Fitre ve zekat verirken bunun fitre ya da zekat olduğunu söylemek gerekir mi? Fetva bilgisi!

Güncelleme Tarihi:

Fitre ve zekat verirken bunun fitre ya da zekat olduğunu söylemek gerekir mi Fetva bilgisi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 06, 2023 17:47

İçerisine bulunduğumuz Ramazan ayı sebebiyle fitre ya da zekat verecek kişiler konuyla ilgili bazı durumlar hakkında bilgi sahibi olmak istiyor. Fitre verirken söylemek gerekir mi? sorusu da bu sebeple merak ediliyor. Paylaşmanın, yoksula ve fakire yardım etmenin çok büyük bir öneme sahip olduğu İslam dininde zekat vermek, hali ve vakti yerinde olan kişiler farz kılınmıştır. Fitre ise Ramazan ayında verilmektedir. Peki, Zekat verirken bunun zekat olduğunu söylemek gerekir mi?

Haberin Devamı

Fitre ve zekat verilmesi durumu oldukça hassastır. Paylaşmanın, yardım etmenin oldukça değerli olduğu İslam dininde bir kişiye yardım edilirken o kişinin gönlünü almak ve kendisini kötü hissetmemesini sağlamak esas olmalıdır. Ramazan ayında bulunmamız sebebiyle de gerekli kişiler zekat ve fitre ödemelerini yapmaya başladı. Peki, Zekat ve fitre verirken bunun zekat ya da fitre olduğunu söylemek gerekir mi?

ZEKAT VE FİTRE VERİRKEN BUNUN ZEKAT YA DA FİTRE OLDUĞUNU SÖYLEMEK GEREKİR Mİ?

Zekat, dinen zenginlik ölçüsü kabul edilen miktarda (nisap) mala sahip olan kimselerin Allah rızası için muayyen kişilere vermesi gereken belli miktarı ifade eder. Zekat ya da fitre veren kişinin bunu karşı tarafa söylemesi gerekmez. Bunun için içten niyet etmesinin yeterli olduğu belirtilmekedir. Kişinin bunları verirken "bu benim zekâtımdır, fitremdir" demesine gerek duyulmamaktadır. Hatta karşı taraftaki kişinin incinmemesi için söylenmemesi daha uygun görülür.

Haberin Devamı

ZEKAT VERMENİN BELİRLİ BİR ZAMANI VAR MIDIR?

Zekat vermenin belli bir zamanı yoktur. Oruç ve hac ibadetlerinde olduğu gibi nisap miktarı malın üzerinden sene geçmiş olması konusunda da kamerî ay hesabı uygulanır. Farz olduğu andan itibaren verilmesi gerekir. Bunun için belli bir kamerî ayı veya Ramazan’ı beklemeye gerek yoktur. Zekât vermekle yükümlü olanların, yükümlü oldukları andan itibaren en kısa zamanda zekâtlarını vermeleri gerekir. Çünkü zekât bir kulluk borcudur, borç da bir an önce ödenmelidir.

Haberle ilgili daha fazlası: