Aşure Günü ne zaman bitiyor, aşure kaç gün yapılır? İşte 2022 Aşure ayı tarihi

Güncelleme Tarihi:

Aşure Günü ne zaman bitiyor, aşure kaç gün yapılır İşte 2022 Aşure ayı tarihi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 27, 2022 02:34

Aşure Günü'nün biteceği tarih, ağustos ayının son günlerine girilirken Müslümanların odaklandığı konulardan oldu. 30 Temmuz Cumartesi günü başlayan ve Muharrem ayı içerisinde gerçekleşen Aşure Günü ile komşuya, akrabaya, eşe dosta dağıtılması, İslam dünyasında yaygın bir gelenek olan aşure hazırlıklarında sona yaklaşıldı. Aşure dağıtımı paylaşmanın, dayanışmanın, birlikteliğin ve sevginin ifadesi, bolluk ve bereketin simgesi olarak biliniyor. Peki, Aşure Günü ne zaman bitiyor, aşure kaç gün yapılır? İşte, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın 2022 dini günler takviminde yer alan bilgiye göre 2022 Aşure Günü tarihleri.

Haberin Devamı

Aşure zamanı ne zaman bitecek, sorusu Diyanet takvimi ile yanıt buldu. Birlik ve beraberliğin, paylaşma ve dayanışmanın bir simgesi olan 2022 Aşure Günü peygamberimizin de oruç tuttuğu Diyanet kaynaklarında yer alıyor. Muharrem ayının 10'uncu günü eda edilmeye başlanan aşure dağıtımı muharrem ayının son günü olan 27 Ağustos 2022 Cumartesi gününe kadar yapılabiliyor.

AŞURE GÜNÜ NE ZAMAN BİTİYOR 2022?

Aşure günü ise muharrem ayının onuncu günü yani 8 Ağustos 2022 Pazartesi başladı. Aşure dağıtımı ise muharrem ayının son gününe kadar yani 27 Ağustos 2022 Cumartesi gününe kadar yapılabiliyor. Muharrem ayı aynı zamanda aşure ayı olarak da biliniyor.

AŞURE GÜNÜ FAZİLETİ

Muharrem’in onuncu günü âşûrâ günüdür. Bu gün oruç tutmak da bazı âlimlere göre sünnettir (Serahsî, el-Mebsût, III, 92). Zira Resûlullah (s.a.s.), âşûrâ gününde oruç tutmuş ve bunu müslümanlara tavsiye etmiştir (Buhârî, Savm, 69). Hz. Peygamber (s.a.s.) Medine’ye gelince, yahudilerin âşûrâ gününde oruç tuttuklarını görmüş ve “Bu gün niçin oruç tutuyorsunuz?” diye sormuştu. “Bu, hayırlı bir gündür. Allah, o günde Benî İsrâil’i düşmanlarından kurtardı. (Şükür olarak) Hz. Mûsâ o gün oruç tuttu.” dediklerinde Resûlullah da (s.a.s.) “Ben Mûsâ’ya sizden daha layığım (yakınım).” buyurup o gün oruç tuttu ve müslümanlara da tutmalarını tavsiye etti (Buhârî, Savm, 69; Müslim, Sıyâm, 127-128).

Haberin Devamı

AŞURE GÜNÜ OKUNACAK DUALAR NELERDİR?

Aşure günü duası hakkında resmi kaynaklarda net bir bilgi yer almazken, çeşitli kaynaklarda bugün için okunan duanın şu şekilde olduğu söylenmektedir;Bismillâhirrahmânirrahîm. Elhamdü lillâhi rabbil âlemîn. Vessalâtü vesselâmü alâ sey-yidinâ Muhammedin ve alâ âlihî ve sahbihî ecmaîn. Allâhümme entel ebediyyül kadîmül hayyül kerîmül hannânül mennân. Ve hâzihî senetün cedîdetün es’elüke fîhel ismete mineşşeytânirra-cîm. Vel-avne alâ hâzihin nefsil emmârati bis-sûi. Vel-iştiğâle bi-mâ yukarribünî ileyke. Yâ zel-celâli vel-ikrâm. Bi-rahmetike yâ erhamer-râhimîn, Ve sallâllâhü alâ seyyidinâ Muhammedin vel alâ âlihî ve sahbihî ve ehl-i beytihî ecmaîn.Mânâsı: Rahman ve Rahîm olan Allâh’ın adıyla.. Hamd, âlemlerin rabbi olan Allâh’a mahsustur.

Haberin Devamı

Salât ü selâm da Peygamber Efendimize, ehl-i beytine ve bütün ashabına olsun. Ey Rabbim, sen ebedî, ezelî, hayy, kerîm, hannân, mennânsın. Bu gelen, yeni bir yıldır. Ya Rabbi, kovulmuş şeytanın şerrinden bu yıl muhafaza olmayı istiyorum. Ve içimde, bana kötülüğü emreden nefsimle mücadelemde senden yardım diliyorum. Beni sana yaklaştıracak meşguliyetleri bana nasîb et, ey celâl ve ikram sahibi Rabbim. Rahmetinle, ey Merhametlilerin en merhametlisi… Efendimiz Muhammed-sallâllâhu aleyhi ve sellem-’e, onun âline, ashabına ve bütün ehl-i beytine salât olsun..

Haberle ilgili daha fazlası: