Beyin yiyen amip nedir, belirtileri nelerdir? Beyin yiyen amip nasıl bulaşıyor? Dikkat edilmesi gerekenler

Güncelleme Tarihi:

Beyin yiyen amip nedir, belirtileri nelerdir Beyin yiyen amip nasıl bulaşıyor Dikkat edilmesi gerekenler
Oluşturulma Tarihi: Ocak 03, 2023 15:00

Beyin yiyen amip, endişe uyandıran hastalıklar listesindeki yerini aldı. Geçtiğimiz günlerde Güney Kore'de ortaya çıkan haberlerin akabinde Beyin yiyen amip nedir, belirtileri nelerdir, soruları gündemde yer almaya başladı. Halk arasında "beyin yiyen amip" olarak da bilinen ve burundan insan beynine giren "Naegleria fowleri" kaynaklı ilk ölüm vakası Güney Kore'de gerçekleşti. Burun iltihabı, yüksek ateş, bulantı, baş ağrısı ve göz ağrıları gibi semptomlarla görülen naegleria fowlerii insandan insana bulaşmaz. Ciddi sonuçlar doğurabilen menenjite neden olan amip, çamurlu sularda, göl, yüzme havuzu gibi yerlerde bulunabilir. Peki, naegleria fowleri (beyin yiyen amip) nasıl bulaşır ve tedavisi var mı? İşte, o konu hakkında ayrıntılar...

Haberin Devamı

Beyin yiyen amip, Güney Kore'de can kaybına neden oldu. Kore Hastalık Kontrol ve Önleme Ajansı'ndan (KDCA) yapılan açıklamada, "Kısa bir zaman önce yurt dışından dönen serebral menenjitle bir hastada Negleria fowler enfeksiyonu olduğu ilk kez doğrulandı" ifadeleri kullanıldı.Primer Amibik Meningoensefalit (PAM) olarak adlandırılan menenjitlere sebep olan Naegleria fowleri, burun iltihabı, yüksek ateş, bulantı, baş ağrısı ve göz ağrısı gibi belirtilerle kendini gösteriyor.

BEYİN YİYEN AMİP NEDİR?

Naegleria fowleri, menenjite neden olan bir amiptir. "Beyin yiyen amip" olarak da bilinir. Ortamın sıcaklığına göre yaşam döngüsünde 3 farklı şekli görülür.

BEYİN YİYEN AMİP NASIL BULAŞIR?

"Beyin Yiyen Amip" olarak da bilinen Naegleria Fowleri, çamurlu su, göl ve yüzme havuzu gibi durgun sulardan bulaşıyor. 

Haberin Devamı

Naegleria türü amip insandan insana bulaşmaz.

TEDAVİSİ VAR MI?

Bu hastalığın bilinen bir tedavisi yoktur. %97 ölümcül seyretmektedir. Miltefosin isimli yeni bir ilacın denenmesiyle kurtulan iki kişi mevcuttur. Ancak bu hastalıkta oluşan aşırı beyin ödemi ile baş etmek çok zordur.

BELİRTİLERİ NELERDİR?

İsminden de anlaşılacağı üzere bu amip türünün yaptığı hastalık, esas olarak meningoensefalit denilen beyin dokusu ve beyni saran zarda oluşturduğu iltihaptır. Genellikle burundan içeri girdikten sonraki 10 gün içinde;

  • şiddetli baş ağrısı,
  • ateş,
  • bulantı ve kusma ile başlar.

Sonraki günlerde tipik olarak ense sertliği gelişir, nöbet geçirir, bilinç durumu bozulur. Halüsinasyon dediğimiz hayal görmeler başlar. Kişinin etrafı ile olan ilgisi kaybolur. Denge kaybı gelişir. Hızla kötüleşerek yaklaşık 5 gün içinde koma ve ölüm gerçekleşir.