Yoklama kaçağı bedelli askerlik, tecil yapabilir mi? ‘Yoklama kaçağı olarak takibiniz yapılmaktadır’ ne demek?

Güncelleme Tarihi:

Yoklama kaçağı bedelli askerlik, tecil yapabilir mi ‘Yoklama kaçağı olarak takibiniz yapılmaktadır’ ne demek
Oluşturulma Tarihi: Ocak 17, 2023 10:48

Yoklama kaçağı, kanunda yer alan tanıma göre, 'yoklamada bulunmayan ve bulunamadıklarına dair bu kanunda yazılı bir mazeret gösterememiş olanlara denilmektedir. Yoklama sırasında askerlik şubesine gelmeyen ve sebebini bildirmeyen kişiler yoklama kaçağı olarak kabul edilir. Yoklama sorgulama işlemleri e-Devlet üzerinden görüntülenebilir. Peki Yoklama kaçağı bedelli askerlik yapabilir mi? Yoklama kaçağı tecil yaptırabilir mi ? İşte, konuyla ilgili bilgiler…

Haberin Devamı

Askerlik dönemi gelen ve erteleme hakkı bulunmayan kişilerin askerlik yoklamalarını Milli Savunma Bakanlığı üzerinden yapması gerekiyor. Belirlenen son tarihe kadar yoklamasını yapmayan ve herhangi bir mazeret bildirmeyenler kaçak durumuna düşüyor. Yoklama kaçakları, Askeralma Kanununun 24’üncü maddesinin birinci fıkrası esaslarına göre idari para cezasıyla cezalandırılır. Peki Yoklama Kaçağı olarak takibiniz yapılmaktadır ne demek? Yoklama kaçağı tecil yaptırabilir mi? İşte, Milli Savunma Bakanlığı tarafından açıklanan bilgiler…


YOKLAMA KAÇAĞI BEDELLİ ASKERLİK YAPABİLİR Mİ?

Milli Savunma Bakanlığı’nın resmi internet sayfasında yer alan bilgiye göre Bedelli askerlik yararlanma şartları şunlardır:

Askerlik çağına girdiği tarihten bedelli askerliğe müracaat tarihine kadar, bu tarih dâhil, herhangi bir dönemde yoklama kaçağı, saklı veya bakaya kalmamış olanlar için ödeme yaptığı tarihte geçerli olan Kanun’un 9’uncu maddesinin birinci fıkrasında belirlenen bedel tutarını, müracaat tarihinden itibaren iki ay içinde peşin ödemek.

Haberin Devamı

YOKLAMA KAÇAĞI TECİL ETTİREBİLİR Mİ? 

Madde 82'ye göre, yoklama kaçağı olarak görünen kişi şubeye giderse ya da yakalanırsa şubeye götürüldüğünde para cezası alır. Eğer kişinin tecil hakkı varsa gerekli işlemleri yaptırarak şubeden ayrılabilir.

YOKLAMA KAÇAĞI OLARAK TAKİBİNİZ YAPILIYOR NE DEMEK?

Yoklama kaçağı, kanunda yer alan tanıma göre, 'yoklamada bulunmayan ve bulunamadıklarına dair bu kanunda yazılı bir mazeret gösterememiş olanlara denilmektedir.

Yoklama, sırasında, askerlik şubesine veya yurtdışı temsilciliklerine gelmemiş ve 26 ncı madde gereğince gelmeme sebebini bildirmemiş kişiler, yoklama kaçağı olarak kabul edilir.

 

Yoklama kaçakları, askerlik ödevlerini yerine getirmek maksadıyla yakalanmaları için Milli Savunma Bakanlığınca İçişleri Bakanlığına, askerlik şubelerince de mahallin en büyük mülki amirine bildirilirler. Yakalanarak muhafaza altına alınan yükümlüler, vakit geçirmeksizin

ve en geç yirmidört saat içerisinde en yakın askerlik şubesine getirilirler. Askerlik şubesince teslim alınamayan yükümlüler, ilgili kolluk kuvveti tarafından hazırlanan tutanağa istinaden derhal serbest bırakılırlar.