Avrupa Merkez Bankası faiz kararı belli oldu! ECB faiz kararı Mayıs 2023 yüzde kaç oldu?

Güncelleme Tarihi:

Avrupa Merkez Bankası faiz kararı belli oldu ECB faiz kararı Mayıs 2023 yüzde kaç oldu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 04, 2023 17:44

Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz kararını belirlemek üzere 4 Mayıs Perşembe günü toplandı. ECB faiz kararı ne kadar oldu? sorusu da piyasalarla ilgili gelişmeleri takip eden kişiler tarafından merak ediliyordu. Gerçekleştirilen toplantının ardından Para Politikası Kurulu tarafından politika faizi açıklandı. Peki, Avrupa Merkez Bankası Mayıs ayı faiz kararı ne oldu?

Haberin Devamı

Avrupa Merkez Bankası Mayıs 2023 faiz kararı açıklandı! Dünya üzerindeki birçok piyasayı etkileme potansiyeli olan Para Politikası Kurulu kararı milyonlarca kişi tarafından yakından takip ediliyordu. ABD Merkez Bankası Fed'in ardından Avrupa Merkez Bankası da Faiz artırdı. Peki, ECB faiz kararı Mayıs 2023 yüzde kaç oldu?

ECB FAİZ KARARI MAYIS 2023 YÜZDE KAÇ OLDU?

Avrupa Merkez Bankası mayıs ayı faiz kararı belli oldu. ABD Merkez Bankası Fed'in ardından Avrupa Merkez Bankası da Faiz artırdı. ECB faizi 25 baz puan artırarak yüzde 3,75'e çıkardı. Karar metninde, Varlık Satın Alma Programı (APP) kapsamında alınmış varlıkların anaparalarının Temmuz 2023’ten sonra yeniden yatırıma yönlendirilmeyeceği kaydedildi. ECB’nin bilançosunu küçültmesi, parasal sıkılaştırmanın bir başka önemli yapı taşı olurken, bilançoda Haziran 2023 sonuna kadar aylık ortalama 15 milyar Euro azalmanın devam edeceği bildirildi.

Haberin Devamı

FAİZ ARTIŞINDA HIZ KESTİ

ECB mart toplantısında faizleri 50 baz puan artırmıştı. Böylece banka mayıs toplantısında faiz artış hızını 25 baz puana düşürerek hız kesmiş oldu.

ECB yılın ilk toplantısında politika faizini 50 baz puan artırmıştı. Böylece banka sıkılaşma döngüsüne girdiğinden bu yana 375 baz puan faiz artırmış oldu. Böylece faizler 2008 krizinden bu yana en yüksek seviyeye yükseldi.