Binlerce kadın yumurtasını satıyor

Güncelleme Tarihi:

Binlerce kadın yumurtasını satıyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 18, 2012 00:00

İngiltere’de son dönemde yaşanan ekonomik kriz kadınların para karşılığında özel doğurganlık kliniklerine sattığı yumurta sayısında patlamaya neden oldu.

Haberin Devamı

1 Nisan’da yürürlüğe giren yeni kanunla yumurtalıklarını bağışlamak isteyen kadınlara 750 sterline kadar izin verilince, donör kaydı yaptıran kadın sayısında hızla bir artış gözlendi. Bir zamanlar yumurta elde etmek isteyenlere 18 ay kadar süren sıra listeleri bulunan klinikler artık bir dönemi geride bıraktı. Bir başka deyişle çocuğu olmayan ve tüp bebek tedavisinden ümitsiz çiftler artık süreci hemen başlatabiliyor.

 

Döllenme ve Embriyoloji Kurumu tarafından yapılan bir inceleme sonrasında donörlere yapılan ödeneğin üst sınırı durumun neden olduğu rahatsızlık, bağlılık ve zaman gerekçeleriyle 250 sterlinden 750 sterline yükseltilmişti.

 

İngiliz Daily Mail gazetesinde yer alan habere göre, Manchester kentindeki doğurganlık hizmetlerinin yetkilileri ise ekonomide yaşanan resesyonun kadınları yumurtalarını vermeye sürükleyen ana neden olduğunu belirtiyor.

 

Haberin Devamı

ÖDENEKLER ARTIRILDI ÇİFTLER YUMURTAYA KAVUŞTU

 

Bridgewater Hastanesi görevlilerinden Gidon Lieberman, “Gerçek şu ki şu an için donörlerin hazırda bekliyor olması yumurta bekleyen pek çok çift için harika bir haber” diyerek klinik tarihinde ilk defa hastalarının beklemek zorunda kalmadıklarını söyledi.

Lieberman konu hakkında yaptığı açıklamaya şöyle devam etti: “Ödeneklerin arttırılması yumurta donörü olabilmenin verdiği doğaya göre tasarlandı ve bu kesinlikle talep için gereken farkındalığı, donör sayısını ve uygulamaları arttırdı. Kadın sayısının çok olmasıyla birlikte biz de ihtiyacımızın yüzde 65’ini karşılayan bir yumurta paylaşımı programına dâhil olduk. Bu sayede artık yumurta talep eden çiftlerin uzun bekleme listesi dönemi sona erdi.

 

İngiltere’deki eski sisteme göre çocuk sahibi olmak isteyen kadınlar yumurta elde edebilmek için yıllarca bekletilebiliyordu. Beklemek istemeyen kadınlar ise yurtdışından yumurta elde edebilmenin yollarına başvuruyordu. Yumurta bağışının 25 yıllık tarihinde 4 binden fazla bebeğin bu sistem sayesinde dünyaya geldiği biliniyor.

 

Haberin Devamı

TÜRKİYE'DE BAĞIŞ SİSTEMİ NE DURUMDA?

 

Türkiye’de ise sperm ve yumurta bağışı kanunen yasak ve her yıl kısırlık nedeniyle uzmanlara başvuran yaklaşık 150 bin çiftin yüzde 5-10’u sperm veya yumurta bağışına ihtiyaç duyuyor. Bu nedenle yılda yaklaşık bin 500 çift yurtdışındaki merkezlere başvurmak zorunda kalıyor.

 

 


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!