Yedekte telefon tutanlar dikkat! 1 yıl kullanılmayan telefonlarda IMEI iptal olacak... Resmi Gazete'de yayımlandı

Güncelleme Tarihi:

Yedekte telefon tutanlar dikkat 1 yıl kullanılmayan telefonlarda IMEI iptal olacak... Resmi Gazetede yayımlandı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2022 12:42

Telefonun bozulması durumunda kullanılan ve yedek telefon olarak ifade edilen cihazlar için yeni düzenleme Resmi Gazete'de yayımlandı. IMEI klonlama sürecinin önüne geçilmesi için 1 yıl boyunca sinyal alınmayan cihazlar BTK tarafından iletişime kapatılacak. Cihazı tekrar kullanabilmek için bazı şartları sağlıyor olmak gerekecek.

Haberin Devamı

IMEI klonlama yöntemi ile yasa dışı cihazların kullanıma açılmasının önüne geçilmesinin planlandığı kanun teklifi, Resmi Gazete'de yayımlanarak yasalaştı. 10 Aralık Cumartesi günü yayımlanan Resmi Gazete'nin "TÜTÜN, TÜTÜN MAMULLERİ VE ALKOL PİYASASININ DÜZENLENMESİNE DAİR KANUN İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN" bölümünde yer alan düzenleme, 1 Ocak 2024 tarihinde yürürlüğe girecek.

IMEI DÜZENLEMESİ İLE İLGİLİ KANUN TEKLİFİ

Resmi Gazete'de yayımlanan kanun teklifi şu şekilde;

"5/11/2008 tarihli ve 5809 sayılı Elektronik Haberleşme Kanununun 57 nci maddesinin üçüncü fıkrasının birinci cümlesinde yer alan “kesintisiz yedi yıl” ibaresi “son sinyal alınmasından itibaren kesintisiz bir yıl” şeklinde, ikinci cümlesinde yer alan “yedi yıllık sürenin hesaplanmasında bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten” ibaresi “bir yıllık sürenin hesaplanmasında bu cümlede değişiklik yapan maddenin yürürlüğe girdiği tarihten” şeklinde, üçüncü cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve fıkraya aşağıdaki cümle eklenmiştir."

Haberin Devamı

“Bu suretle elektronik kimlik bilgileri kayıtlı olmaktan çıkarılan cihazlar son kullanıcılarına ait bir hat ile kullanıldığında, bu cihazların elektronik kimlik bilgileri başka bir işleme gerek kalmaksızın tekrar kayıtlı hâle getirilir.”

“Elektronik kimlik bilgileri bu suretle tekrar kayıtlı hâle getirilemeyen cihazlar için Kurum düzenlemeleri çerçevesinde başvuru yapılması gerekir.”

1 YIL KULLANILMAYAN CİHAZLAR DA BAZI KOŞULLARDA YENİDEN KULLANILABİLECEK

1 yıl boyunca kullanılmaması ve IMEI sinyali alınmaması dolayısıyla iletişime kapatılan cihazlar, en son takılan hat ile kullanılması halinde yeniden iletişime açılacak.

Bu işleme rağmen iletişime açılmayan cihazlar için BTK'ya başvuru yapılması gerekecek.

Kanun, 1 Ocak 2024 tarihi itibariyle yürürlüğe girecek.