Fatura ucuz gelsin diye kapatılıyor ama… Doğalgazı sürekli açık kullanmak daha mı tasarruflu?

Güncelleme Tarihi:

Fatura ucuz gelsin diye kapatılıyor ama… Doğalgazı sürekli açık kullanmak daha mı tasarruflu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 27, 2023 17:30

Kış geldi, kombiler açıldı. Havalar, tüm Türkiye’de düşük seviyede seyrederken birçok ilde kar yağışı etkili oldu. Doğalgaz kullanan kişiler de evini en tasarruflu şekilde ısıtmanın yollarını arıyor. Kombiyi sürekli açık tutmak daha mı mantıklı sorusunun cevabını merak eden kişiler konuyla ilgili uzmanların açıklamalarını ve tavsiyelerini dinliyor. Uzmanların bu konuyla ilgili çeşitli önerileri bulunuyor.

Haberin Devamı

Hava sıcaklıklarının düşmesiyle beraber doğalgaz kullanımı arttı. Yurt genelinde başlayan soğuk havalar, bazı illerde kar yağışının başlamasına sebep oldu. Evini doğalgaz ile ısıtan kişiler de en doğru ve tasarruflu kullanımın nasıl olacağını merak ediyor. Bu durumda da insanların karşısına “Kombiyi düşük sıcaklıkta sürekli yakmak daha mı mantıklı?” sorusu çıkıyor. İşte en doğru doğalgaz kullanım önerileri!

KALORİFERLERİ SÜREKLİ AÇIK BIRAKMAK DAHA MI TASARRUFLU?

Doğan, "petek kapatmanın" doğru bir tasarruf yöntemi olmadığını, bunun yerine kombinin daha düşük sıcaklıklarda çalıştırılarak evin gün boyu sabit ısıda tutulması gerektiğini vurguladı. Soğuk havaların hissedilmeye başlamasıyla birlikte yüksek fatura ödemekten korkan doğalgaz aboneleri, çareyi evin kullanılmayan odalarının peteğini kapatmakta buluyor.

Haberin Devamı

Vatandaşların evin bir odasını soğuk, diğerini sıcak tutarak tasarruf ve konforlu bir ısınma yapamayacağını belirten Makine Mühendisi Sabri Doğan, "Önemli olan odalarımızı konfor sıcaklığında tutmaktır. Örneğin salonu 20, başka bir odayı 18, sürekli kullandığımız bir odayı da 22 derecede tutmak doğru bir ısınma yöntemdir. Bir odanın peteğini kapatıp diğer odayı ısıtarak tasarruf elde etmek mümkün değildir" dedi.

Fatura ucuz gelsin diye kapatılıyor ama… Doğalgazı sürekli açık kullanmak daha mı tasarruflu

KOMBİYİ KAPATIP AÇINCA DAHA FAZLA ÇALIŞIR

Evden çıkarken kombi kapatılırsa ortam daha da soğur. Tekrar açıldığında ise daha fazla çalışan kombi normalden fazla doğal gaz tüketimi yapar. Bu sebeple kombiyi kapatmak yerine düşük sıcaklıkta çalıştırarak doğal gaz tüketiminden tasarruf sağlanabilir.

EV EŞYALARININ KONUMU DA ÖNEMLİ

Eşyaların konumlandırılması da enerji tükemini etkiliyor. Odalardaki yatak, masa ve sandalyeler dış duvardan uzak olmalı. Geceleri perde, panjur ve rüzgarlıklar kapatılmalı. Gündüzleri de pencerelerden güneş ışığı girmeli. Kapı ve pencerelerin de hava sızdırmaması gerekiyor. Bu amaçla kapı pencere sünger ve bantları kullanılabilir.

Haberle ilgili daha fazlası: