Dikey geçiş nedir? Dikey geçiş nasıl yapılır?

Güncelleme Tarihi:

Dikey geçiş nedir Dikey geçiş nasıl yapılır
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 15, 2022 11:42

Ön lisans programlarında öğrenim görenler dikey geçiş sistemi ile eğitimlerini 4 yıla tamamlayabiliyorlar. Dikey geçiş sınavsız olarak yapılabildiği gibi ÖSYM tarafından düzenlenen Dikey Geçiş Sınavı (DGS)ile de yapılabiliyor. Peki Dikey geçiş nedir? Dikey geçiş nasıl yapılır? İşte konuyla ilgili detaylar...

Haberin Devamı

Dikey geçiş, iki yıllık önlisans programlarından DGS (Dikey Geçiş Sınavı) ile veya sınvasız olarak 4 yıllık lisans programına geçmeye olanak tanıyan bir sistem. Dikey geçişler, sınavsız olarak veya DGS ile yapılabiliyor. İşte dikey geçiş hakkında bilgiler...

DİKEY GEÇİŞ NASIL YAPILIR?

Dikey Geçiş Sınavı ile ön lisans programında öğrenim gören adaylar, 4 yıllık lisans bölümlerine geçiş yapabilmektedir.

DGS (Dikey Geçiş Sınavı) meslek yüksekokulları ile açık öğretim ön lisans programlarından mezun olan öğrencilerin örgün öğretim lisans programlarına geçiş yapmaları için Dikey Geçiş Sınavı (DGS) Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından her yıl Temmuz ya da Ağustos ayında yapılmakta olan sınavdır.

Sınavda uygulanmakta olan testin genel amacı, lisans öğrenimindeki başarıda etkili olan sözel ve sayısal içerikli akıl yürütme becerilerinin ölçülmesidir. Dikey Geçiş Sınavının (DGS) soru sayıları ise 60 sayısal 60 sözel olmak üzere toplamda 120 sorudur. Dikey Geçiş Sınavının (DGS) süresi 140 dakika olarak belirlenmiştir. Her iki bölüm içinde 10'ar tane mantık sorusu bulunmaktadır. Bu amaçla hazırlanan sorular, ön lisans programlarında öğrenilen bilgi ve becerileri ölçmeye yönelik olmamaktadır. Test soruları, farklı alanlardan gelen yükseköğretim kurumu mezunlarının cevaplayabilecekleri düzeyde olmaktadır. Sınavda 4 yanlış 1 doğruyu götürmekle beraber, yanlışlar ilgili bölümün doğrularını götürmektedir.

Haberin Devamı

DİKEY GEÇİŞ SINAVI İÇİN NASIL BAŞVURU YAPILIR?

Adaylar, başvurularını elektronik ortamda ÖSYM Başvuru Merkezleri aracılığıyla veya bireysel olarak ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden veya ÖSYM Aday İşlemleri Mobil uygulamasından yapabilir.

SINAVSIZ DİKEY GEÇİŞ NASIL YAPILIR?

Önlisans programında okuyan öğrenciler, sınavsız olarak da dikey geçiş yapabilirler. Sınavsız geçiş programları da Eskişehir Anadolu Üniversitesi Açık öğretim Fakültesi ve Erzurum Atatürk Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi'nde bulunmaktadır.