Atamalar durduruldu

Güncelleme Tarihi:

Atamalar durduruldu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 31, 2015 23:31

HÜKÜMETİN geçen cuma günü kurulmasının ardından Başbakanlık, ilk mesai gününde kamudaki atamaların durdurulmasına ilişkin genelgeyi yayınladı.

Haberin Devamı

Tüm kamu kurum ve kuruluşlarında bazı istisnalar haricindeki naklen veya açıktan atamalar, dün Resmi Gazete’de yayımlanan genelgeyle durduruldu. Bundan sonra atamalar için Başbakanlık’tan izin alınacak. Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği, TBMM İdari Teşkilatı, Anayasa Mahkemesi, hakim ve savcı adaylarının atanmaları yönünden ilgisine göre Adalet Bakanlığı veya Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu, Sayıştay Başkanlığı, Kamu Denetçiliği Kurumu, Milli İstihbarat Teşkilatı, il özel idareleri ve belediyeler ile bunların kurdukları birlik, müessese ve işletmeler hariç olacak. Kararla artık nakiller, yurtdışı görevlendirmeler, vekalet görevlendirmeler durdurulmuş oldu. Başbakanlık genelgesinde atamalar için bazı istisnalar sıralandı. KPSS sonuçlarına göre merkezi yerleştirme sonucunda yapılacak atamalar istisna kapsamına alındı. Bunun için ataması yapılacak 37 bin öğretmen bundan etkilenmeyecek. KPSS’nin ardından örneğin Vergi Denetim Kurulu’nun (VDK) sınavlarına girerek ataması yapılacak olanlar istisna kapsamında olmayacak. Bu atamalar için Başbakanlıktan izin alınması gerekecek.
Genelgeyle her statüdeki personelin görev ve unvan değişikliği niteliğinde olanlar dahil naklen veya açıktan atamalar durduruldu. Ancak kamu hizmetlerinde aksamaya meydan verilmemesi amacıyla ivedi ve zorunlu hallerde Başbakanlıktan izin alınacak. Ayrıca daire başkanı, eşiti ve üstü boş kadrolara vekalet, yürütme ve tedvir dahil tüm görevlendirmeler ile üyesi olunan uluslararası kuruluşlar ve anlaşmalar gereğince katılın zorunlu olduğu toplantılar hariç tüm yurtdışı geçici görevlendirmelerde Başbakanlıktan izin alınacak.
Geçtiğimiz cuma günü CHP İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi, seçimden önceki 6 ayda 265 atama yapılırken, seçimden sonra bu sayının 825 olduğunu açıklamıştı.

Haberin Devamı

Başbakan’ın iznindeki atamalar da istisna

GENELGEYE göre Bakanlar Kurulu kararı ya da müşterek kararla yani 3’lü kararname ile yapılacak atamalar istisna kapsamında olacak. Genel müdür yardımcısı, genel müdür, müsteşar, Emniyet müdürü gibi makamlara atama ilgili bakan, başbakan ve cumhurbaşkanının imzası ile atama yapılabiliyor. Kurul üyesi ya da kurul başkanlarına atama, vali atamaları Bakanlar Kurulu kararı ile yapılabiliyor. Bakanlar Kurulu kararında bütün bakanların imza atması şartı aranıyor. Ancak bir bakan yurtdışındaysa vekaleten hangi bakan bakıyorsa onun yerine imza atılabiliyor. Daire başkanlığına atama ise bakan imzası ile gerçekleştiriliyor. Bu durumda daire başkanı ve daha alt düzeydeki atamaları yeni genelge ile bakanlar karar veremeyecek. Bir şube müdürünün daire başkanlığına ataması kararı için Başbakanlık’tan izin alınacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!