40 yıllık emek boşa gitmesin: Kahramanmaraş’tan ilçe bazlı teşvik ve çek takas sistemi için uyarı

Güncelleme Tarihi:

40 yıllık emek boşa gitmesin: Kahramanmaraş’tan ilçe bazlı teşvik ve çek takas sistemi için uyarı
Oluşturulma Tarihi: Mart 16, 2023 07:00

Kahramanmaraş’ta sanayici, depremzede teşviklerinin ilçelere özel belirlenmesi gerektiğine dikkat çekti. 6 Nisan’da çek takas sisteminin yürürlüğe gireceğini hatırlatan sanayiciler, “Çeklerin takas işleminin durması, uzaması lazım. Yoksa Türkiye’de bizimle birlikte diğer işletmeler de batar. Üretimi ayağa kaldıramazsak 40 yıllık başarıları kaybederiz” dediler.

Haberin Devamı

Kahramanmaraş, 80’li yıllarda verilen teşviklerle, bugün dünyanın önde gelen markalarına üretim yapan bir tekstil merkezi. Kentte geçtiğimiz yıl 1.5 milyar dolarlık ihracata imza atıldı. Depremin ardından sanayici ve işletmeler yaralarını sarmaya çalışırken; toparlanmanın devletin katkısı olmadan gerçekleşmeyeceği ve eğer bu yapılamazsa, 40 yılda elde edilen başarıların kaybedileceği önemle vurgulanıyor. Şehirde toplam 29 bin esnaf ve bine yakın sanayi tesisi mevcut. Yılsonunda 2.5 milyar dolarlık ihracata ulaşma hedefini ertelemek zorunda kalan iş dünyasının en büyük beklentisi ise teşviklerin ilçeler özelinde belirlenmesi, 6 Nisan’da yürürlüğe girmesi beklenen çek takas işlemlerinin ise durdurulması.

TEŞVİKLERDE ADALET

Kahramanmaraş’ta basın mensuplarıyla bir araya gelen iş dünyası temsilcileri, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Meclis Başkanı Mehmet Hanefi Öksüz ve İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı Ahmet Öksüz’ün ev sahipliğinde, deprem felaketinin iş dünyasına etkilerini değerlendirdi. Toplantıya, Kahramanmaraş Ticaret Borsası Başkanı Mustafa Narlı ve çok sayıda iş dünyası temsilcisi katıldı. Mehmet Hanefi Öksüz, “Tekstil ihracatımızın yarısını bu kent karşılıyor. Sanayici bu yükün altından devlet desteği olmadan kalkamaz. Burada adalet istiyoruz. İlçe bazlı destekler verilsin” dedi.

Haberin Devamı

ENERJİ DESTEĞİ

Sanayiciye yaklaşık 5 yıl boyunca enerji desteği verilmesi gerektiğine dikkat çeken Öksüz, şehirden göçlerle ilgili ise şunları söyledi: “Neredeyse yüzde 50’ye yakın göç var. Sanayiciler olarak burayı terketmeyiz. Göç edenlerin de sanayi tesisleri açılınca geri döneceğine inanıyoruz.”

KMTSO Başkanı Mustafa Buluntu da her sektöre destek beklediklerini söyleyerek, “Sadece küçük sanayi sitesinde 2 bin 500 işyeri var. Bin 500’ü hasarlı. Üretim üslerini ayağa kaldıramazsak 40 yılda yakaladığımız başarıları kaybedebiliriz. 200 bine yakın yetiştirilmiş çalışanımızı kaybediyoruz. Kredi borcumuzun da hızla yapılandırılması lazım. Orta ölçekli bir firmanın işlem hacmi 100 milyon TL. 6 Nisan’da çek takas sistemi yürürlüğe girecek. Çeklerin şu an ödenme şansı yok. 6 Nisan’daki çeklerin takas işleminin durması ve uzatılması lazım. Gerekirse çek ödeme kredisi çıkarılmalı yoksa bizimle birlikte Türkiye genelinde başka işletmeler de batacak” açıklamasını yaptı.

Haberin Devamı

40 yıllık emek boşa gitmesin: Kahramanmaraş’tan ilçe bazlı teşvik ve çek takas sistemi için uyarı

(Soldan sağa) Ahmet Öksüz - Mehmet Hanefi Öksüz - Mustafa Buluntu 

BÖLGEDEKİ BEKLENTİLER NELER

- 6. bölge teşvikinden ziyade 5084 sayılı teşviki istiyoruz. Sanayi tesislerinin en büyük gideri elektrik. SGK ödemelerine ve makine alımına gümrük muafiyeti bekliyoruz.

- Tekstilde, mutfak eşyalarında ve kuyumculukta çalışanların şehir dışında istihdam edilmemesi gerekiyor.

- Kimsenin yeni yatırım yapacak hevesi de bekleyecek bir günümüz de yok, acil ne yapılması gerekiyorsa hemen yapılmalı. Biz dilenmiyoruz, devletimize ihtiyacımız var.

- Esnafa sermaye desteği gerekiyor. Zincir marketlere ruhsat verilmemeli. Yardım yemeklerinde kullanılan ürünler yerel esnaftan temin edilmeli.

Haberin Devamı

- Altınşehir, Kuyumcukent için önemli yatırımlar yapıldı, zararların yerinde çözümü önemli.

‘İŞÇİYE TEŞVİK’

İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Ahmet Öksüz’e göre, şehirdeki 1.5 milyar dolarlık ihracat sanayinin büyüklüğünü göstermek için yeterli değil. “Aslında 1.5 milyar doların çok üstünde tekstil üretimi var” diyen Öksüz, “Asgari ücretin üzerinde bir kazançla çalışanları çekmemiz gerekiyor. İşveren payı ve işçi payının SGK kesintilerinin işçiye verilmesi, çalışanı da teşvik etmek gerekiyor” yorumunda bulundu.

40 yıllık emek boşa gitmesin: Kahramanmaraş’tan ilçe bazlı teşvik ve çek takas sistemi için uyarı

Bakırcılar Çarşısı, yakın zamanda yapılan yenileme nedeniyle halen ayakta. Çoğu çarşı esnafı gidecek bir yeri olmadığı için dükkânlarını açmaya başlamış, kapalı olanların çoğu ise depremde hayatını kaybeden esnaflara ait. Bir kuyumcu, “İnsanlar nakit para tutmamak için altın almak, şehirden giderken nakit bulmak için de altın satmak istiyor” diyor.

Haberin Devamı

‘PAZARLARIMIZI KAYBEDECEĞİZ’

Arıkan Mensucat Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Arıkan, dokuma ve örme kumaşta Kahramanmaraş’ın payının yüzde 40 olduğunu ve dünyanın sayılı markalarına üretim yaptıklarını söyledi. Arıkan, “Devlet desteği olmazsa makineler eritmeye gider. Müşterilerimiz Bangladeş, Vietnam, Kamboçya ve Hindistan gibi ülkelerle görüşme halinde. 40 yılda kazandık bu müşterileri. Hızla toparlamazsak pazarlarımızı kaybedeceğiz” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!