Domates tek başına enflasyonu düşürmüyor

Güncelleme Tarihi:

Domates tek başına enflasyonu düşürmüyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 04, 2015 11:37

Rusya'nın Türkiye'ye uyguladığı tarım ürünleri ambargosuyla birlikte yıllık enflasyonun düşeceği konuşulmaya başlandı. Fakat Rusya'dan gönderilen domateslerin iç pazarda ucuza satılması tek başına enflasyonu düşürmeye yetmiyor. Domates fiyatlarındaki yüzde 10'luk bir düşüş yıllık enflasyonu on binde 6 oranında etkiliyor.

Haberin Devamı

Rusya’nın Türkiye’ye uyguladığı tarım ürünleri ambargosunun sembol ürünü domates oldu. Domates Antalya Hali’nde 1.30 TL ile 1.70 TL arasında satılıyor. Önümüzdeki günlerde Rusya’dan geri çevrilen domateslerle iç piyasada domatesin ucuzlaması hatta yıllık enflasyonun da inişine ciddi bir şekilde katkıda bulunması bekleniyor.

UĞUR GÜRSES'İN BUGÜNKÜ YAZISINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

'ETKİSİ ON BİNDE 6 OLACAK'

Hürriyet Gazetesi ekonomi yazarı Uğur Gürses domatesin enflasyon sepetindeki ağırlığının yüzde 0.596 olduğunu ifade ediyor. Gürses, domates fiyatlarındaki yüzde 10’luk bir düşüşün yıllık enflasyona etkisinin on binde 6 olacağını söylüyor. Yani tek başına domates fiyatlarının düşmesinin yıllık enflasyona ciddi bir şekilde katkısı olacağını söylemek doğru değil. Konuyla ilgili olarak açıklamalarda bulunan Gürses, “Fakat Rusya’nın ambargo uyguladığı diğer tarım ürünleri de iç pazara ucuz olarak girerse enflasyondaki yıllık düşüş yüzde yarım ila yüzde bir arasında olabilir” diye konuştu.

Haberin Devamı

'TÜRKİYE BAŞKA PAZARLAR BULACAKTIR'

Rusya’nın Türkiye’ye uyguladığı tarım ürünleri ambargosundan sonra iki tarafında zararlarını kapatabileceğini belirten Gürses, “Bu işi bileşik kaplar gibi düşünmek lazım. Bir yerden eksilen diğer taraftan dolacaktır. Başka ülkeler domates satacak Rusya’ya. Türkiye’de başka pazarlar bulacaktır” diye konuştu.

Domates tek başına enflasyonu düşürmüyor

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!