Cinsellik tabu olmamalı ama bu doğru yöntem değil

Güncelleme Tarihi:

Cinsellik tabu olmamalı ama bu doğru yöntem değil
Oluşturulma Tarihi: Kasım 04, 2015 16:15

14 yaşında genç bir erkek çocuğu. Babası bir arkadaşına para teklif ediyor ve oğluyla, yetişkin bir kadının cinsel ilişki kurması sağlanıyor. Bu durum ne yazık ki toplumda çok yaygın, kültürel bir alışkanlık olarak yıllardır sürdürülüyor. Ancak bu sefer farklı bir şey oluyor ve baba hakkında bir soruşturma başlatılıyor. Adli tıp çocuğun cinsel ilişkiden dolayı ruh sağlığının bozulmadığına hükmediyor. Peki, bu gelenek aslında ne kadar doğru ve çocuğun algısında nelere yol açıyor? Türkiye Psikiyatri Derneği Kadın Ruh Sağlığı Çalışma Birimi'nden psikiyatri uzmanı Prof. Dr. Şahika Yüksel ve Türkiye Psikiyatri Derneği Medya Koordinatörü Doç. Dr. Burhanettin Kaya değerlendirdi.

Haberin Devamı

BABALAR BUNU BÖBÜRLENEREK ANLATABİLİR

Prof. Dr. Şahika Yüksel

Erkek çocukların cinsel ilişkiye girmesini teşvik eden aileler, özellikle babalar vardır. Bu durumu daha sonra kahvede veya farklı ortamlarda da böbürlenerek anlatabilirler. Burada çocuğun yaşı ile uyumlu olmayan bir cinsel eyleme teşvik ediliyor.

“ÇOCUK İSTEYEREK DE KATILABİLİR AMA DEĞERLENDİRME YETERLİLİĞİ YOKTUR”

Cinsellik tabu olmamalı ama bu doğru yöntem değil

Burada çocuk, buna isteyerek katılabilir veya ona zorla bu empoze edilebilir. İsteyerek katılmadığı takdirde zaten bunu çok ağır travmatik şekilde yaşayacaktır. Ama kendisi isteyerek de katılabilir ama burada çocuğun kendisinin değerlendirme yeterliliğinin üstünde bir şey kendisine önerilmektedir.

Haberin Devamı

ÇOCUĞUN KADIN ERKEK İLİŞKİSİNE YÜKLEDİĞİ ANLAM OLUMSUZ ETKİLENİYOR

Çocuğa uygulanan sadece bir cinsel ilişkinin uygulamasını öğrenmesi değildir. Burada çocuğa verilen mesaj bunun gelişimine, kadın erkek ilişkisine ve cinselliğe verdiği anlamı etkileyecektir. Çocuk doğrudan travma izlerini taşımayabilir. Ona sınıf geçme ya da doğum günü hediyesi gibi sunulabilir.

ÇOCUĞUN DUYGU İÇEREN İLİŞKİ YAŞAMASINI ENGELLER

Cinsiyetçilik, erkeklik ve heteroseksüelliğin pompalanmış olması o erkek çocuğun ileride eşitler arası duygu içeren bir yakınlık evlilik yaşam olasılığını azaltmaktadır.

“KADINLARIN BELLİ BÖLGELERDEN İBARET OBJELER OLDUĞU ZİHNİYETİ AŞILANIYOR”
Baba ve aile bu şekilde oğullarının erkek olduğunu kadın bedeni aracılığıyla ispatlamaya çalışıyorlar. Amaç o erkek çocuğuna cinselliğin satın alınır olduğu, kadınların salt belli bölgelerden ibaret objeler olduğu ilişkinin değil performansın ön planda olduğu zihniyeti aşılanmaktadır. Bu zihniyet, büyüdüğünde güç sahibi olduğunda, Trabzonspor futbol takımı başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu’nun “Öleceksek de adam gibi öleceğiz, kadın gibi yaşamayacağız. Bizi kadın gibi yaşatmaya da kimsenin gücü yetmez.” sözleri gibi sözleri sarfetmeye aday olarak yetiştirmektir. Kısaca çocuğun bu tür yetiştirilmesi heteroseksüelizmin aşılanması girişimidir. Bu tür girişimleri babalar daha çok yeterince maço sert davranmayan erkek çocuklarından talep etmektedirler.

“KADINLARIN BELLİ BÖLGELERDEN İBARET OBJELER OLDUĞU ZİHNİYETİ AŞILANIYOR”

Baba ve aile bu şekilde oğullarının erkek olduğunu kadın bedeni aracılığıyla ispatlamaya çalışıyorlar. Amaç o erkek çocuğuna cinselliğin satın alınır olduğu, kadınların salt belli bölgelerden ibaret objeler olduğu ilişkinin değil performansın ön planda olduğu zihniyeti aşılanmaktadır.

Bu zihniyet, büyüdüğünde güç sahibi olduğunda, Trabzonspor futbol takımı başkanı İbrahim  Hacıosmanoğlu’nun “Öleceksek de adam gibi öleceğiz, kadın gibi yaşamayacağız. Bizi kadın gibi yaşatmaya da kimsenin gücü yetmez.” sözleri gibi sözleri sarfetmeye aday olarak yetiştirmektir. Kısaca çocuğun bu tür yetiştirilmesi heteroseksüelizmin aşılanması girişimidir.

Haberin Devamı

Bu tür girişimleri babalar daha çok yeterince maço sert davranmayan erkek çocuklarından talep etmektedirler.

“FARİK VE MÜMEYYİZ*” DEĞİLDİR

Doç. Dr. Burhanettin Kaya

Nurgül Yeşilçay'ın oynadığı bir film vardı Eğreti Gelin diye. Evlilik adayı olan birine cinsel bilgi kazandırmak için daha önce evlenmiş ayrılmış birinin hocalık yapması söz konusuydu. Şimdi öncelikle farik ve mümeyyiz diye bir kavram var: Bu yaptığı şeyin farkında olmak, neden ve sonuçlarını kavrayabilme, sezginlik gücüdür.

11 yaşın altında gelişmemiştir. 11 ile 15 yaşında gelişip gelişmediği doktor muayenesi ile anlaşılabilir. 15 yaşın üstünde ise geliştiği kabul edilir ama zaten 18’e kadar reşit değildir. Reşit olmayan biri ile kurulan cinsel ilişki ise hangi gerekçeyle olursa olsun çocuk istismarına girer.

Haberin Devamı

"ERKEK EGEMEN KÜLTÜR İÇSELLEŞTİRİLİYOR"
Bu erkek egemen kültürün çok küçük yaşta çocuk tarafından içselleştirmesini sağlayan, kadını nesneleştiren, bir anlamda da örtük ensest özelliği var. Çünkü o yaşta bir kadın çocuğun annesi yaşında sayılabilir.

YAPTIĞI ŞEYİN SONUCUNA KARAR VEREMEYEBİLİR

Henüz yaptığı şeyin sonucunu karar veremeyen, karar verme yetisi olmayan birinin böyle bir telkinle yönlendirilmesi ise istismarın bir başka biçimidir. Babaların iyilik yapma adına yaptıkları şey çocuğun ruhsal açıdan olumsuz etkilenmesine yol açar.

CİNSELLİK TABU OLMAMALI AMA BU DOĞRU YÖNTEM DEĞİL

Biz çocukların ilkokuldan itibaren cinselliği kavram olarak öğrenmeleri, ergenlikte cinsel bilgiye sahip olmaları ve bunun tabusal olmaktan çıkmasını istiyoruz. Cinselliği bastırma, öğrenememenin de sorunlara yol açtığını biliyoruz ama bunu bir erişkinle yaşanan cinsel eylemle öğrenme değildir. Bu anlamda bir çocuğun, erişkinle cinsel ilişki kurulması istismarın bir başka biçimidir. Tersini düşünelim mesela, 14 yaşında bir kız çocuğuna 30 yaşında bir adam tarafından cinselliği öğretmesiyle hiçbir farkı yoktur. Parayla cinsel ilişki kuran bir erkeğin, 14 yaşında bir kıza öğretmesi ile bir erkeğe öğretmesi arasında ne fark var? Henüz erişkin olmamış iki çocuğun istismarı değil mi?

“KADINI HAZ NESNESİ GİBİ ALGILAR”
Çocuğun cinsellik gibi bir kavramı kültürel kodları olan, biyolojik bir parçası olan kişilik gelişimi açısından önemli olan bir alanda kendi yaş dönemine uygun olmayan bir şekilde karşılaşması bir defa olumsuz yönde etkiler. Bir kaba uymayan bir nesnenin kaba sokulması gibi bir şeydir. Çünkü henüz çocuğun cinsel kavrayışı, anlamlandırma düzeyi, içinde bulunduğu psikoseksüel düzeyi ve bunu kültürel kavrayışı buna uygun değil. Bir erişkin davranışını çocuğa, bir erişkin gibi cinselliği yürütebilirsin şeklinde bir güç atfediyor. Ve bir kadını da onun bir haz nesnesi gibi algılamasına yol açıyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!