100. yılı iyilikle kutladık

Güncelleme Tarihi:

100. yılı iyilikle kutladık
Oluşturulma Tarihi: Ekim 27, 2023 07:00

Türk iş dünyası, Cumhuriyet’in 100. yılını iyilik projeleriyle kutluyor. Hemen her şirketin 100. yıl bütçesinden önemli bir pay ayırdığı projelerin odağında bu yıl deprem bölgesinin iyileştirilmesi var. Bunların içinde de eğitim ama ille de kız çocukların eğitimi öne çıkıyor. Sadece TEV’e yapılan 100. yıl bağışları şimdiden 30 milyon TL’yi aştı.

Haberin Devamı

Bu Cumhuriyet Bayramı bir başka. Her yıl çok özel konserler, sergiler, konferansların düzenlendiği 29 Ekim haftası, Cumhuriyet’in 100. yılının kutlandığı 2023’te bambaşka bir coşkuya sahne oluyor. Bunların hepsi yine var; yine çok müthiş organizasyonlarla iş dünyasının Cumhuriyet Bayramı etkinliklerine imza attığını görüyorum. Medyada müthiş reklam kampanyalarıyla farkındalık yaratma çalışmaları da dikkat çekici.

Uzun yıllardır iş dünyasının sosyal sorumluluk çalışmalarını yakından takip eden biri olarak şirketlerin Cumhuriyet’in 100. yılı için ayırdıkları bütçeyi nasıl kullanacaklarını merak ediyordum. “Acaba gelecek 100 yıla yatırım niteliği taşıyan toplumsal işlere kimler imza atacak” diye takipteydim. Doğrusu gelen sonuçları görünce içim rahatladı. İş dünyasında son yıllarda başlayan özel gün bütçelerinin sosyal sorumluluk projelerine aktarılması trendi, 100. yılın coşkusuna yaraşır şekilde devam ediyor. Bu hafta İyilik Fabrikası’nı bu hassasiyeti gösteren güzel örneklere ayırdım.

Haberin Devamı

EĞİTİM EN İYİ YATIRIM

İlk aklıma gelen Türk Eğitim Vakfı oldu. Genel Müdür Banu Taşkın’ı aradım. “100. yıla özel bir talep var mı” diye sordum. Taşkın’ın yanıtını aynen iletiyorum:

“Kurumsal ilgi çok yüksek. 2023-2024 akademik yılında, önceki yıla göre burs tutarlarımızı yüzde 100’e yakın artırdık. Bursiyer sayımızı 15 bin 500’e yükselttik. Cumhuriyetimizin 100. yılında ‘Okusun, cumhuriyetimizin geleceği olsun’ çağrısıyla özel bir kampanya başlattık. Cumhuriyet’in bir sonraki yüzyılına daha da güçlü girebilmesinin sadece eğitimle mümkün olacağına inanıyoruz. Bu doğrultuda cumhuriyet değerlerine sahip çıkan kıymetli eğitim dostu kurumlarımızdan ve bireysel bağışçılarımızdan büyük bir güç aldık, almaya devam ediyoruz. Kampanya kapsamında yaklaşık 50 kurumdan 32 milyon TL’ye yakın, bireysel bağışçılarımızdan ise yaklaşık 1 milyon TL’lik destek aldık.”

100. yılı iyilikle kutladık

Banu Taşkın

Haberin Devamı

İşte duymak istediğim cümleler bunlardı. Ama Taşkın’ın sonrasında söyledikleri de beni çok mutlu etti: “Kurumsal destekçilerimizin önemli bir kısmının, özellikle toplumsal cinsiyet eşitliği temelinde kız öğrencilerimizin eğitimi için kıymetli katkılar verdiklerini paylaşmak isterim. Burs desteğinin ötesinde, kız öğrencilerimize eğitim, staj imkânları gibi farklı destekler sağlayan pek çok kurum var. Bu destekler, eğitim ve hayat yolculuğunda kız öğrencilerimize yol gösterici oluyor, hayata eşit katılım imkânı veriyor.”

Aklın yolu bir. Herkes daha iyi eğitimle, özellikle de eğitimli kadınların büyüttüğü nesillerle daha güçlü yüzyıllara erişileceğinin farkında. Bu yüzden yapılan bağışların yanı sıra işbirlikleri de yine kızların eğitimine odaklanıyor. TEV Genel Müdürü Banu Taşkın, “Belediye işbirliklerimizin de çalışmalarımıza katkısı devam ediyor. Okutan Belediyeler projelerimizle Türkiye’nin farklı il ve ilçelerinde vatandaşlarımız başarılı ve imkânı kısıtlı öğrencilere destek oluyor. Yenimahalle Belediyesi ile imzaladığımız protokol sayesinde Ankara’nın Yenimahalle ilçesinde bir kız öğrenci yurdu daha yapacağız” diyor.

Haberin Devamı

‘ÖNCELİĞİMİZ DEPREM BÖLGESİ’

Arçelik, 100. yıl projeleri kapsamında önceliği deprem bölgesine veren şirketlerden biri. Adıyaman, Hatay, İskenderun, Kahramanmaraş ve Malatya’da 5 bin konteynerden oluşan, yaklaşık 20 bin kişilik Umut Kentler’i hayata geçirdi. Adıyaman ve Malatya’da kurulan Dijital Kanatlar Atölyeleri’nde öğrencilere robotik, kodlama eğitimleri veriliyor. Malatya’da sağlık çalışanları için toplam 550 yatak kapasiteli iki yurt binası satın alınarak Malatya İnönü Üniversitesi’ne bağışlandı

100. yılı iyilikle kutladık

100. YILDA 100 KADIN BAYİ

Beko markası da Cumhuriyet’in 100. yılında kadın girişimcilere odaklandı. Markanın dört yıl önce başlattığı 100 kadın bayi hedefine bu yıl ulaşması özel etkinliklerle kutlandı. 100 kadın bayi ile Anıtkabir’de Ata’nın huzuruna çıkan Beko yöneticileri, “Şimdi hedef kadın bayi oranımızı 2026’ya kadar yüzde 25’e yükseltmek. Mesleğin cinsiyeti olmaz. ‘Kadının İşi, Gücü’ adıyla projemize devam ediyoruz” taahhüdünde bulundu.

Haberin Devamı

CUMHURİYETİN YÜZLERİ

Eğitim bağışçılarının odağındaki bir başka vakıf olan Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV) de 100. yılda yürüttüğü tüm projeleri “Cumhuriyetin Yüzleri” çatısı altında topladı. Ve herkese, “Gelin bu yüzlerden biri olun” dedi. Hazırlanan ‘Cumhuriyetin Yüzleri’ web sitesi ile herkesi Cumhuriyet tarihinin en geniş katılımlı Atatürk portresinde yer almaya davet etti. 

100. yılı iyilikle kutladık

Portreye tüm proje sahipleri katıldı ve 4 bin 500’den fazla yüzle en fazla kişinin fotoğraf yüklediği portre oluşturuldu. Başlatılan bağış kampanyası ile 100 milyon TL’ye yakın fona ulaşıldı. Bu kapsamda ayrıca ‘100. Yıl Cumhuriyet Rotası’ oluşturuldu. Düş Gezgini Ateşböceği Öğrenim Birimi, Samsun’da başlayıp Ankara’da son bulan Cumhuriyet rotasını canlandırdı. Rota boyunca ilköğretim çağındaki çocuklarla buluşan Ateşböceği, çocuklara sanatı sevdirmeyi amaçlıyor. Yine TEGV’in eğitim dostları “Cumhuriyetin Yüzleri Eğitim için Koşuyor” sloganıyla iyilik için koştu.

Haberin Devamı

ÇOCUKLARI SANATLA İYİLEŞTİRİYOR

Borusan’ın 100. yıla atfettiği projenin de adresi deprem bölgesi. Şirket Hatay’ın Defne ilçesinde bir kampüs kurdu. Burada 100. yıl onuruna Sinemasal Akademi ile saat çalışmaları yapıldı. “100. Yıl” şarkısı çalışıldı. Sinemasal Akademi ile kurulan kampüste amaç çocukların potansiyellerini keşfetmeleri ve geliştirmelerine destek vermek.

100. yılı iyilikle kutladık

ONARICI KÖY PROJESİ

WWF-Türkiye ‘yeşille iyileşme’ projesi kapsamında ilk köyü 100. yıla atfetti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, AFAD, Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin desteği ve Hacettepe Üniversite işbirliğiyle hayata geçirilen proje ile Malatya’nın Kırlangıç Köyü, enkazın geri dönüşümünü mümkün kılan “modüler” sistemle yeniden inşa edildi. Yeşil İyileşme prensipleriyle uyumlu sürdürülebilir bir yaşam alanı örneğine dönüştürüldü. WWF projeye ‘Onarıcı Köy’ diyor. Bu kapsamda 800 yıllık geçmişi olan Kırlangıç Köyü yeniden kurulacak.

100. yılı iyilikle kutladık

HAREMLIQUE’TEN 100 ÖĞRENCİYE UMUT 

Haremlique Istanbul, Cumhuriyetin 100. yılında “Senden Öğrendiklerimiz Yüzyıllara Sığmaz” diyerek TEV ile işbirliğine gitti. Bu kapsamda hayata geçirilen “Haremlique Istanbul 100. Yıl Burs Fonu”, xbaşlatıldı. Şirketin Kurucusu Caroline N. Koç, “TEV ile çalışmalarımızın etkisini artırmayı ve gençlerin eğitim hayatında kalıcı bir fark yaratmayı amaçlıyoruz” dedi.

100. yılı iyilikle kutladık

ÖĞRETMENLERE VEFA PROJESİ

Alarko Holding, “Cumhuriyet’in Geleceği Genç Öğretmenler” projesi ile Cumhuriyet’in 100’üncü yılını kutluyor. Proje, 100 öğretmen adayı kız öğrenciyi, zengin içeriklerden oluşan bir gelişim programıyla geleceğe hazırlamayı hedefliyor. Projede, öğretmenlerin mesleki becerileri ve profesyonel gelişimleri destekleniyor. Proje Katalist, Microfon ve ÖRAV işbirliğinde yürütülecek.

100. yılı iyilikle kutladık

2 BİN LİSELİYİ PATRON YAPACAK

Genç Başarı Vakfı da iş dünyasıyla birlikte 100. yıla atfen yeni bir proje başlattı. İş dünyasından deneyimli isimlerin Z kuşağındaki gençlere mentorluk yapacağı GençBizz Programı hedef, girişimci zihin yapısı kazandırmak. Vakıf Cumhuriyetin 100. yılında 2 bin liseli girişimin hayata geçmesine öncülük etmeyi hedefliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!