Ramazan Avcı, Hamburg'da anıldı

Güncelleme Tarihi:

Ramazan Avcı, Hamburgda anıldı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 22, 2015 10:57

21 Aralık 1985 günü uğradığı Neonazi saldırısı sonrası komaya giren ve üç gün sonra vefat eden Ramazan Avcı, Hamburg'da adını taşıyan meydanda anıldı.

Haberin Devamı

Hamburg'da 21 Aralık 1985'de Neonazilerin saldırısına uğrayarak dövülen ve üç gün sonra kaldırıldığı hastanede hayatını kaybeden Ispartalı Ramazan Avcı (26), katledilişinin 30. yılında, üç yıldan beri adını taşıyan meydanda anıldı.

2010'da kurulan ve vatandaşımızın katledildiği meydana adının verilmesini ısrarla takip edip gerçekleştiren Ramazan Avcı İnisiyatifi (RAİ) tarafından düzenlenen protokolsüz anma etkinliğine Avcı ailesinden, merhumun eşi Gülüstan Ayaz-Avcı, cinayetten sonra dünyaya gelen ve babasıyla aynı ismi taşıyan oğlu Ramazan Avcı (29), ağabeyi Hüseyin Avcı ve Türkiye'den gelen avukat yeğeni Serpil Sezen katıldılar. Üç aile ferdini kaybettiğini 1992'deki Mölln ırkçı vahşetinden ağır yaralı olarak kurtulan İbrahim Arslan (30) anma mitingine katıldı. 

Haberin Devamı


GÜLÜSTAN AYAZ-AVCI: "ACIM ASLA DİNMEYECEK"

Gülüstan Ayaz-Avcı, acısının asla dinmeyeceğini belirtiği konuşmasındaki, "Hayatımda yaşadığım en acı günün üzerinden bugün 30 yıl geçti. Ramazan'ın evden son çıktığı günü asla unutamam. 'Yarım saat sonra gelirim' diye ayrıldı evden. Otomobili satacak, onun parasıyla bir, kaç gün sonra dünyaya gelecek oğlu için bebek yatağı alacaktı. Haftalardır baba olmanın heyecanıyla yaşıyordu. Ne o oğlunu, ne de oğlu onu gördü. İnsanlık düşmanı ırkçılar baba-oğlun birbirlerine tanımasına izin vermediler. Oğlum, hayatında bir kez olsun "baba" diyemedi' sözleriyle törene katılanların yüreklerini burktu. 

Ramazan Avcı, Hamburgda anıldı


SERPİL SEZEN: "ATEŞ DÜŞTÜĞÜ YERİ YAKAR"

Anma töreni için Türkiye'den gelen Ramazan Avcı'nın yeğeni Serpil Sezen, “Ateş düştüğü yeri yakıyor elbette. Dayım benim manevi babamdı 30 yıl önce dayımın ölümüyle yaşadığım o şoku uzun yıllar üzerimden atamadım. Nasıl atabilirdim ki daha bir gün önce telefonla konuşmuştum. Aile dostlarımız Türkiye'ye izne gelecekti. Dayım onlarla birlikte bana bir şeyler alıp gönderecekmiş. Evet almış, göndermiş, ölümünden sonra elime geçti aldıkları 1 kalem ve 1 ayakkabı. Ben manevi babamı kaybettim ve onun yerine de kimseyi koyamadım. Benzer cinayetlerin işlenmemesi, tekrar yaşanmaması için gerekli önlem ve tedbirlerin alınmasını talep ediyoruz" şeklinde konuştu.

ÜNAL ZERAN: “SORUNUN ADI IRKÇILIKTIR"

Ramazan Avcı İnisiyatifi'nin kurucusu ve sözcüsü avukat Ünal Zeran konuşmasında ırkçılığın insanlık için yarattığı tehdide dikkat çekti.

Zeran, mültecilerin Almanya'ya gelmesiyle tekrar bir ırkçılık dalgasının yayıldığını ve aynı 80'li, 90'lı yıllarda olduğu gibi mülteci yurtlarının kundaklandığını ve göçmenlerin saldırıya uğradığını söyledi.

Zeran şöyle devam etti, "Sorun mülteciler veya göçmenler değil, sorun ırkçılıktır". 10 yıl boyunca cinayetler ve saldırılar düzenleyen ırkçı terör örgütü NSU'nun yargı sürecinin devam ettiğini söyleyen Zeran, Almanya'daki göçmen kuruluşlarının ırkçılıkla mücadelede çok pasif kaldıklarını ifade ederek, "İkinci Dünya Savaşı sonrası Almanya'da yaşanan en büyük ırkçı cinayetler zinciri dahi, Türk derneklerin ve çatı kuruluşlarının kendi konum, yer ve çalışmalarını ciddi bir şekilde gözden geçirmelerine neden olmadı. Nasıl böyle bir gelişmenin yaşanabildiği konusunda özeleştirisel bir analiz yapılmadan, sorunlar hep başka yerlerde görüldü. NSU terör örgütünün kendini deşifre etmesinin ardından yapılan bir, iki çekingen protesto ardından günlük rutine geçildi. Ne bir haykırış, ne bir inceleme, ne de bir refleksiyon gördük. Sonuna kadar takip edilen samimi bir siyasi talep de olmadı. Bu cinayetlerin ortaya attığı sorularla ilgilenmekten daha önemli ne olabilirdi ki? Bu şekilde bir davranış güven kazandırmadığı gibi, herhangi bir temsil yetkisi de getirmez" dedi. 

Zeran'ın konuşmasının ardından NSU terör örgütünün öldürdüğü Süleyman Taşköprü'nün kardeşi Osman Taşköprü'nün mitinge gönderdiği mesaj okundu. 

Ramazan Avcı, Hamburgda anıldı


Haberin Devamı


1992'de iki neonazinin Mölln kentinde kundakladığı evde üç aile ferdini kaybeden ve kendisi de ağır yaralanan İbrahim Arslan ise yaptığı konuşmada, devletin ırkçılığa karşı yeterli bir mücadele göstermediğini belirterek, “Devlet ırkçı cinayetleri tüm detaylarıyla aydınlatmak zorundadır. NSU gibi bir terör örgütü 10 yıl boyunca göçmenleri katlederken, devlet suçluları göçmenlerin içinde aradı. Bu devletin ırkçılığa bakış açısının bir yansımasıdır" dedi.

Konuşmaların ardından anıt taşın önüne çelenkler ve güller bırakıldı. 




Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!