Bu ödül benim en doğal hakkım

Güncelleme Tarihi:

Bu ödül benim en doğal hakkım
Oluşturulma Tarihi: Aralık 18, 2000 00:00

Haberin Devamı

Ekranların en kıdemli magazin programı Klas Magazin, bu sene Altın Kelebek Yarışması'nda 'En İyi Magazin Programı' seçildi. Programı hazırlayan Ferdi Yücedağ'la, çocuğu gibi gördüğü Klas Magazin'i ve toplumu etkisi altına alan magazin kültürünü konuştuk...

- Klas Magazin bu sene Altın Kelebek'te En İyi Magazin Programı Ödülü'nü aldı. Bu yarışta iddialı mıydınız, sürpriz mi oldu sizin için?

Bu ödülü kesinlikle hakettiğime inanıyorum, Çünkü Klas Magazin 350. programını kutlayan ve 1993 yılından beri de aralıksız yayınlanan bir program. Bu kadar uzun süre devam eden başka bir magazin programı yoktur. Yani bu ödül benim en doğal hakkım!

- Bu magazincilik furyasında yedi sene ayakta kalabilmenin sırrı nedir peki?

Ben dengeleri çok iyi koruyan bir insanımdır. Bu benim programıma da yansır. Çok sivrildiğinizde büyük tepkileri de getiriyorsunuz. Herkesin gözü sizde oluyor. Türkiye'de neyin ne olacağı hiç bir zaman belli olmuyor. Ama ben düzeyimi koruyarak Klas Magazin'i yapabileceğim yere kadar yapmak istiyorum. Çünkü o artık benim çocuğum gibi... Ben kimseye taviz vermeden bu noktaya getirdim programı. Başka türlü, bu işten keyif alacağımı zannetmiyorum zaten...

- Bu kadar süre içinde diğer programlardan sizi ayıran farkınız neydi?

Diğer magazinlere oranla bu işi daha düzeyli yaptığıma inanıyorum. Bu da bizi diğerlerinden daha ayrıcalıklı yapıyor. Magazin insanı anlatan bir olaydır. İnsanı anlatan herşey magazindir bence... Mesela biz kuru röportaj yayınlamak yerine, o sanatçının bir klibini ya da şarkısını koyarak programı zenginleştirirdik. Tabii şimdi herkes böyle yapıyor. Bunun gibi birçok şeyin öncüsü olduk.

- Peki magazinciler için ünlülerin özel hayatı nerede başlıyor, nerede bitiyor?

Dünyanın her yerinde düğününden, ölümüne kadar, ünlülerin herşeyi haberdir. Benim için bu konuda sınır olmaz! Tabii toplumun değerleri vardır ve bunlardan asla ödün vermem. Toplumun değerlerini reddetip 'Ne istersek yaparız' demek olmaz.

- Öyleyse, Klas Magazin'de asla yer almayacak haberler neler?

Çıplaklığa asla prim vermiyorum. Kamerayı alıp bir kadının bacaklarının arasına koyan programlar bile çıktı. Ben bunları anlayamıyorum. Klas Magazin'de asla ahlaki ve toplumsal değerlere ters düşen haberler yer almaz.

- Dozu gittikçe artan magazin, toplum için bir nevi uyuşturucu haline gelmiş olabilir mi? Bu fırtına bir yerde biter mi, zamanla insanlar başka alanlara yönelirler mi sizce?

Magazin bir keyiftir. Ama son dönemlerde magazinin dozunun fazla kaçtığı konusuna katılıyorum. Tepkiler gelmeye başladı artık, buna da üzülüyorum. Bıkkınlık verdiler, bu doğrudur. Piyasada 10, 12 tane reyting alan kişi var zaten. Hergün bunların etrafında, aynı tip sorular... E, bu da birşey getirmiyor, keyfi de kalmıyor tabii. Ancak, magazin gerçekten de keyif veren madde gibidir ve merak olduğu sürece hiç bitmez!

- Peki sizce gerçekten halk, bu kadar magazini istiyor mu, yoksa verileni almak durumunda mı bırakılıyor?

Halk verileni alıyor. Buna inanıyorum... Ama reyting listelerine baktığınızda da en yüksek puanı alanların yine magazin programları olduğunu görüyorsunuz.

Kimdir Ferdi Yücedağ?

1950 İstanbul doğumlu Ferdi Yücedağ, 30 yıllık magazincilik geçmişine HaftaSonu'nda başladı, Gözcü Gazetesi'nde magazin müdürü olarak devam ediyor. Yedi senedir Klas Magazin'in de genel koordinatörlüğünü yürüten Yücedağ aynı zamanda TGRT'de her gün yayınlanan 'Magazin Günlüğü'nü de hazırlıyor. Televizyonun bir ilüzyon sanatı olduğuna inanıyor ve kendine rakip olarak kimseyi görmüyor. Çünkü 'Bu arenada herkes birşeyler yapmaya çalışıyor' diyor. Çok iyi bir televizyon izleyicisi. Ekran karşısına geçince ayırım yapmadan her tür dizi ve programı izliyor çünkü her konuda fikri olsun istiyor. 'Seviyeli, kaliteli, ilkeli program' sözünü duyunca çok gülüyor. Çünkü bu sözü ilk olarak 1993 yılında Klas Magazin'de kullandıklarını, ancak zamanla herkesin sloganı haline getirdiğini söylüyor. İzlediği şey ne olursa olsun aptallıklara tahammül edemiyor. Ferdi Yücedağ, işi eğer magazincilik olmasaydı da, keyif almak için magazin haberlerini takip edeceğini sözlerine ekliyor...

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!