Savarona'da işlem tamam, artık devletin

Güncelleme Tarihi:

Savaronada işlem tamam, artık devletin
Oluşturulma Tarihi: Ocak 14, 2014 01:06

Kültür ve Turizm Bakanlığı, son 25 yıldır ünlü armatör Kahraman Sadıkoğlu tarafından işletilen Atatürk'ün yatı Savarona'yı devralıyor. Eylül ayında başlayan görüşmeler sonuca ulaşırken, bugün veya salı günü resmi açıklamanın yapılması bekleniyor. Devletin Savarona'yı kaç liraya aldığı da o açıklama ile birlikte duyurulacak. Öte yandan Sadıkoğlu hurriyet.com.tr'ye yaptığı açıklamada, "Yakıştığı yere gitti. Ben Savarona'yı hep bunun için ayakta tuttum" ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Savaronada işlem tamam, artık devletin
Hürriyet 10 Eylül tarihinde Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Savarona'ya talip olduğunu ve Bakan Ömer Çelik'in bizzat Kuruçeşme'de demirli olan yata gelerek Sadıkoğlu ile görüştüğünü duyurmuştu.

İŞTE SAVARONA / FOTO-GALERİ

O tarihten bu yana Sadıkoğlu ile hükümet yetkilileri arasında devam eden görüşmeler anlaşma ile sonuçlandı. Böylece Savarona artık önce yabancı devlet adamlarının ağırlanması için daha sonra da müze olarak kullanılacak.

"FİYATI BAKANLIK AÇIKLAR"

Konuyla ilgili hurriyet.com.tr'nin sorularını yanıtlayan armatör Sadıkoğlu, bakanlık yetkilileri ile ilk temasın Eylül ayında olduğunu ve o günden bu yana görüşmelerin devam ettiğini belirtti. Artık devir işleminde son noktaya gelindiğini kaydeden Sadıkoğlu, "Bakan Çelik Sayın Başbakan'ın talimatı ile bütün işlemleri kendisi takip ediyor. Bugün veya Salı günü tüm prosedür tamamlanmış olur ve resmi açıklama yapılır. Ben şu anda devir fiyatını açıklayamıyorum ama Bakanlık en geç Salı günü bu açıklamayı yapacaktır" dedi.

Haberin Devamı

Sadıkoğlu, görüşmelerin neden bu kadar uzun sürdüğü ile ilgili olarak da, "Biz yatı 1989'da Milli Emlak'tan kiraladığımızda içerisinde hiçbir şey yoktu. Ancak biz 25 yılda yat için çok büyük yatırımlar ve yenilemeler yaptık. Onların sayımları, değerlemeleri ve Bakan'ın da yurtdışı işleri nedeniyle anlaşma biraz uzadı" dedi.

Sadıkoğlu, Savarona'nın devlete geçmesi ile ilgili olarak da, "Yakıştığı yere gitti. Ben Savarona'yı hep bunun için ayakta tuttum" ifadesini kullandı.

25 YILDIR SADIKOĞLU'NDA

Amerikalı William Francis Gibbs tarafından tasarlanan Savarona yatı, 1931 yılında 4 milyon dolara inşa edildi. Savarona, yedi yıl boyunca Atlantik Okyanusu ve Akdeniz sularında gezdikten sonra 1938’de Türk Hükümeti tarafından satın alındı ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’e tahsis edildi. Ancak Atatürk Savarona’da sadece altı hafta geçirebildi. Bu süre zarfında kabine toplantıları yatta yapılırken yurtdışından önemli konuklar ve devlet başkanları da ağırlandı.

Haberin Devamı

Savarona Atatürk’ün vefatından sonra Türkiye Denizcilik İşletmeleri’ne devredildi. 2’inci Dünya Savaşı sonrasında Türk Deniz Kuvvetleri’nin eğitim gemisi olarak kullanmasına kadar bir daha yelken açmadı. 1989 yılında Savarona’yı hurdaya çıkarma kararı alındı, ancak Kahraman Sadıkoğlu son dakika kararıyla yatı 49 yıllığına kiraladı. Sadıkoğlu, üç yıllık bir çalışma sonucu yatı yenileyerek tekrar hizmete soktu.

Toplam uzunluğu 136 metre yat Sadıkoğlu tarafından kiralandıktan sonra iç dekorasyonunda 260 ton cilalı mermer kullanıldı. Atatürk’ün anısına, özel suiti özel eşyalarının bulunduğu bir müze olarak restore edildi. Şimdiye kadar Savarona’nın VIP misafirleri arasında Prens Rainer, Prens Charles, Brunei Sultanı, İspanya Kralı Juan Carlos, Prenses Diana, Modacı Valentino, Claudia Schiffer, Nicole Kidman, Elizabeth Hurley, Sharon Stone, Hugh Grant, Tom Cruise ve Gerard Depardieu bulunuyor.

Haberin Devamı

eguler@hurriyet.com.tr

BAKMADAN GEÇME!