Bir dahaki sefere elinizi makinede kurutmadan önce iki kez düşünün

Güncelleme Tarihi:

Bir dahaki sefere elinizi makinede kurutmadan önce iki kez düşünün
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 06, 2016 16:03

El kurutma makineleri, artık alışveriş merkezlerinde, lüks restoranlarda, hatta iş yerlerimizde tuvaletlerde sık sık karşımıza çıkıyor. Kimi makineler ellerimizi altına tuttuğumuzda çalışıyor, son dönemde moda olan kimilerinde ise ellerimizi aralığa sokmamız gerekiyor. Hiçbir yere temas etmemizi gerektirmediği için ellerimizi bu makinelerde kurutmanın hijyenik olduğuna inanıyoruz. Peki gerçekten böyle mi?

Haberin Devamı

Kısa bir süre önce İngiltere'de bulunan Westminster Üniversitesi'nden bir grup araştırmacı da bu soruya yanıt aradı.

Bulguları bilim dergisi Journal of Applied Microbiology'de yayınlanan araştırmada, ellerine bir virüs yayıp, üç farklı el kurutma metoduyla denemeler yapıldı.

Bir dahaki sefere elinizi makinede kurutmadan önce iki kez düşünün
Birincisinda virüslü eller kağıt havluyla kurulandı, ikincisinde ellerin altında tutulduğu makineler, üçüncüsünde ise ellerin araya sokulduğu makineler denendi. Sonra da 20 santimetre uzağa eldeki virüsün ne kadarının yayıldığına bakıldı.

Sonuçlar ise geleneğin modern karşısındaki gücünü gösterdi.

Ellerin aralığa sokulduğu yeni nesil kurutma makineleri, eski usul makinelere kıyasla 60 kat, kağıt havlulara kıyasla ise 1300 kat fazla virüs yayılımına neden oldu. Kağıt havlular, virüs yayılımını mümkün olan minimum seviyede tuttu.

Haberin Devamı

Özet? Bir dahaki sefere elinizi makinede kurutmaya kalktığımızda, çevreye yayabileceğimiz ve maruz kalabileceğimiz virüsleri bir kez daha düşünmemiz gerekiyor. Birden fazla alternatif olan ortamlarda kağıdı tercih etmek en güvenlisi olabilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!