce kuraklık nedeniyle gümrük vergileri yavaş yavaş azaltılmış; önce yüzde 45, yüzde 35 ve yüzde 25 seviyelerine indirilmiş, ardından da sıfırlanmıştı. Son kararla tekrar iki yıl önceki seviye olan yüzde 130’a yükseltildi. Yetkililer, 15 Mayıs’ta başlayacak hasat öncesinde ithalattan alınacak gümrük vergisinin yeniden yüzde 130’a yükseltilmesinin üreticinin korunması açısından doğru bir karar olduğunu belirttiler.

Ticaret Bakanlığı’nca yürütülecek Cumhurbaşkanlığı kararı dünkü Resmi Gazete’de yayımlandı.

RAF FİYATLARI ARTMASIN DİYE

Pandemi sonrasında tüm dünyada tarımsal ürünlere olan talebin artması, gıda fiyatlarında görülmemiş yükselişe neden oldu. Ekmek, yem, et, süt, yumurta gibi temel gıda ürünlerinde ilave artışların önüne geçmek amacıyla Türkiye arpa, buğday ve mısırda gümrük vergisini sıfırlamıştı. Şimdi 15’ta başlayacak hasat öncesinde çiftçinin korunması amacıyla ‘sıfır vergi’ uygulamasına son verildi. Çiftçiler son yağışlarla birlikte hububatta bu sezon önemli bir rekolte kaybı beklemiyor. Bu yıl buğday için 19 milyon ton rekolte tahmini yapılırken yetkililer, gümrük vergilerinin artırılması nedeniyle iç piyasada bir sıkıntı beklemediklerini ifade ettiler.

Haberin Devamı

Konya Ticaret Borsası Başkanı Hüseyin Şentürk, İç Anadolu ve Orta Anadolu’da bitkisel üretim açısından yağış sıkıntısı yaşanmadığını belirterek, hem Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) hem de piyasanın elinde yeterli, hatta gereğinden fazla mısır, arpa ve buğday bulunduğunu söyledi.

ÜRETİCİ MISIRDAN BUĞDAYA GEÇMELİ

Seçim öncesinde açıklanması beklenen TMO buğday alım fiyatına ilişkin tahminini sorduğumuzda ise Şentürk, Seçim öncesi abartılı bir artış beklemiyorum. Elbette alın terinin karşılığı verilmeli ama bir yanda da 85 milyon var, gıda enflasyonu var; kaldı ki gübre fiyatı geçen yıl seviyesinde, enerji yüzde 40 aşağıda” dedi. Şentürk, dünyadan kopuk bir fiyat belirlenemeyeceğini, dünyada ton fiyatının 300-320 dolar seviyesinde seyrettiğini, bunun da Türkiye’nin geçen yıl verdiği fiyat olduğunu ifade etti.

Haberin Devamı

REKOLTE 20 MİLYON TON BEKLENİYOR

ULUSAL Hububat Konseyi Başkanı Özkan Taşpınar, geçen yıl 6.6 milyon hektar olan buğday ekim alanının 2022-2023 sezonunda 7.3 milyon hektara çıktığını, iklim kaynaklı verimde bir miktar azalış olsa da rekoltenin geçen yılki 20 milyon ton seviyesinde olacağı yönündeki tahminlerini koruduklarını söyledi. Taşpınar, TMO’nun hasat öncesi dünya fiyatlarıyla uyumlu ancak girdi maliyetlerindeki artışı dikkate alan gerçekçi bir müdahale alım fiyatı belirmesinin önemine dikkat çekerek, “Fark ödemesinin devam etmesi ve tarımsal desteklerin sürdürülebilirlik dikkate alınarak güncellenmesi önemli” dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!